fbpx
11.1 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Rok za predaju izbornih lista ističe 26. novembra

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Rok za podnošenje izbornih lista je 26. novembar, dok se liste mogu povući ili kandidati izostaviti sa proglašene liste do dana utvrđivanja zbirne izborne liste, odnosno do 1. decembra, propisala je Republička izborna komisija (RIK) Rokovnikom. Do 26. novembra je i rok za promenu boravišta, kao i za prijavljivanje za glasanje iz inostranstva.

Što se parlamentarnih izbora tiče, kako je navedeno na sajtu RIK-a, dosad je proglašeno 12 lista: Na prvom mestu je „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, na drugom „Ivica Dačić – premijer Srbije“, na trećem „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, kao i „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri“, na četvrtom.

Na petom mestu je lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija Nada – Nacionalno demokratska alternativa – Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović“, na šestom „Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!“, a na sedmom lista „Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak – Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Novo lice Srbije).

Na osmom je mestu izborna lista „Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini“, na devetom „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“, na desetom „Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju“, na jedanaestom „Narodna stranka – siguran izbor. Ozbiljni ljudi – Vuk Jeremić, dr Sanda Rašković Ivić – Siniša Kovačević – Vladimir Gajić – Marina Lipovac Tanasković“, a na dvanaestom „Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro, Srbijo“.

Za lokalne izbore proglašene su sledeće liste kandidata za odbornike Skupštine grada Vranja: „Hrabro za Vranje – SRCE, DS, PSG, Ekološki ustanak – Ćuta“, „Ivica Dačić – premijer Srbije“, „Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“, „Za bratstvo i jedinstvo“ i „Aleksandar Vučić – Vranje ne sme da stane“.

Lokalni izbori održaće se i u Gradskoj opštini Vranjska Banja, pa će biti izabrani i odbornici ove gradske opštine. Na sajtu RIK-a navedeno je da su proglašene četiri liste za lokalne izbore u Vranjskoj Banji: „Ivica Dačić – premijer Srbije“, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“, „Aleksandar Vučić – Vranjska Banja ne sme da stane“ i „Za bratstvo i jedinstvo“.

Aktivistkinja Emilija Milenković za Slobodnu reč je reklada je rok za podnošenje izbornih lista, kao i rok za promenu boravišta i za prijavljivanje za glasanje iz inostranstva, 20 dana pre dana izbora, odnosno pet dana pre zatvaranja biračkog spiska.

„Takođe, postoji mogućnost naknadnog upisa u birački spisak, po njegovom zaključenju, najkasnije 72 sata pre dana izbora, i taj zahtev se šalje Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ili preko portala eUprava. Birački spisak se zvanično zaključuje 1. decembra“ – rekla je Milenković.

Pročitajte više:

Ovo su rokovi za izborne radnje

 

 

 

 

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci