fbpx
12.9 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Rod šljive ispod proseka, ova godina nepovoljna za voćarstvo

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

ČAČAK – Ovogodišnji rod šljive biće „ispod proseka“, izjavio je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, Darko Jevremović, i naglasio da je „ova godina veoma nepovoljna za voćarstvo“, pre svega „zbog loših vremenskih uslova“.

Jevremović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako očekuje da će „potražnja biti veća“, pa bi i otkupna cena šljive mogla biti viša od trenutne, od 30 do 35 dinara.

On je istakao da je u pojedinim mestima dobro prošla „Čačanska rodna“, negde „Čačanska lepotica“, a u nekim „Stenlej“, tako da se situacija sa sortama ne može generalizovati.

„Na pojedinim lokalitetima su neke sorte uspele da prebrode sve ove nepovoljne uslove i da daju jako visoke prinose u samim zasadima“, ukazao je Jevremović.

Prema njegovim rečima, „ove godine će sigurno biti mnogo niži prinos i ne treba očekivati četiri do pet tona po hektaru u proseku, a možda čak i manje“.

Jevremović je naveo da je početna otkupna cena krenula od 50 dinara za „Čačansku lepoticu“, koja se već bere, a na mnogim lokalitetima berba je i završena.

„Nakon toga cena je izvesno pala. Kada govorimo o šljivi koja se otkupljuje za rakiju, tu je cena bila od 30 do 35 dinara. Sada ide berba sorti ‘Stenlej’ i ‘Čačanske rodne’, ali, s obzirom da je ove godine rod znatno manji, treba očekivati veću potražnju od strane otkupljivača i očekujem da će cena biti nešto veća nego što je trenutno“, zaključio je Jevremović.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci