fbpx
2.8 C
Vranje
četvrtak, 22.02.2024

Radnicima Jumka dele pakete šećera i ulja za „siguran glas“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Redakciji portala Slobodna reč su od čitaoca stigle fotografije na kojima se vidi kako ispred ulaza u pogon fabrike Jumko radnici nose pakete šećera i suncokretovog ulja, uz tvrdnju da se ove namirnice dele „za siguran glas“. Ukoliko su tvrdnje naših čitaoca i radnika Jumka tačne, ovo nije prvi slučaj akcije koja nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.

Kako nam je potvrdilo nekoliko zaposlenih, dobili su obaveštenje od šefova da se ovi paketi dele ispred ulaza u pogon, kao „nagrada“ za „sigurne glasove za SNS“, koje su, kako kažu, „već potpisali pre nekoliko nedelja“.

Na zvaničnoj Facebook stranici Gradskog odbora Srpske napredne stranke nema informacija o ovoj „akciji“, ali je profil pun objava o deljenju paketa sa hranom i sredstvima za ličnu higijenu domaćinstvima u Vranju, što je za političke partije zabranjeno i kažnjivo ukoliko se ponavlja i nakon izrečenih mera Agencije za sprečavanje korupcije.

Podsećamo, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti u članu 23. predviđa da je u toku izborne kampanje, političkim partijama zabranjeno finansiranje aktivnosti humanitarnog karaktera, a zakon ove aktivnosti ne prepoznaje ni kao redovan rad ni kao deo izbornih kampanja političkih stranaka.

Kako se može videti u nekoliko poslednjih objava vranjskih naprednjaka, iza akcije podele paketa domaćinstvima koji se nalaze u „težoj materijalnoj situaciji“, stoji Savet za socijalna pitanja GrO SNS Vranje i njegov predsednik, ujedno i kandidat za odbornika Skupštine grada Vranja, Nenad Milojević.

Dodatno, ovi Vranjanci iz izuzetno osetljivih društvenih grupa su javno prikazani bez ikakve cenzure i sakrivanja njihovih lica.

U nekim objavama stoji da je on lično izdvojio novac, u nekim da su sredstva prikupljena od strane članova za socijalna pitanja. Način na koji stranke prikupljaju i troše novac, trebalo bi da kontroliše državna Agencija za sprečavanje korupcije, kojoj smo u ponedeljak, 11. decembra, poslali upit o slučaju i za sada dobili potvrdu prijema upita.

Koliko je dostupno i poznato, za sada je meru upozorenja zbog kršenja zakona u ovoj predizbornoj kampanji Agencija izrekla zbog humanitarnih aktivnosti SNS-a u Čačku i Nišu, kada je reagovala po prijavama, a zbog objava o deljenju paketa hrane i kućne hemije na stranačkim Facebook profilima, kao i zbog spotova na stranačkom Instagram nalogu. Ovom merom se SNS obavezuje da ubuduće ne krši zakon, kao i da sporna obaveštenja o humanitarnim aktivnostima ukloni sa društvenih mreža.

Izrečenom merom SNS se obavezuje da ubuduće ne krši zakon kao i da sporna obaveštenja o humanitarnim aktivnostima ukoloni sa društvenih mreža. Ukoliko partija ne postupi po meri upozorenja, pokreće se prekršajni postupak. Za kršenje odredbe o zabrani finansiranja humanitarnih akcija predviđena je novčana kazna u iznosu od 200.000 do 2.000.000 dinara (1.700 do 17.000 evra).

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci