fbpx
15.2 C
Vranje
sreda, 28.02.2024

Ruka vlasti, fekalije i ljuta premijerka: Kula od karata slučajnih partnera

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Nakon intervjua koji je Branko Ružić, potpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS), dao za portal Slobodna reč, o istom su danima izveštavali nacionalni portali i televizije, navodeći da je „naljutio Anu Brnabić“. Predsednica Vlade, Ana Brnabić, rekavši za TV Prva da je „poražavajuće što je Ružić bio član njene Vlade“, medije je inspirisala da dodatno izveštavaju o produbljavanju „sukoba“ između SPS-a i Srpske napredne stranke (SNS), kao što je to bio slučaj sa gostovanjem političkog analitičara, Cvijetina Milivojevića, na televiziji Euronews Serbia. U međuvremenu, nosilac liste SPS-a u Vranju SNS naziva „gorima od njih“, a ovi uzvraćaju saopštenjem o fekalijama.

Podsetimo, Ružić je za naš portal, na pitanje o najskorijem slučaju zloupotrebe privatnog snimka bivšeg poslanika Đorđa Miketića u političke svrhe, odnosno u borbi sa političkim protivnicima u predizbornoj kampanji, odgovorio da „socijalisti nikad nisu učestvovali u tome, niti će“.

„Privatni život i intima bilo kog pojedinca je nešto što ne bi trebalo da bude predmet političke borbe. Kako god da je došlo do toga, i koliko god se razgovaralo o nekim moralnim uzusima, o etici, o nekom vrednosnom sistemu koji neko baštini, i koliko god to može da bude predstavljeno negativno, mislim da nije manir koji je potreban Srbiji u 21. veku“ – rekao je bivši ministar prosvete i dugogodišnji visokopozicionirani funkcioner SPS-a.

Ružić je, takođe, na pitanje o tome da li će SPS nastaviti saradnju sa SNS-om i nakon izbora koji će biti održani u nedelju, 17. decembra, odgovorio poprilično neodređeno – da će socijalisti nastaviti saradnju „sa onima sa kojima imaju komplementarnu politiku u vezi sa strateškim nivoom državne politike“. Na konkretno pitanje – da li je politika SNS-a komplementarna politici njegove stranke – odgovorio je da „smo za ovih 11 godina videli ko je bio komplementaran, pa neka građani sami prosude“.

Ova izjava Branka Ružića je „naljutila“ premijerku Anu Brnabić, koja je, za TV Prva, rekla da Ružić „ne želi da osudi to što predstavnik opozicije ‘konzumira drogu'“ i da je takvo Ružićevo ponašanje „diskutabilno“.

„Zbog naše dece i normalne, pristojne Srbije, to treba svi jasno da osudimo, da ne mislimo da tako treba da izgleda pristojna Srbija. To pristojna Srbija nije, ali očito jeste za Miketića, Đilasa, Ćutu, Milicu Zavetnicu. Na kraju krajeva, nisam videla da se SPS ogradio od toga“ – istakla je predsednica Vlade za TV Prva, prenosi N1.

Brnabić je dodala da je „Ružić dao za sve tajkunske medije, u kojima često gostuje, intervju kakav bi dao Đilas, nikakve tu naročite razlike nema, što je meni poražavajuće jer je bio ministar prosvete“.

O reakciji Brnabić na intervju Ružića govorio je i politički analitičar, Cvijetin Milivojević, gostujući u emisiji „Euronews jutro“ na Euronews Serbia, koji je, na pitanje novinarke – da li je Brnabić izjavu Ružića osetila kao napad na stranku – rekao da je njemu „malo tužno da se neko ko je predsednik Vlade ponaša kao portparol stranke u izbornoj kampanji“.

„Dajte, bavite se svojim poslom predsednika Vlade. A drugo, više bih voleo da je gospođa Brnabić pohvalila gospodina Ružića kada je, jedini iz Vlade, podneo ostavku, iz moralnih razloga, zbog masakra u Ribnikaru i u okolini Mladenovca i Smedereva, a ne što je čekala da ga sada kritikuje zbog ovoga“ – kazao je Milivojević za Euronews Serbia.

Ko je kome prvi pružio „ruku vlasti“

Milivojević je, komentarišući potencijalni sukob između SNS-a i SPS-a, podsetio na rezultate parlamentarnih izbora 2012. godine.

„Ne bi SNS ni došao na vlast da, 2012. godine, upravo SPS nije preleteo iz Tadićevog jata na tu stranu. Uz pomoć SPS-a je SNS formirao vlast, jer SNS nije pobedio na parlamentarnim izborima 2012, pobedio je samo Tomislav Nikolić na predsedničkim“ – dodao je Milivojević.

Sličan je slučaj i te godine u Vranju. Naime, na izborima za odbornike Skupštine grada Vranja, koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS osvojila je 21 od 65 mandata u Skupštini. Po 14 odborničkih mandata osvojile su koalicija opozicije DS-SPO-LDP-DHSS-Zeleni i koalicija SNS-PS-PSS-Romska partija-DPM, Ujedinjeni regioni Srbije osvojili su 11 mandata, a DSS pet.

Nakon što je Tomislav Nikolić postao predsednik Srbije, usledili su i pregovori o formiranju vlasti u Vranju, te je lokalni odbor SPS-a, nakon pregovaranja sa tadašnjim poslanikom Draganom Nikolićem, doneo odluku da SNS „uvede“ u vlast u Vranju. Njima se kasnije pridružio i URS, ali je koalicija trajala tek nekoliko meseci. Već 18. decembra 2013. godine SNS je izašao iz koalicije a, naposletku, dolaze na vlast u Vranju 2016, otkad vrše „čistku“ kadrova SPS-a koji su bili u izvršnoj vlasti na lokalu.

Da je predizborni sukob naprednjaka i socijalista u punome jeku, osim ovog između Ane Brnabić i Branka Ružića o kojem govori i Cvijetin Milivojević, a kojem je „kumovao“ i intervju koji je Ružić dao za naš portal, potvrđuje i napad Gradskog odbora SNS-a u Vranju na Stefana Stankovića, predsednika omladine Gradskog odbora SPS-a koji je prvi na listi kandidata za odbornike Skupštine grada Vranja, nakon Stankovićevog govora u Pozorištu „Bora Stanković“ tokom promocije odborničkih kandidata.

Stanković je, tom prilikom, rekao da se „u poslednjih nekoliko godina, dok je na vlasti bila druga politička opcija, promenilo dosta toga“, ali da „uglavnom nezadovoljstvo vlada na svakom koraku“. Govorio je o tome da smo „svi svesni da nam je potrebna promena“, da „narod želi da živi bolje“, kao i da je SPS, na prethodnim izborima, „izgubio od gorih od sebe“.

U odgovoru Saveta za informisanje Gradskog odbora SNS-a u Vranju tada je navedeno da Stanković „ne shvata da je to što mu zaudara pod nosem, zapravo, kanalizacija koju je od naselja Palestina napravio SPS, koju danas, kroz projekat ‘Čista Srbija’, rešavamo, i da su fekalije jedino u čemu stoji ‘postojano'“.

„Kako je nosiocu gradske liste SPS-a kanalizacija prirodno okruženje, takve su mu i poruke, zaudaraju na deponiju od stranke u čije ih ime poručuje. I ne sumnjamo da je poraz iz 2016. godine nešto što nam socijalisti nikada neće zaboraviti, ali smo sigurni i da ne postoji reciklažni proces koji bi poništio svu štetu koju su Vranju i Vranjancima naneli u višedecenijskoj vladavini – navodi se u saopštenju lokalnog odbora SNS-a.

Nije SNS-u, kako su tada naveli, žao što ih kritikuju.

„Ruku koju smo im pružili kada smo ih u Vranju uveli u vlast, iako nam nisu trebali, pljunuli su i sada nam jasno stavili do znanja da ne žele da budu deo tima koji će graditi Vranje i Srbiju“ – zaključio je vranjski SNS.

Pročitajte više:

[BRIFING] Teško toj vlasti kojoj smo mi opozicija, ništa nismo uzeli SNS-u [VIDEO]

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci