9.4 C
Vranje
ponedeljak, 12.04.2021

Rat saopštenjima – Da li građani Vranja plaćaju političko razračunavanje u medijima?

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / SURDULICA / BEOGRAD – Poslednjih nedelja su lokalnu medijsku scenu obeležila partijska saopštenja i reakcije javnosti i novinarskih udruženja zbog uvredljivog sadržaja u njima, izjava lokalnog odbora Srpske napredne stranke da su nekada “novinarima ne samo pretili, već ih i ubijali”, interesovanje televizija iz Vranja za izbore u Šapcu, ali i hiperprodukcija negativnih tekstova o Surdulici, jedinoj opštini u Pčinjskom okrugu gde su na vlasti socijalisti. 

O stanju u medijima za portal Slobodna reč govore zamenica gradonačelnika i članica gradskog veća zadužena za kulturu i informisanje Zorica Jović i predsednica Opštine Surdulica Aleksandra Popović.

Javni prostor i uvrede

Reagujući na, kako stoji u tekstu, “zlonamernu kritiku svakog projekta koji se realizuje u Vranjskoj Banji”, Gradski odbor SNS-a u Vranju iskoristio je izraze “bednik, fekalija od čoveka, ljudski šut i ološ” u zvaničnom saopštenju o jednom od autora portala InfoVranjske Slavomiru Kostiću, a saopštenje je objavljeno na portalima dve najveće televizije u Pčinjskom okrugu. Usledila je osuda javnosti i eminentnih nacionalnih novinarskih udruženja, zbog čega je GrO izdao još jedno saopštenje u kojem se “proziva” prethodna vlast i navodi da su nekada “novinarima ne samo pretili već ih ubijali”.

U “rat saopštenjima” proteklih dana ulazi i direktor Radio-televizije Vranje Zoran Veličković, zbog kojeg reaguje Društvo sudija Srbije. Kako su naveli, nezadovoljan sudskom odlukom u sporu koji je imao sa već pomenutim portalom InfoVranjske, Veličković je na omalovažavajući način komentarisao rad sudija u Vranju, javno ih nazivajući pristrasnim, korumpiranim, stranim plaćenicima, “ljigama” koje ne štite časne građane itd. Zbog toga su iz Društva sudija pozvali Visoki savet sudstva da “reaguje u skladu sa ustavnim i zakonskim obavezama u cilju obezbeđivanja poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Republike Srbije i nezavisnosti sudija i sudstva”.

Dok se pomenuta saopštenja bez cenzure objavljuju na portalima dve najgledanije lokalne televizije, koje su iz budžeta Grada Vranja za proizvodnju medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja građana po konkursu za 2020. godinu dobile 15.150.000 dinara, primetna je i hiperprodukcija tekstova o izborima u Šapcu, grada u Mačvi udaljenog od Vranja preko 420 kilometara, kao i negativnih tekstova o Surdulici, jedinoj opštini u Pčinjskom okrugu u kojoj je na vlasti Socijalistička partija Srbije (SPS).

Jović: Svi da se pridržavaju Zakona

Kako iz ugla članice Gradskog veća zadužene za informisanje ističe Zorica Jović, sada se govori o posledicama, a “trebalo bi da govorimo o uzroku”. Njen je utisak da su “ranije” mediji bili cenjeniji, da se većina bavila istraživačkim novinarstvom, “pa kad se pročita neki tekst ili objava, iz tog teksta se zaista sazna nešto što je za građane bitno”, a da je primetan porast objavljivanja uvredljivih tekstova, komentara i “onog što jeste i onog što nije”.

Situacija sa saopštenjima i reakcijama je otišla u nepotrebnom pravcu, što ne bi bio slučaj kada bi se svi mediji pridržavali Zakona o javnom informisanju i medijima – ističe.

“Pravac” je prema njenim rečima takav da ima ličnih i političkih obračuna, kao i “obraćanja 1 na 1 putem medija”. Kaže da autori saopštenja reaguju na neke prethodne objave “pokušavajući da se opravdaju, kažu da oni nisu krivi” te da nastaje lančana reakcija.

Dodaje da se mediji u Vranju ne finansiraju 100 odsto iz budžeta lokalne samouprave, te da se “ne može generalizovati da mediji koji se finansiraju iz gradskog budžeta koriste medijski prostor za različita saopštenja”.

Mediji bi trebalo da objektivno objavljuju informacije koje su proverene i tačne, bez uvreda i omalovažavanja i bez dovođenja ljudi u zabludu. Svako ko se zbog neke objave koja nije tačna ili je uvredljivog sadržaja oseća oštećenim, može tražiti prava kod nadležnih organa, a to je isključivo sud – dodaje.

Upitana da li se uvredljiv sadržaj, lažne vesti i neproverene informacije uzimaju u obzir kada se odlučuje o dodeli sredstava medijima, objašnjava da o projektima koji će biti finansijski podržani iz budžeta lokalne samouprave odlučuje Komisija koju formira Gradsko veće i da njeni članovi “konkretno ocenjuju prispelu prijavu i projekat”.

Kakve medije bi po Zakonu komisija trebalo da podrži

Kada se radi o javnom interesu građana u javnom informisanju, član 15 Zakona o javnom informisanju i medijima nalaže najpre istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje. Ističe se proizvodnja medijskih sadržaja u cilju zaštite i razvoja ljudskih prava i demokratije, unapređivanja pravne i socijalne države, slobodnog razvoja ličnosti i zaštite dece i mladih, razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva, razvoja obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema, razvoja nauke, razvoja sporta i fizičke kulture i zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, unapređivanje medijskog i novinarskog profesionalizma itd.

Upravo se na član 15 “poziva” i član 23 kojim su definisani Kriterijumi za ocenu prijava na konkurs:

“Prijave na konkurs ocenjuju se prema meri u kojoj su predložene projektne aktivnosti podesne da ostvare opšti interes u oblasti javnog informisanja, u skladu sa članom 15. ovog zakona i prema meri u kojoj, na osnovu podnete dokumentacije, učesnik na konkursu pruža veću garanciju privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima. Bliži kriterijumi za svaki raspisani konkurs objavljuju se u javnom pozivu za učešće na konkursu”

(Zakon o javnom informisanju i medijima, “Sl. glasnik RS”, br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016)

Volonterska hiperprodukcija tekstova o Surdulici

Iz Opštinske uprave Surdulice je novinarima portala Slobodna reč dostavljeno Rešenje o raspodeli sredstava iz budžeta opštine Surdulica za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja, doneto 18. decembra 2019. godine. Prema ovom dokumentu, agencije, udruženja ili mediji iz Vranja koji se finansiraju iz budžeta Opštine Surdulica da bi izveštavali o javnom interesu su Agencija za produkciju NIBOI (Ivana Đorđević Metodiev) kojoj je dodeljeno 200.000 dinara i UG Tim za razvoj i integracije (Saša Stojković) kojem je dodeljeno 250.000 dinara.

Na spisku nema regionalne televizije, iako je na portalu od 1. septembra objavljeno preko 15 analitičkih tekstova o Surdulici, uglavnom sa negativnom kritikom koja je usmerena aktuelnoj vlasti (SPS). Među njima su se našli i tekstovi sa naslovima Nesposobnost, javašluk, bezobrazluk ili opstrukcija u radu SO SurdulicaObrazovne institucije u Surdulici pod pritiskom lokalne vlastiZašto su zaboravljena groblja na Vlasini itd.

Predsednica Opštine Surdulica Aleksandra Popović za naš portal komentarišući hiperprodukciju tekstova o Surdulici od strane medijske kuće koja se ne finansira iz budžeta ove opštine, kaže da se Komisija prilikom raspodele sredstava za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije “ikada rukovodila partijskim interesima prema medijima”:

Smatramo da svako treba da obavlja posao pridržavajući se profesionalnosti i neutralnosti, jer zajednički cilj svih nas je istina. Nadamo se da će medijske kuće dati priliku lokalnoj samoupravi da demantuje vesti koje se emituju, a narušavaju ugled i dostojanstvo Opštine Surdulica – izjavila je Popović.

Izveštavanje o Surdulici se ne uklapa u projekte regionalne televizije za koje je ovoj medijskoj kući Ministarstvo kulture i informisanja ove godine na konkursima dodelilo 2.500.000 dinara – Dajmo pedalama vetra (izveštavanje o biciklizmu, 700.000 dinara iz republičkog budžeta, Mašta i emocija (radijski sadržaj podržan sa 900.000 dinara) i izveštavanje o karijernom napredovanju i osnaživanju žena u okviru projekta Prilagodi sekoje je Ministarstvo takođe podržalo sa 900.000 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

“Potreban ekološki patriotizam”

BEOGRAD - Protest Ekološki ustanak održan je u Beogradu, sa zahtevima za uklanjanje svih malih hidroelektrana u Srbiji, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode,...

Opada broj zaraženih u Vranju, vakcinisano oko 28.000 ljudi

VRANJE - U Pčinjskom okrugu opada broj pregleda i zaraženih korona virusom, a u Vranju je vakcinisano skoro 40 odsto građana. U Pčinjskom okrugu...

U Srbiji po prvi put pronađen Stepski vivak

NIŠ - U blizini niškog sela Bubanj u petak je pronađena nova vrsta ptice u Srbiji, a za to je zaslužan mladi ornitolog Slobodan...

Protest “Ekološki ustanak” danas u Beogradu

BEOGRAD - Protest Ekološki ustanak održava se danas od 13:00 časova u Beogradu sa zahtevima za uklanjanje svih malih hidroelektrana u Srbiji, poštovanje Ustava...

Kada naterate vlast da pređe u ilegalu, pogodili ste ih i pobedili

Isus Hrist raspet na stubu ispod kamera za video nadzor, portret Jovana Memedovića od flaša sakupljenih iz reke, Zlatni cvet za čišćenje prestonice, visok osam...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!