fbpx
7.9 C
Vranje
petak, 09.12.2022

Spas od HPV infekcija i raka grlića materice u Vranju od aprila

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Dejana Cvetković
Saradnica portala i članica mreže Novinarke protiv nasilja prema ženama.

VRANJE –  Besplatna vakcinacija protiv HPV virusa koja štiti od nekoliko vrsta raka u 90 odsto slučajeva, prvenstveno od raka grlića materice, u Srbiji će konačno biti dostupna i besplatna za devojčice i dečake, o trošku RFZO-a, dok je stariji od 19 godina mogu primiti o svom trošku. Vranje trenutno nema HPV vakcinu ali kako navodi dr Jelena Stanković iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ), verovatno će Vranjancima biti dostupna sredinom aprila.

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci Evropske mreže registara za rak, koje je objavilo Udruženje onkologa i ginekologa Srbije u januaru 2021.
Podaci iz Australije gde se pre oko 10 godina krenulo sa vakcinacijom dece pokazuju da je ova bolest tamo takoreći iskorenjena.


Dr Jelena Stanković iz ZZJZ Vranje za portal Slobodna reč objašnjava da HPV vakcina sprečava nastanak nekoliko vrsta raka i da je mogu primiti oba pola. Može da se primi već sa devet godina a najefikasnija je ako se primi između 11 i 12 godine.

„Preporuka je da je prime žene do 26 godina, a muškraci do 21. Najbolje je da se primi pre stupanja u seksualni odnos zbog toga što se ovi virusi prenose uglavnom tokom seksualnog odnosa“ – ističe.

Preciznije, onkogeni tipovi HPV-a izazivaju pre svega karcinom grlića materice, karcinom penisa, karcinom anusa kod oba pola i kondilome, to su sve bolesti koje su posledica infekcije HPV-om koji su toliko rasprostranjeni da su maltene sve seksualno aktivne osobe imale kontakt sa nekim od tipova virusa, objašnjava dr Stanković.

Vakcinacija je samo jedna od mera prevencije, ženama se preporučuju preventivni ginekološki pregledi odnosno Papanikolau test jednom godišnje, podseća dr Stanković. Redovne posete urologu se takođe preporučuju za muškarce, a svakako i zaštićen seksualni odnos.

Kako je objasnila dr Stanković, postoji preko 120 tipova HPV virusa, a onaj koji izaziva rak grlića materice prenosi se tokom seksa, s tim što osoba dugo može biti zaražena a da nema ikakve simptome.

„Ukoliko se uoče prekancerogene lezije cerviksa, mogu se odstraniti na vreme da ne prerastu u karcinom grlića materice“, podseća.

Vakcinu mogu primiti i već zaraženi

Neke od zabluda u vezi sa HPV vakcinom koje osporava dr Stanković jesu da ne može da se primiti nakon stupanja u seksualne odnose, ili da osobe koje su bile zaražene HPV-om ne mogu da je prime.

Prema njenim rečima, ukoliko je neko imao HPV u organizmu, može da primi vakcinu jer je broj onkogenih tipova karcinoma veliki.

„Ne mora da znači da je osoba koja je seksualno aktivna došla u kontakt sa svim tipovima. Znači, ona će biti zaštićena od onih tipova virusa sa kojim nije bila u kontatku. Najbolje je da se primi vakcina pre stupanja u odnose, može i nakon toga ali je najbolje što ranije“ – kaže dr Stanković.

Što se tiče neželjenih efekata, moguće je javljanje bola na mestu uboda, blaga do umerena temperatura tog dana ili dan nakon primanja vakcine.

Evropska nedelja prevencije ove godine obeležila se od 17. do 23. januara pod sloganom „Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice“. Zdravstveni centar Vranje pozvao je žene da stalno misle na svoje reproduktivno zdravlje, te da makar jedan dan u godini odaberu za odlazak kod izabranog ginekologa kako bi uradile preventivni ginekološki pregled.

„Biće dovoljan Minut za sigurnost – za uzimanje brisa sa grlića materice odnosno PAP-a test uz pomoć koga je moguće blagovremeno otkriti atipične promene na grliću, koje, ukoliko se ne otkriju na vreme i ne uklone, mogu da prerastu u karcinom“ – podsetili su iz ZC Vranje.

U privatnim ginekološkim ordinacijama u Vranju cena ovog testa je oko 2.000 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Korupcija brine 28 odsto građana Srbije

BEOGRAD - Korupcija je i dalje izvor brige građana Srbije koja je na sredini liste percepcije korupcije Transparensi internšnala za 2021. godinu, a na...

Zoran Sekulić dobitnik nagrade „Vitez poziva“

BEOGRAD - Ovogodišnji dobitnici nagrada "Vitez poziva", koje dodeljuje nevladina organizacija Liga eksperata – LEX, su akademik Ljubomir Simović, ekonomistkinja Gordana Matić, lekar Dragan...

Počinje prijava za vantelesnu oplodnju

BEOGRAD - "Telefonsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim materijalom iz inostranstva počinje danas, a od subote počinje elektronsko prijavljivanje" - rekla je direktorka...

Šta su sve Vranjanci tražili od grada za narednu godinu

VRANJE - Na nekoj od sledećih sednica lokalnog parlamenta pred odbornicima će se naći i Nacrt odluke o budžetu grada Vranja za 2023. godinu,...

Prosvetari podeljeni oko statusa – jedni „za“ službena lica, drugi protiv

BEOGRAD - "Mislim da je neophodno da prosvetni radnici dobiju status službenih lica, i to nezavisno od ovih događaja koji su tu polemiku pokrenuli,...