fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

SANU odbacuje optužbe za „antinacionalno delovanje u službi stranih sila“

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti danas je odbacio sve napade i optužbe za njeno „anacionalno“ delovanje i navodne postupke u „službi stranih sila“, koje se ponavljaju u javnosti.

U saopštenju Izvršni odbor SANU je demantovao navode o zabrani izložbe o Jasenovcu i skupa akademika Časlava Ocića posvećenog Kosovu i Metohiji i ocenio da se ta dva slučaja u javnosti lažno predstavljaju kao vidovi pritiska i cenzure, pa čak i kao delovanje SANU u službi „tuđih (antisrpskih) interesa“.

Dodaje se da je reč o grubim manipulacijama, čiji je cilj ne samo lična promocija pojedinca, već i i promocija širih interesa motivisanih kompromitovanjem i degradacijom SANU kao najznačajnije srpske naučne i kulturne institucije.

Ukazuje se da izložba „Totalni genocid“ posvećena Jasenovcu nije zabranjena, niti otkazana, već je podržana i prihvaćena u svim relevantnim telima SANU koja je obezbedila sredstva za njeno organizovanje, ali je odložena dok autor u prateću publikaciju ne unese neophodne intervencije i ispravi materijalne greške u toponimima i periodizaciji, koje bi mogle da ugroze kredibilitet izložbe.

„Do toga, nažalost, nije došlo, jer autor izložbe, naš preminuli član Dinko Davidov, nije izvršio izmene u skladu sa sugestijama recenzenta i Odeljenja za istorijske nauke, već je kod poznatog izdavača objavio prateću publikaciju namenjenu izložbi kao zasebnu knjigu, čime je sama izložba dovedena u pitanje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sredstva vraćena Ministarstvu kulture i informisanja kada je postalo jasno da nova prateća publikacija i izložba neće moći da se realizuju i da je teško poverovati da te činjenice nisu poznate onima koji govore o zabrani izložbe i „uticaju stranih ambasadora“.

Govoreći o navodoj zabrane skupa posvećenog Kosovu i Metohiji, koji je pripremio akademik Časlav Ocić, navodi se da je za organizovanje skupa u SANU neophodno da ga prihvate odgovarajuća odeljenja SANU koja određuju Programski odbor i recenzente, a zatim upućuju predlog Predsedništvu SANU, a da Ocić nije poštovao nijednu od procedura.

„Imajući u vidu ovakvo ignorisanje procedura, SANU nije prihvatila organizovanje tog skupa. Da je Ocić poštovao pomenuta pravila, SANU bi taj skup svakako podržala i on bi, nema sumnje, bio održan“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je na Ociću da odgovori zbog čega je u svojim nastupima prećutao te činjenice, a neodržavanje skupa okarakterisao kao „cenzuru“, te se dodaje da je reč o neistini koje je, prema mišljenju Izvršnog odbora SANU, svestan i Ocić „koji je uporno ponavlja u različitim medijima“ i oni koji „tu neistinu dalje šire“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci