fbpx
13.9 C
Vranje
ponedeljak, 20.09.2021

Različit tretman za Srbe i Albance sa smetnjama u razvoju, “kesa slatkiša” nije od pomoći

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni “strani plaćenici” i “budale”

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BUJANOVAC – Lokalni portal Bujanovačke zajedno sa nadležnima u lokalnoj samoupravi i roditeljima dece sa smetnjama u razvoju pokrenuo je inicijativu za otvaranje Dnevnog boravka u kojem bi deca mogla da se druže, uz pomoć i podršku licenciranih i stručnih lica. U ovoj opštini se razlikuje način na koji srpska i albanska deca sa smetnjama u razvoju pohađaju školu, a roditelji ističu da je “kesa slatkiša” za Novu Godinu daleko od poboljšanja položaja ove dece.

Kako je navela redakcija Bujanovačkih, deca sa smetnjama u razvoju sa teritorije opštine Bujanovac pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje Vule Antić u Vranju, i osim jednokratne pomoći i nadoknade putnih troškova koju dobijaju od države, gotovo da su “nevidljiva” za lokalne institucije, kao i njihovi roditelji.

Načelnik odeljenja za javne službe Fejzi Bećiri rekao je Bujanovačkim da lokalna samouprava ima u planu otvaranje jednog odeljenja, ali da je za to potreban “poseban postupak, pre svega uključivanje licenciranih nevladinih organizacija”.

“Mogućnost otvaranja dnevnog boravka postoji u prostorijama Doma kulture, nekadašnji Ekonomski fakultet, uz prilagođavanje tog prostora potrebama te dece i adekvatnog opremanja, i naša razmišljanja idu u tom pravcu” – rekao je Bećiri.

Savetnica za pitanja socijalne zaštite u lokalnoj samoupravi Gabrijela Tomić istakla je da na teritoriji opštine Bujanovac ima oko 80 dece sa smetnjama u razvoju školskog uzrasta, te da deca iz srpske zajednice pohađaju pomenutu školu Vule Antić u Vranju, dok su deca iz albanske zajednice integrisana u redovan sistem obrazovanja kroz inkluzivnu nastavu.

“Kesa slatkiša” ne doprinosi uključivanju u zajednicu

Za portal Bujanovačke govorila je majka dvanaestogodišnjeg dečaka sa Daunovim sindromom, Milena Tašković, prema čijim rečima je nedostatak dnevnog boravka za decu samo jedan od problema sa kojima se suočavaju roditelji dece.

Objašnjava da su problemi “ogromni”, od nedovoljne podrške roditeljima koji brinu o takvoj deci, preko nedovoljne dostupnosti usluga u lokalnoj zajednici za decu sa smetnjama u razvoju. Dodaje i izostanak inkluzije i neprepoznavanje u zajednici, a za informisanje kaže da se svodi na neformalne roditeljske grupe.

“Super su ti novogodišnji paketići, ali to nije dovoljno. Ne može “kesa slatkiša” da prikrije stvarne probleme i da služi kao izgovor lokalnoj samoupravi. Mislim da su deca oštećena. Ne govorim o finansijskoj podršci, već o uključivanju zajednice u rešavanju problema kroz razne vidove podrške” – rekla je ova majka.

Znam da Bujanovac nije Beograd, dodaje, i ističe da je u prestonici deci sa smetnjama u razvoju, o kojim god smetnjama da se radi, omogućeno da rade u skladu sa njihovim mogućnostima. Odnosno, čitava zajednica je učestvovala u osposobljavanju te dece, a ne samo roditelji.

Dodala je da razume brojne druge poteškoće sa kojima se suočava lokalna samouprava, ali i da su “u svakoj normalnoj državi i zajednici deca prioritet”.

Za Bujanovačke je govorio i Serafim Spasić, otac petnaestogodišnjeg dečaka sa Daunovim sindromom, koji kaže da bi Dnevni boravak za decu “bio spas”, kao i da sigurno postoji mogućnost jer “prostora ne manjka, a ulaganja nisu preterano velika”.

“Deci i roditeljima bi se pomoglo. Ona bi se kroz igru i razne druge aktivnosti socijalizovala i osposobila, imala bi svoj kutak. O otvaranju novih radnih mesta i šta bi to značilo za mlade ljude u Bujanovcu, da ne govorimo” – rekao je Serafim.

Govorio je i o tome da kroz pomenutu jednokratnu pomoć država štedi, jer su roditelji zapravo pratioci dece do i od škole u Vranju, pa se ne moraju obezbeđivati i plaćati personalni asistenti na šta deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo.

“Ulaže se novac u azil za pse u Ristovcu i nemam ništa protiv životinja, naprotiv, ali smatram da su deca ometena u razvoju preča” – zaključuje Serafim.

Naposletku, roditelji su naglasili da bi otvaranje Dnevnog boravka rešilo deo problema roditelja dece sa smetnjama u razvoju, ali da je veće uključivanje samog društva i pojedinca u probleme lokalne zajednice ono što zapravo dovodi do rezultata.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Trajković: Nastavnici nisu dovoljno edukovani za rad sa LGBT+ đacima

Vršnjačko nasilje, kvirfobija i način na koje iskustvo mladih LGBT+ ljudi u školama može da bude poboljšano, bile su neke od tema panela "Razgovori...

Novi zakon o policiji ugrožava prava građana, upozorava civilni sektor

BEOGRAD- Ukoliko novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima bude usvojen u trenutnoj formi dostignuti nivo ljudskih prava, između ostalog i pravo na slobodu govora...

Kombinovana nastava na teritoriji 45 opština i gradova

BEOGRAD/VRANJE - Od ponedeljka, 20. septembra kombinovana nastava primenjivaće se u sedmom i osmom razredu osnovnih škola u devet loklanih samouprava i u srednjim...

Noizz: LGBT+ osobe slobodno žive samo u Novom Sadu i Beogradu

BEOGRAD - Pre 20 godina prvi put je organizovana Parada ponosa, a mržnja i netrpeljivost je i dalje tema broj jedan protiv koje se...

U Vranju preminule još tri osobe, na kiseoniku 62 obolela

VRANJE - U poslednja 24 sata su od posledica zaražavanja virusom COVID-19 preminula još 3 pacijenta vranjskih Kovid bolnica, saopšteno je jutros iz ZC...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!