fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Prvi grčki „Smart City“: Želimo pravi pobratimski odnos sa Vranjem, dugo ništa nije urađeno

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

Trikala, grad pobratim Vranja, nosi epitet prvog „pametnog“ grada u Grčkoj, čija je uprava poslednjih godina akcenat stavljala na inovacijama, dok je istovremeno isticala lokalnu kulturu i istoriju. Smart sistem sa mobilnim aplikacijama za parking, javnu rasvetu, odlaganje otpada, aplikacija za zahteve građana i merenje zagađenja vazduha, kvaliteta vode i elektromagnetizma samo su neke od inovacija zbog kojih se ovaj grad razvijao štedeći novac. 

Gradonačelnik Trikale i predsednik Unije opština i gradova u Grčkoj (KEDE) Dimitris Papastergiju je za portal Slobodna reč govorio o istoriji prijateljstva ovog grada sa Vranjem, prostoru za novu saradnju i naglasio da je vreme raditi na pravom, konkretnom pobratimskom odnosu, naročito u doba kada je funkcionisanje gradova poljuljano pandemijom virusa COVID-19.

Gradska uprava Trikale smatra da gradovi pobratimi moraju biti povezani na jakoj osnovi, da bismo bili u mogućnosti da gradimo nove odnose. Odnos sa Vranjem i svim našim prijateljima u Srbiji biće prvi napori da to zajedno uradimo. – započinje Papastergiu.

Pomoć Vranju tokom bombardovanja Jugoslavije

Kako stoji u zvaničnom dopisu koji smo dobili od čelnika Trikale, aprila 1999. godine su članovi Gradskog veća i zaposleni u upravi zajedno sa monasima iz manastira na svetski poznatoj lokaciji Meteora, u pratnji novinara iz Grčke posetili Vranje i uručili stanovnicima u gradu i okolini humanitarnu pomoć.

Meteora, „Sveta planina“ i svetska turisička atrakcija u blizini Trikale; Foto: WikiCommons

Dvanaest godina kasnije, 2011. je Vranju bio potreban evropski partner za projekat e-uprava kako bi postigao standarde informacionog društva, a program je trebalo da pruži obrazac inovativnog načina za informisanje društva. Tako su građanima omogućene i usluge elektronske uprave na zvaničnom sajtu Gradske uprave Vranja, koji i postoji od 2011. godine.

Prema rečima Papastergijua, kompanija u vlasništvu grada Trikale, E-Trikala S.A. je bila najbolji partner za Vranje jer se time bavila još od 2004. godine. Iste godine kada je pokrenut projekat e-uprava, Privredna komora Trikale je organizovala poslovni put biznismenima iz Vranja i Leskovca. Sa ciljem jačanja i unapređenja saradnje, predstavnici Trikale i Vranja (nekadašnji gradonačelnik Miroljub Stojčić) su potpisali Povelju o bratimljenju 2012. godine, kaže Papastergiju.

Dodaje da su 2015. godine bivši gradonačelnik Miroljub Stojčić i tadašnji čelnici Slobodan Stamenković, Siniša Mitić i Perica Janković sa njim, nakon što je po prvi put izabran za gradonačelnika Trikale, diskutovali o načinima da se ova veza „osveži“.

Tačno je da nije mnogo stvari od tada urađeno. Ali je sada sjajna prilika za restart, da pokušamo da uradimo nešto novo i drugačije. – ističe gradonačelnik Trikale.

Reka Liteos, Trikala; Foto: Wikimedia Commons

Vranje od Trikale može da nauči kako da postane Smart City

Smatra da su obrazovanje, kultura i ekonomija zasnovana na poljoprivredi neka od zajedničkih interesovanja oko kojih bi se oba grada složila. Objašnjava da u Trikali veruju u inovacije i tehnologiju, i naglašava da su isplanirali i razvili prve masivne Smart City (pametan grad) akcije u Grčkoj, poput pametnog parkiranja, javne rasvete, odlaganja otpada, aplikacije za zahteve građana i merenje zagađenja vazduha, kvaliteta vode, elektromagnetizma ali i takozvani Smart Farming odnosno korišćenje inovacija i tehnologije u poljoprivredi.

Kako je Trikala rodno mesto Asklepija, po mitologiji prvog lekara čovečanstva, možemo diskutovati o zajedničkim planovima na polju medicine. – dodaje.

Dimitris Papastergiju je pored funkcije gradonačelnika Trikale i predsednik već pomenute Unije gradova i opština Grčke i sa te pozicije dodaje da je siguran da će Vranje i Trikala nakon pandemije korona virusa biti u mogućnosti da preispitaju sve ove probleme i stavke kako bi dva grada imala pravi pobratimski odnos.

Pozdravljam sve koji žive u Vranju i gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića, siguran da ćemo sarađivati i pobediti u borbi sa virusom. Hvala portalu Slobodna reč za priliku da vam se obratim o našem bratimljenju. – zaključuje.

Kako je Trikala postala grad budućnosti

Zahvaljujući uvedenim inovacijama, vozači u Trikali koriste aplikaciju koja ih navodi na slobodna parking mesta, kontejneri se digitalno prate i obaveštavaju kada su puni a kada spremni za prikupljanje otpada, ako se desi kvar na vodovodnoj mreži automatski stižu obaveštenja. Pored toga, napravljen je sistem koji štedi energiju unutar zgrada, a troškovi za javnu rasvetu su se redukovali i manji su za 60 odsto, nakon što je Trikala prešla na smart sistem javne rasvete. Grad je poznat i po uređenim biciklističkim stazama, keju reke Liteos i po tome što vodi računa o kulturno-istorijskom nasleđu i etničkom i religijskom diverzitetu.

Ranije je Papastergiju za medije izjavio da je inicijalna faza prelaska na pametni način funkcionisanja Trikalu koštala „svega nekoliko hiljada evra“ i da su partneri među grčkim i velikim globalnim kompanijama prepoznali namere ovog grada koji je postao brend u Grčkoj, te da su im opremu i ideje dali besplatno. Pre pet godina, Trikala je imala prvi autobus bez vozača u svetu. Kako je pre nekoliko godina pisao list Blic, Sveta planina Meteora i prelepi pejsaži privlače mnoge turiste tokom leta, ali je lokalna vlast uspela da Trikalu oživi i zimi, otvaranjem najvećeg božićnog tematskog parka, manifestacije Vodenica vilenjaka koja deceniju unazad privlači i do milion posetilaca godišnje.

Božićna atrakcija u Trikali; Foto: Flickr

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci