fbpx
4.6 C
Vranje
utorak, 28.11.2023

Prosvetari predali zahteve, traže plate veće za 25 odsto i zaštitu od nasilja

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije predali su danas svoje zahteve skupštinskom Odboru za obrazovanje, predsedniku i Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete kojima traže izmenu zakonske regulative o zaštiti prosvetnih radnika i povećanje plata od 25 odsto u 2023. godini.

Sindikati su danas sa protesta prosvetnih radnika „Za dostojanstvo profesije“ poručili da je sve češće fizičko nasilje učenika nad prosvetnim radnicima „jer imaju slobodu da to čine“, pošto zakoni o obrazovanju nemaju nultu toleranciju za takvo nedopustivo ponašanje učenika.

„Degradiran društveni status nastavnika i ugled profesije prosvetnog radnika dodatno je urušen ponižavajućim platama prosvetnih radnika koji sada imaju najmanju platu u odnosu na platu u drugim javnim službama“, navedeno je u pismu koje je pročitala predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić.

Ona je upozorila da su nesagledive posledice tako lošeg stanja u prosveti jer se veoma malo mladih odlučuje da studira na nastavničkim fakultetima zbog čega „za najmanje pet godina nećemo imati stručne kadrove u gotovo svim nastavničkim zanimanjima“.

Dodala je da to znači da penzionisane prosvetne radnike neće imati ko da zameni što će stvoriti domino efekat u društvu, „jer samo sa kvalitetnim obrazovanjem društvo može da ima šansu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci