fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Sedme nedelje od početka imunizacije u Vranju broj zaraženih počeo da pada

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Nakon skoka broja zaraženih u februaru i „pika“ u prvih deset dana marta, kada je registrovano preko 1.500 zaraženih, broj novozaraženih virusom COVID-19 u Vranju počeo je da opada, između sedme i osme nedelje od početka masovne imunizacije stanovništva. Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti vranjskog Zavoda za javno zdravlje dr Biljana Popović za portal Slobodna reč ističe da je ovo posledica vakcinacije, ali i odgovornijeg ponašanja, kao i da smo daleko od opuštanja.

Druge nedelje marta registrovano je 768 slučajeva zaražavanja, treće nedelje 529, dok je u protekloj sedmici broj novozaraženih pao na 468 slučajeva. Ipak, loša epidemiološka situacija i broj zaraženih koji je bio u porastu od sredine januara do sredine februara, ostavljaju posledice i dalje jer su kovid bolnice Zdravstvenog centra Vranje pune, hospitalizovano je 170 pacijenata, a na kiseoniku su 93 obolela.

Gotovo svakodnevno se beleže po dva smrtna slučaja, javnost u zvaničnim saopštenjima nema uvid u podatke o broju preminulih pacijenata koji su iz Vranja transportovani u kovid objekte u Leskovcu, Kruševcu ili Nišu, ali ohrabruje blagi pad broja takozvanih prvih pregleda u kovid ambulanti Anti-tuberkuloznog dispanzera ZC Vranje.

Kako je saopšteno iz Gradskog štaba za vanredne situacije u kovid ambulanti ATD je juče obavljeno 177 pregleda, a lekarima su se po prvi put zbog nekog od simptoma respiratorne infekcije javile 82 osobe.

Umorni i razočarani lažnim vestima o vakcinaciji

Prema rečima načelnice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Vranje, dr Biljane Popović, pad broja novozaraženih je posledica imunizacije i odgovornijeg ponašanja, ali je bez obzira na pad, stopa zaraženih i dalje visoka. Kako objašnjava, sada na dnevnom nivou u Vranju ima između 50 i 80 slučajeva, što je manje u odnosu na prve dve nedelje marta i februar, ali je procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih u Vranu i dalje veći od 40 odsto. Juče je od 123 testiranih, prisustvo virusa potvrđeno kod 55 osoba.

Daleko od toga da je vreme za opuštanje, pad broja novozaraženih postoji, ali to nije zadovoljavajuće. Na teritoriji čitavog Pčinjskog okruga je izuzetno česta učestalost virusa, osim u Trgovištu – kaže dr Popović.

Apeluje na sve sugrađane koji imaju priliku da se vakcinišu protiv virusa COVID-19 da to i učine, i ponavlja da je to „jedino rešenje u trenutnoj situaciji gde je izuzetno visoka aktivnost virusa u populaciji“. Kako kaže, veoma se loše oseća kada čuje lažne vesti o vakcinaciji i nepostojanju virusa, uprkos tolikom broju obolelih, ljudima sa ozbiljnim komplikacijama i smrtnim ishodima.

Veliki broj naših ljudi se povede za informacijama koje kolaju društvenim mrežama. Toliko sam razočarana da zaista više nemam snage da posle više od godinu dana rada na svemu ovome podsećam da se zna, i da je potvrđeno u svetu da je imunizacija najmoćnije oružje u sprečavanju ove zarazne bolesti – ističe.

Prema njenim rečima, svaki naš zdravstveni radnik iz kovid sistema takođe tako reaguje i „teško je slušati tako nešto“. Dodaje da ne može govoriti o kliničkoj slici hospitalizovanih, ali da je poznato postojanje velike diskrepancije, odnosno veliki je broj osoba sa izuzetno blagom kliničkom slikom, a sa druge strane su oboleli sa izuzetno teškom kliničkom slikom.

Vakcinisano oko 20 odsto punoletnog stanovništva

Kada je u pitanju imunizacija u Vranju, dr Popović dodaje da „uvek ima mesta da se uradi više“. Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, do kraja marta 2021. godine obavljeno je preko 25.000 vakcinacija protiv virusa COVID-19.

Samo prvom dozom je vakcinisano malo više od 13.000 građana, dok je i drugu dozu primilo oko 12.000 ljudi. Na grafikonu ispod možete videti uporednu krivu sa brojem vakcinisanih i brojem novozaraženih u Vranju, po sedmicama od 1. februara.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci