7.8 C
Vranje
četvrtak, 03.12.2020

Šaip Kamberi: Jedina parlamentarna opozicija u Srbiji su Albanci

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / BUJANOVAC – Skupština Srbije danas je, posle ekspozea mandatarke Ane Brnabić, nastavila rad raspravom o izboru Vlade. Za raspravu se prvi javio šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi, koji je vlast u Srbiji nazvao autokratskom i totalitarnom, a za stanje u Srbiji rekao da u njoj “ksenofobija cveta” i da se upućuju pretnje manjinama, koje nemaju nijedno ministarsko mesto.

Govor je započeo poželevši poslanicima dobar dan na albanskom i srpskom jeziku i naveo da “nije izabran da bi ovde ćutao, već da bi rekao sa čim se ne slaže”. Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je istovremeno i premijer, i Vlada i parlament. Ističe da jedinu parlamentarnu opoziciju u Srbiji čine Albanci iz Preševske doline i Bošnjaci iz Sandžaka, “6 od ukupno 250 poslanika”, i da je to bilo teško zamisliti:

“Baš tužno za demokratiju. Ovakav parlament nije mogao proizvesti ni Slobodan Milošević. Aleksandar Vučić i Dačić su se pokazali efikasnijim od svojih političkih očeva” – istakao je Kamberi.

Ocenjuje da je stanje u Srbiji “kao u Belorusiji, samo što u Minsku ima protesta na ulicama”.

“Retuširani radikali koji se brinu za svoj imidž”

Kamberi smatra da je umesto parole Srbija kao Evropa ispravnije reći Srbija kao Belorusija, kao i da predsednica Vlade Ana Brnabić najbolje predstavlja “retuširane radikale koji se brinu za svoj imidž”, jer je žena liberal, školovana na zapadnim univerzitetima i dolazi iz civilnog sektora. Tom imidžu, kako kaže doprinosi Vlada sa 11 žena i bez ijednog minista iz redova manjina, a kao “šlag na torti” dolazi novo ministarstvo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i društveni dijalog.

“Kako lepo izgleda, perfektan scenario. Nema više fotografija sa planina oko bombardovanog Sarajeva. Nema više govora “sto muslimana za jednog Srbina”. Od ministra informisanja i šefova propagande Miloševićevog režima idemo od kancelarija u Vašingtonu i Briselu, do potpisivanja sporazuma sa čelnicima bivše UČK” – rekao je Kamberi.

Nesposobna opozicija i ksenofobija

U govoru se dalje obraća i opoziciji u Beogradu, koja “svakog dana pokazuje nesposobnost” da proizvede realni diskontinuitet sa bivšim režimom. Upozorio je na pojave “duboke države” i “zarobljene države” u Srbiji, kao i svakodnevni jezik mržnje i seksizam, linč opozicije i manjina.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ksenofobija cveta, a “Šiptari, Turci, Ustaše i NATO zločinci’ je svakodnevni žargon sistematske propagandne mašinerije, te u takvom “psihološkom ratu” nema boljeg za mesto ministra policije od “bivšeg portparola Mire Marković, takozvanog ratnog huškača devedesetih koji je u ratu izbegavao služenje vojnog roka i diči se uvredama koje upućuje manjinama”.

Nakon ove izjave je Kamberija prekinuo predsednik Skupštine Ivica Dačić, upozorio na izricanje mera zbog “uvreda i rečnika neprimerenog Skupštini”. “Nemojte da me provocirate“, rekao je Dačić, na šta je Kamberi kratko odgovorio zahtevom da mu se vrati oduzeto vreme.

“Svestan sam da me slušate sa predrasudama”

Potom se obratio kolegama poslanicima, rekavši im da je svestan da ga, zbog identiteta, slušaju sa predrasudama i subjektivizmom.

“Da istina je, ja sam Šaip Kamberi, Albanac iz Velikog Trnovca, opština Bujanovac. Predsednik sam Partije za demokratsko delovanje koja se od devedesetih zalaže za institucionalna prava Albanaca. Istina je i da imam pasoš Republike Srbije i plaćam poreze ovoj državi” – ističe.

Ocenio je da “u današnjoj Srbiji državljanstvo i građanstvo nema značaja”, kao ni poznavanje srpskog jezika, “ako si drugačiji” i pitao kako očekivati slobodu i jednakost “tamo gde državljanstvo i građanstvo nemaju značaja”, te da je Srbija “problematična i za same Srbe”.

Kamberi je konstatovao da su Bujanovac i Preševo pod stalnom policijskom opsadom, a pozvao je Vučića da dođe i otvori neki industrijski pogon tamo, jer su građani, bez obzira na nacionalnost, siromašni i bez posla. On je poručio da zbog svega toga poslanička grupa koju predstavlja neće glasati za izbor nove Vlade.

“Dokazali ste u prethodnom periodu da niste spremni Albance da integrišete kao ravnopravne građane” – dodao je. Anu Brnabić je pozvao da lično poslanicima predstavi etničku strukturu zaposlenih u regionalnoj bolnici u Vranju, koja pokriva Preševo i Bujanovac, u Službi za katastar, na naplatnim rampama itd.

“Goran, Slavica, Zoran i Vesna iz Vranja, Bosilegrada, Trgovišta su podjednako siromašni i bez posla kao i Iljiri, Teuta, Vjoljca, Alma i Muhamed iz Bujanovca, Tutina, Sjenice i Preševa” – kaže Kamberi.

Dačić je odbacio tvrdnje Kamberija, tvrdeći da su one bez osnova i stvaraju lažnu sliku i predrasude da su manjine u Srbiji ugrožene. On je kao primer naveo činjenicu da u Bujanovicu, gde Kamberijeva stranka ima vlast, živi 50 odsto Srba, a nijednog nema u organima vlasti.

Pročitajte više: 

Vlast u Bujanovcu nisu izgubili Srbi, već dve političke stranke

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Kovid bolnica u Vranju puna, slobodno još 14 postelja

VRANJE - Nakon što je za jedan dan primljeno još 19 pacijenata, u Kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje ima još 14 slobodnih postelja, saopštio...

“Slavko Ćuruvija”: Ponašanje poslanika se otrglo kontroli

BEOGRAD - Fondacija "Slavko Ćuruvija" upozorila je da verbalni obračuni vlasti sa neistomišljenicima mogu da budu uvod u fizičke napade i pozvala poslanike Skupštine...

U Pčinjskom okrugu 40 odsto testiranih pozitivno

VRANJE - Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu i dalje je zabrinjavajuća i izuzetno nepovoljna, kažu u Zavodu za javno zdravlje u Vranju i navode...

Nemačka delimično zatvorena do 10. januara

BERLIN - Nemačka je aktuelne mere delimičnog zatvaranja produžila do 10. januara, saopšteno je posle sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u Berlinu. "I dalje...

KC Niš: U ZC Vranje preminuo pacijent sa potvrđenim virusom

BEOGRAD / NIŠ / VRANJE - U protekla 24 sata u Srbiji je zabeleženo 7.919 novih slučajeva korona virusa od 22.069 testiranih, a preminule...