fbpx
7.9 C
Vranje
petak, 09.12.2022

Radikalski koncept upravljanja kosmosom

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Nisam siguran da je odluka Evropske unije (EU) da Srbija ove godine ne otvori ni jedno pregovaračko poglavlje snažna poruka Beogradu da nisu zadovoljni, više je stvar inercije u odnosima EU i Srbije, a ne neki događaj koji je „ove ovde“ posebno uznemirio, izjavio je u intervjuu FoNetu direktor vesti Newsmax Adria, Slobodan Georgijev.

On je, u serijalu Kvaka 23, ocenio da je mnogo veći problem to što „Srbija ni jedno poglavlje nije zatvorila“, ali je konstatovao da ova tema, u vreme pandemije i zdravstvene krize, „teško da zanima veliki broj ljudi“.

Ovaj stav potkrepio je nedavnim razgovorom predsednika Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, „tokom kojeg nije upućena neka stroga poruka na račun Srbije i njenog ponašanja u kontekstu evropskih integracija“.

Kako je rekao novinarki Danici Vučenić, to može da se dovede u vezu i sa tim da su „Nemci na početku svog šestomesečnog predsedavanja EU jasno poručili da novih poglavlja neće biti zbog zastoja u pregovorima sa Prištinom, kao i zbog neispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24“.

„Mi bismo voleli da se nešto suštinski dogodi, ali se ne dešava, jer ova vlast nema nikakvu evropsku agendu, već je priča o EU u funkciji očuvanja rejtinga i odnosa sa spoljnim svetom“ – ukazao je Georgijev.

Na drugoj stani, prema njegovom mišljenju, postavlja se pitanje zašto samu EU ne zanima „ovaj deo njene teritorije“ sa kojim ne zna šta da radi i zašto Zapadni Balkan, koji je njen „pupak i meki trbuh“, tretira „kao rupu za koju kažete neka ih oni tamo, šta mi tu da radimo“.

Najveći demokrata

Govoreći o izveštaju specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimira Bilčika, on je primetio da se „ton izveštaja“ ovog političara, koji pripada Evropskoj narodnoj partiji, čiji je SNS pridruženi član, „malo zaoštrio, ali da to nije dovoljno“.

Smatra da su predstavnici EP, uključujući i Bilčika, prošle godine, pred izbore, imali šansu da urade daleko više u pogledu izbornih uslova, ali nisu, čime su dali „municiju“ za Vučićevu izjavu da bi bio najveći demokrata kada bi potpisao akt o nezavisnosti Kosova.

Georgijev tu Vučićevu izjavu ne smatra „cinizmom“, već „politikom“, i dodaje da „nećemo ući u EU ako ne rešimo poglavlje 35 o odnosima Beograda i Prištine“.

Kako je napomenuo, tim odnosima se decenijama niko nije bavio, niti smo, posle poraza Miloševića, „želeli da ubedimo Albance da su ravnopravni sa Srbima i da su nastupile nove okolnosti u kojima mogu najnormalnije da žive“.

Predsednik Srbije reaguje jedino „na silu“ i razgovara sa ljudima koji su moćniji od njega, poput Nemaca i Evropljana, svestan da Nemcima ne može u potpunosti da zalupi vrata. U komunikaciji sa njima mora da balansira, dok slabije ponižava i ne vidi razlog da sa njima vodi bilo kakav razgovor“ – kaže Georgijev.

Upitan zašto SNS u parlamentu i van njega kreira atmsoferu linča prema opoziciji, umetnicima i novinarima, on je odgovorio da je „SNS paralelni svet i da je za njih Skupština argument za spoljni svet da uopšte postoji, a na unutrašnjem planu je instrument za odnose sa javnošću“.

Dodaje da se „radikali ponašaju kao radikali“ i da „nema nikakve razlike u ponašanju Vučića 1993, 2013, i 2020. godine“

„Ta stranka je antisistemska stranka, tako su napravljeni, tako se ponašaju i to je radikalski koncept upravljanja kosmosom“ – predočio je Georgijev.

Kako je uporedio, svojevremeno je u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) „Vojislav Šešelj bio jedini čovek koji je znao odgovore na sva pitanja, koji mogao sve da reši i kome je sve bilo podređeno, a danas je taj čovek Aleksandar Vučić“.

Postoji, međutim, ogromna razlika, jer je Vučić na „vlasti i „porazio je i preuzeo sve institucije“ sem opozicije, koja je, takođe, institucija u demokratskom poretku, ali jedino nju „ne može da preuzme, pošto ne može istovremeno da bude i vlast i opozicija“.

Georgijev vidi krivicu i u predstavnicima institucija, poput javne administacije i pravosuđa, „koji ne rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima, već su dozvolili da budu Vučićeve sluge“, za razliku od poslanika, „koji rade za Vučića i od kojih i ne očekuje ništa drugo već da se ponašaju kao kerberi“.

Unošenje skandala u Skupštinu

Prema njegovom viđenju, „Skupština je pretvorena, ne u Glavni odbor SNS, ni u Centralnu otadžbinsku upravu SRS, već ne liči ni na šta, jer su poređali neke klince koji se dokazuju dok traje direktan prenos, kao što se i Vučić dokazivao po skupštini devedesetih, unoseći u nju skandale“.

Budući da se ovih dana obeležava 30 godina od prvih višestranačkih izbora, Georgijev je konstatovao da smo se vratili „na to isto mesto“ i podsetio na situaciju u kojoj su početkom devedesetih tadašnji opozicioni lider Vuk Drašković i njegova supruga Danica bili prebijeni i uhapšeni.

Reči koje se sada „upućuju Draganu Đilasu iz Skupštine, da je ubica dece, da je dogovarao NATO bombardovanje i da je saveznik korone su nedopustive, tako se ne sme govoriti, jer je pitanje šta iza toga sledi“, upozorio je Georgijev.

U kontekstu pretnji i napada na neistomišljenike, on ne misli da će se taj govor promeniti i ukazuje „da pretnje sada dolaze i od poznatih ličnosti, a ne samo od anonimusa, ali da to ne sme nikoga da spreči da radi svoj posao“.

Društvo ne veruje u demokratiju

Problem vidi i u društvu koje za 30 godina nije uspelo da se izbori za demokratiju, jer ne veruje u demokratiju, niti u koncept vladavine prava i vladavine zakona iznad vladavine pojedinca.

Zato se „nismo nigde pomerili i nismo ništa uradili za sve ove decenije, sem što su u međuvremenu izmišljeni mobilni telefon i internet, pa stvari izgledaju malo drugačije“ – zaključio je Georgijev.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Korupcija brine 28 odsto građana Srbije

BEOGRAD - Korupcija je i dalje izvor brige građana Srbije koja je na sredini liste percepcije korupcije Transparensi internšnala za 2021. godinu, a na...

Zoran Sekulić dobitnik nagrade „Vitez poziva“

BEOGRAD - Ovogodišnji dobitnici nagrada "Vitez poziva", koje dodeljuje nevladina organizacija Liga eksperata – LEX, su akademik Ljubomir Simović, ekonomistkinja Gordana Matić, lekar Dragan...

Počinje prijava za vantelesnu oplodnju

BEOGRAD - "Telefonsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim materijalom iz inostranstva počinje danas, a od subote počinje elektronsko prijavljivanje" - rekla je direktorka...

Šta su sve Vranjanci tražili od grada za narednu godinu

VRANJE - Na nekoj od sledećih sednica lokalnog parlamenta pred odbornicima će se naći i Nacrt odluke o budžetu grada Vranja za 2023. godinu,...

Prosvetari podeljeni oko statusa – jedni „za“ službena lica, drugi protiv

BEOGRAD - "Mislim da je neophodno da prosvetni radnici dobiju status službenih lica, i to nezavisno od ovih događaja koji su tu polemiku pokrenuli,...