fbpx
7.9 C
Vranje
petak, 09.12.2022

Spašavanje mozaika Karta Vranja: Šta se krije iza bele „cokle“?

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Nakon serije tekstova o tragičnom propadanju kultnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića na portalu Slobodna reč koje objavljujemo od juna 2020-e, reakcije lokalnih umetnika i nadležnih, obnovom u julu i avgustu ove godine zaustavljeno je višegodišnje propadanje umetničkog dela i važnog mesta okupljanja Vranjanaca na Trgu Republike. Sam mozaik je u potpunosti obnovljen i pokriven do završetka svih radova, svečano otvaranje se očekuje naredne nedelje, a pažnju prolaznika najviše privlači nova ograda oko popularne „mapice“.

Kada su novinari redakcije portala Slobodna reč obilazili radove na mozaiku tokom vrelog jula, na njemu je, sa još dvojicom kolega, akademskim slikarem i mozaičarem Nenadom Živadinovićem iz Niša i mladim Nikolom Savićem iz Vranja, radio Dragan Gašić, sestrić autora mozaika Stevana Čukića.

Čeka se otkrivanje; Foto: Slobodna reč

Pored oštećenja na mozaiku koja su bila vidljiva golim okom, imali su na nekim mestima problema sa betonom koji je u prethodnim pokušajima rekonstrukcije korišćen umesto specijalnog lepka za kamen, okrnjenim ivicama, livenim pločicama sa nazivima ulica koje su otpale i nisu sve pronađene… Paket sa novim je upravo pristigao, a od njih saznajemo da su samo one koštale oko 1.300 evra.

„Ovde (na obodima) će biti kosina od belog cementa, potom izdignuta ograda u ‘ge’, a ispod nje će biti sakrivena LED rasveta koja će horizontalno osvetliti ceo mozaik“ – najavio je tada Gašić.

Ograda od belog cementa česta tema na društvenim mrežama; Foto: Slobodna reč

Inače, preporuka da mladi Vranjanac Savić učestvuje u konzervaciji stigla je sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Kako kaže, pre angažovanja na projektu obnove „mapice“, na kojoj je i sam provodio sate sa društvom, nije znao kakav komad umetnosti poseduje vranjski Trg Republike.

„Problem je što nikada tu nije bilo neke table, ko je radio trg, ko mozaik…tek sam skoro otkrio sve“ – rekao je tada Savić.

„Mapica“ samo delić blaga Trga Republike

Već smo u tekstovima o mozaiku podsetili da je sam Trg Republike sedamdesetih radio čuveni jugoslovenski vajar Miodrag Živković, širom regiona poznat po impozantnim spomenicima. Verovatno najlepši trg u Vranju, do nedavno prepoznatljivo bele boje, počeo je da dobija obrise početkom 20. veka. Prvo je spomenik „Čika Mita“ čiji je autor Simeon Roksandić otkriven 1903. godine, a prostor oko njega je izravnjan i pretvoren u mali park. Takva situacija je bila sve do ’70-ih godina prošlog veka, odnosno do snažne industrijalizacije koja je počela krajem ’60-ih.

Kako je Vranje doživljavalo privrednu ekspanziju, povela se debata o prostornom uređenju ulica i modernih gradskih trgova.

Vranjska Samoupravna zajednica komunalne privrede je 1974. godine sklopila dogovor sa Udruženjem likovnih umetnika za primenjene umetnosti Srbije, koje je predstavljao Živković, tadašnji dekan Fakulteta primenjenih umetnosti. Autor mozaika je pomalo zaboravljen akademski slikar i grafički dizajner Stevan Čukić, koji je za života dobio više priznanja za svoj rad. Njegovi mozaici, između ostalog, krase i Hotel Moskva u Beogradu, o čemu je u intervjuu za naš portal govorio njegov sestrić Gašić.

Tako je Vranje dobilo trg na kojem se nalaze potpisi Simeona Roksandića, Miodraga Živkovića i Stevana Čukića, sa pogledom na još arhitektonskih blaga – Zgradu Načelstva, Palatu Pravde, novo Pozorište, nekadašnji Hotel Vranje i centralno šetalište…

Mozaik spasila društvena odgovornost

Skoro pola veka kasnije, mozaik je bio u očajnom stanju. U januaru 2018. godine nadležni na lokalu su uložili napore da se mozaik koliko-toliko restaurira, ali je to urađeno nestručno, čak su korišćene keramičke pločice potpuno drugih boja.

Teraco cokla u beloj boji (kao i sam trg) koja je oivičavala mozaik je uklonjena, a na njeno mesto je stavljen lim koji je trebalo da spreči dalje propadanje ivica, ali je uništio njenu estetiku.

Septembra iste godine je mozaik teško oštećen, a mediji su tada pisali da je u planu da se mozaik-karta u nekom budućem periodu obnovi. Tada je bilo jasno da bi u slučaju budućih obnavljanja trebalo uključiti stručnjake, ali od novembra 2018. godine do inicijative koju su pokrenuli lokalni umetnici nakon pisanja portala Slobodna reč u junu prošle godine, nije bilo ikakvog pomaka.

Nakon serije tekstova na našem portalu, reakcije umetnika, građana, kustosa Narodnog muzeja Mirjane Jovanović i naposletku i samog Kabineta gradonačelnika, odrađena je procena projekta sanacije mozaika – zbog kompleksnosti izvođenja radova i cene konzervacije, bilo je potrebno izdvojiti oko 2,5 miliona dinara.

Kada je lokalna samouprava kao jedna od najažurnijih u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi Ministarstva finansija kao nagradu dobila 20.000 evra, Vranjancima je predstavila tri projekta za koja su mogli da glasaju, a oni su odabrali upravo sanaciju mozaika.

Pored radova na samom mozaiku, ceo Trg Republike, nakon prethodnog uređenja prostora oko spomenika „Čika Mita“, dobija novo ruho, zbog ograde koja je „iznikla“ oko mozaika.

Kako je ranije Gašić ranije najavio u intervjuu, pored tima za konzervaciju, procesu se pridružio i poznati arhitekta Zoran Bulajić, glavni arhitekta kripte Hrama Svetog Save i autor projekata od izuzetne važnosti za državu, među kojima je i memorijalni centar u Aušvicu, enterijer upravne zgrade Robnih kuća Beograd..

„Uradio je nekoliko idejnih rešenja i projekat za ogradu od oko 30-ak centimetara oko mozaika sa osvetljenjem, za koje je takođe vrstan poznavalac. Sve je to uradio kolegijalno i bez ikakve naplate za svoj rad“ – rekao je Gašić.

Našoj redakciji je prof. Bulajić ustupio izvornu ručnu skicu sa početka teksta, na kojoj je precizirano da se oko mozaika planira „livena poligonalna obodna ograda od belog cementa sa rasvetom“.

Pročitajte više:

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Korupcija brine 28 odsto građana Srbije

BEOGRAD - Korupcija je i dalje izvor brige građana Srbije koja je na sredini liste percepcije korupcije Transparensi internšnala za 2021. godinu, a na...

Zoran Sekulić dobitnik nagrade „Vitez poziva“

BEOGRAD - Ovogodišnji dobitnici nagrada "Vitez poziva", koje dodeljuje nevladina organizacija Liga eksperata – LEX, su akademik Ljubomir Simović, ekonomistkinja Gordana Matić, lekar Dragan...

Počinje prijava za vantelesnu oplodnju

BEOGRAD - "Telefonsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim materijalom iz inostranstva počinje danas, a od subote počinje elektronsko prijavljivanje" - rekla je direktorka...

Šta su sve Vranjanci tražili od grada za narednu godinu

VRANJE - Na nekoj od sledećih sednica lokalnog parlamenta pred odbornicima će se naći i Nacrt odluke o budžetu grada Vranja za 2023. godinu,...

Prosvetari podeljeni oko statusa – jedni „za“ službena lica, drugi protiv

BEOGRAD - "Mislim da je neophodno da prosvetni radnici dobiju status službenih lica, i to nezavisno od ovih događaja koji su tu polemiku pokrenuli,...