fbpx
4 C
Vranje
utorak, 28.11.2023

Savet za štampu: Više od 50 prekršaja Kodeksa novinara dnevno

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Savet za štampu saopštio je danas da je redovni monitoring pokazao drastičan porast broja slučajeva u kojima dnevni listovi krše odredbe Kodeksa novinara Srbije i naveo da je tokom oktobra 2021. godine nekoliko puta zabeleženo više od 50 prekršaja dnevno.

Tokom septembra 2021. godine zabeležena su 993 teksta u kojima je prekršena bar jedna odredba Kodeksa, što je znatno više nego u septembru prošle godine kada ih je bilo 661.

Poređenja radi, u septembru 2019. i 2018. godine bilo je 773 i 772 prekršaja Kodeksa, a u septembru 2017. godine 583. Veći broj prekršaja Kodeksa novinara u odnosu na prosečan utvrđen je i u julu i avgustu 2021. godine.

Najveći broj ogrešenja o profesionalne standarde odnosi se na odredbe iz poglavlja Odgovornost novinara i Istinitost izveštavanja, a najviše prekršaja za sada ima dnevni list „Alo“.

Savet za štampu pozvao je novinare i novinarke da, imajući u vidu značaj i uticaj medija na svakog građana pojedinačno, ali i na društvo u celini, povedu računa o načinu izveštavanja.

Posebno se apeluje na novinare i novinarke da se uzdrže od objavljivanja uznemirujućih sadržaja, kršenja prava na pretpostavku nevinosti, otvorenog političkog svrstavanja i targetiranja pojedinaca i grupa.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci