fbpx
9.6 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Slučaj Ćuruvija – Poraz pravne države i demokratije

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da su oslobađajućom presudom u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije poražene pravna država i demokratija i upozorio da to može imati „trajne posledice jer ispostavlja se da je najjeftiniji oblik cenzure – ubistvo novinara“.

Propuštena je istorijska šansa da se ustanovi pravda i kažnjivost u slučajevima ubistava novinara, rekao je Matić za RTS, komentarišući odluku Apelacionog suda u Beogradu kojiom su četvorica nekadašnjih radnika Državne bezbednosti pravosnažno oslobođena optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

„Naši ubijeni novinari, odnosno njihove porodice nisu dočekale da budu do kraja sudski razrešeni ovi slučajevi i odgovorni kažnjeni. Juče je bio veoma težak dan za Srbiju, ali i za sve novinare u svetu, jer u svetu više od 85 odsto slučajeva ubistava novinara ostaje nerazrešeno. Želeli smo da ovo bude putokaz na koji način treba rešavati problem nekažnjivosti“, izjavio je Matić.

Prvostepeno sudsko veće je prethodno dva puta dosudilo po 100 godina zatvora za optužene, ali je žalbeni sud zasedao u martu prošle godine.

„Šokantno je i neobjašnjivo zbog čega je toliko dugo vremena donosilo oslobađajuću presudu. Već smo čuli da je presuda doneta u maju prošle godine“, rekao je Matić.

On je ocenio da se „očigledno se iz nekog razloga taktiziralo i čekao nekakav trenutak, kao što je petak posle podne, onda kada su svi malo pažljivi“.

„Zaista su mogli da malo sačekaju i da 11. aprila, na dan surovog ubistva Slavka Ćuruvije, donesu ovako sramnu presudu koja će zaista ostaviti dalekosežne posledice kada je reč o bezbednosti novinara“, rekao je Matić.

Na pitanje kakvi su naredni koraci, on je naveo da će uslediti reakcija profesije i da postoji dogovor o protestu

Matić smatra da je „jako važno da novinari nastave da istražuju ovaj slučaj i da prikupljaju nove činjenice, ne samo o ubistvu i nove argumente i dokaze, nego i o procesu“.

On je ocenio da je opstrukcija u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije na delu od prvog dana i uviđaja na mestu zločina, ali i od 2000. godine, kada je otkriven dosije Ćuruvija i kad je postalo potpuno jasno da služba Državne bezbednosti stoji za ubistva.

„Potom smo imali desetak godina demokratske vlasti koja, uprkos obećanjima, nije uspela da razreši slučaj. Onda smo imali situaciju kada se došlo do optužnice i jakih dokaza u ovom procesu“, podetio je Matić.

On je rekao da je postojala „ogromna opstrukcija“ tokom procesa „i od suda i svedoka koji su svi odjednom sve zaboravili, kao u pokušaja pritisaka i na Radnu grupu MUP koja je obavila ogroman posao“.

Matić je konstatovao da se veliki broj ljudi koji je učestvovao u ovom slučaju, oseća poraženim.

„Na prvom mestu mislim da je poražena pravna država, a na drugom mestu demokratija. Dakle, ovo će imati trajne posledice jer ispostavlja se da je najjeftiniji oblik cenzure – ubistvo novinara“, rekao je Matić.

On smatra kako je „velika verovatnoća da će ubica proći nekažnjeno“.

„Mislim da tužilaštvo ima mogućnost da preda zahtev Vrhovnom sudu za zaštitu zakonitosti, ali kakva god odluka tog suda bude bila, neće imati posledice po one koji su sada oslobođeni“, objasnio je Matić, navodeći kako postoji niz simboličnih aktivnosti koje mogu da se preduzmu.

To je, između ostalog, mogućnost da se obrati Međunarodnom sudu u Hagu koji sudi državama koje nisu uspele da uvedu kažnjivost za ubistvo novinara.

„Ne smemo ovom odlukom prestati da se bavimo ovim slučajem, kao i slučajem ubistva Milana Pantića“, poručio je Matić.

On je posetio da je pre dva dana objavljeno da je Tužilaštvo za organizovani kriminal po drugi put odbilo da se bavi tim slučajem, iako je komisija utvrdila, kao i radna grupa, da je motiv za ubistvo organizovani kriminal i privatizacija jedne velike kompanije.

„Imamo tužne dane kada je reč o odnosu pravne države prema ubistvima novinara, ali ne smemo tu da se zaustavimo“, naglasio je Matić u izjavi za RTS.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci