fbpx
6.1 C
Vranje
četvrtak, 23.03.2023

SOS Kutak za devojke: Nasilje nije ljubav!

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Globalna kampanja „1 Milijarda ustaje“ koja ima za cilj podizanje svesti o nasilju prema ženama i devojčicama širom sveta obeležena je u Vranju. Aktivistkinje Odbora za ljudska prava i SOS Kutka za devojke su držeći visoko transparente sa porukama „Nasilje nije ljubav“, „Devojke menjaju svet“, „Važno je da ti budeš dobro“ podržale kampanju i poslale snažne poruke da svet treba da se ujedini u istom, važnom cilju – da nasilje prema devojkama i ženama prestane.

Ove godine se kako navode iz SOS Kutka za devojke u znaku jubileja, obeležava 10 godina kampanje i 20 godina pokreta „V-Day“ iz kojeg je nastao ovaj globalni pokret.

„Ovogodišnji moto kampanje je ‘Ustanimo za slobodu!’ i ima za cilj kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo saosećanje, solidarnost i borimo se protiv nejednakosti“ – ističu iz SOS Kutka za devojke.

Aktivistkinje su informisale prolaznike o rodno zasnovanom nasilju, a oni su mogli da ostave na papirićima osnažujuće poruke za žene i devojke.

Prema podacima medjunarodnih i domaćih organizacija, u Srbiji svaka peta devojčica od 13 do 19 godina je doživela neki vid seksualnog nasilja, a 74 odsto njih se nikome nisu obratile za pomoć. U svetu, oko 736 miliona devojaka i žena starijih od 15 godina pretrpelo je nasilje a taj broj i dalje raste novode iz ove organizacije.

Iz SOS Kutka za devojke Vranje kažu da u okviru okviru ove organizacije devojke progovaraju o nasilju koje doživljavaju, međusobno se osnažuju, te pozivaju i ostale devojke i žene da im se pridruže u borbi protiv nasilja.

Ova svetska kampanja je pokrenuta kao reakcija na statistiku da je svaka treća žena u svetu žrtva neke vrste nasilja, naročito seksualnog, ili fizičkog. Na planeti živi oko 8 milijardni ljudi a s obzirom na to navode iz Sos Kutka za devojke ovom statistikom je obuhvaćeno više od jedne milijarde žena.

U kampanji „Milijarda ustaje protiv nasilja prema ženama i devojčicama“ učestvuje preko 200 zemalja, uključujući i Srbiju.

SOS telefon Vranje 0800 001 017 pruža emotivnu podršku ženama i devojkama u nasilju i besplatne pravne savete, a poziv je besplatan i anoniman. 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci