fbpx
9.6 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

„Renovirajte doktorsku etiku“: U Vranju održan protest protiv akušerskog nasilja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Nekoliko desetina Vranjanki i Vranjanaca danas je učestvovalo u mirnom protestu protiv akušerskog nasilja. Šetnja je počela od zgrade Gradske uprave, a potom su učesnici prošli centrom grada sve do ulaza u Zdravstveni centar, tačnije do bolničke kapije, sa namerom da se završi ispred porodilišta. Najavljeni događaj je poslednjih dana imao mnogo veću podršku na društvenim mrežama.

Ulaz u bolnički krug im nije bio dozvoljen, te su okupljeni predali inicijativu predstavnicima Opšte bolnice i ZC Vranje, kako bi je oni dalje prosledili direktoru.

Direktorka Opšte bolnice dr Nataša Stojiljković i upravnica Doma zdravlja dr Milica Jaziković pridružile su se na kratko protestu.

Podsećamo, žene Vranja su za danas zakazale mirnu protestnu šetnju, simbolično u 5 do 12, nakon što je Vranjanka S.J. policiji i tužilaštvu zbog nesavesnog i nehumanog porođaja 16. januara koji je narušio zdravlje bebe, prijavila ginekologa Z.A.

O slučaju su izvestili mediji samo nekoliko dana od tragičnog slučaja porodilje iz Sremske Mitrovice čija je beba preminula zbog nasilnog porođaja, a u jeku lavine ispovesti žena o akušerskom nasilju.

Cilj mirne protestne šetnje bio je da se pruži podrška ženama koje su doživele akušersko nasilje, a posebno onima koje su se odvažile da takvu vrstu nasilja prijave nadležnima.

Neki od transparenata koje su nosile su i „Renovirajte doktorsku etiku!“, „Nebriga + neznanje = Ginekologija Vranje“, „Sve na svetu rodila je majka“, „Da bolnice ne budu klanice“ i dr.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci