fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Skupština Srbije usvojila zakone o obrazovanju, kulturi i saobraćaju

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Skupština Srbije usvojila je juče zakone iz oblasti obrazovanja, saobraćaja i kulture, i potvrdila više međunarodnih sporazuma o zajmovima, filmskoj koprodukciji, socijalnoj sigurnosti.

Poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju, kojima se uvodi obaveza izrade programa realizacije učenja kroz rad. Na osnovu tog dokumenta će poslodavac da se akredituje, a propis sadrži sve relevantne opise o ostvarivanju ishoda učenja, plana i programa nastave. Škola i poslodavac će zajednički izrađivati taj dokument, koji će služiti i u samovrednovanju škole i spoljašnjem vrednovanju kvaliteta rada.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju o regulisanju pitanja vezanih za saradnike u nastavi i asistente, kao i na studente upisane do 10. septembra 2005. godine na svim nivoima studija.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojima se rešava pitanje deficita profesionalnih vozača, otklanjaju prepreke za prepravke upotrebljavanih motornih vozila, kada se prilikom njihovog uvoza utvrdi da nisu u potpunosti usaglašena sa jednoobraznim tehničkim uslovima.

Usvojene izmene i dopune Zakona o kulturi propisuju da se Strategija razvoja kulture, mesto na 10 godina, donosi na period od pet godina.

Na sednici su usvojene i izmene Zakona o prosvetnoj inspekciji, izmene i dopune Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, kao i Zakon o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu, ali i Zakon o učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Srbije.

Deo poslanika opozicije nastavio je da ometa rad parlamenta tokom glasanja. Oni su udarali u klupe, trubili, duvali u pištaljke i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, nazivali „lopovom“.

Predsednik parlamenta, Vladimir Orlić, opozicione poslanike nazvao je „siledžijama, najobičnijim huliganima i osvedočenim lopovima“.

„Niste i nećete moći da sprečite život u Srbiji i nikada nećete rad i rezultate moći da pobedite nasiljem, duvanjem u pištaljke, histerijom“, poručio je Orlić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci