fbpx
9.7 C
Vranje
nedelja, 03.12.2023

Proslavljen jubilej metoha Hilandara, manastira Svetog Nikole u Vranju

Odabrani članci

Grad Vranje
Grad Vranjehttp://www.vranje.org.rs
Služba za odnose sa javnošću grada Vranja na zvaničnom sajtu dnevno ažurira informacije o radu lokalne izvršne i zakonodavne vlasti. Izrađuje Informator o radu organa Grada i bilten "Mesečnik".

VRANJE – Uz tropar Svetom Nikoli u izvođenju monahinja iz manastira Sv. Stefana u Gornjem Žapskom i državnu himnu u izvođenju eparhijskog hora Vera, počela je svečana akademija Eparhije vranjske i Grada Vranja, koji zajedno danas obeležavaju 690 godina od osnivanja manastira Svetog Nikole i oslobođenje grada Vranja u Prvom svetskom ratu.

„I jedan i drugi povod ovaj grad čine posebnim po važnosti svetinja i starina i po hrabrosti i junaštvu prema svojoj zemlji i ljubavi prema Bogu; po žrtvama srpskih vojnika na frontu, a i civilnog stanovništva u Vranju i okolini“ – čulo se na svečanosti.

U ime eparhije vranjske govorio je vladika vranjski gospodin Pahomije.

On je istakavo značaj manastira Svetog Nikole u Vranju, svetinje koja kao metoh Hilandara, skoro sedam vekova predstavlja svetionik pravoslavlja na jugu Srbije. Zahvalio se svima koji su doprineli da „svetinja ponovo zablista u svojoj punoći i lepoti“ i završetku Spomen kosturnice, kao i svima koji su učestvovali u obeležavanju ovog značajnog jubileja, a posebno državi koja je mnogo pomogla preko svojih ministarstava i institucija.

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković u svom obraćanju osvrnuo se na istorijat i značaj manastira Svetog Nikole u Vranju, kao i na izgradnju Spomen kosturnice.

„Da crkva ne zaboravlja nevine žrtve našeg naroda, svedoči i osvećenje Spomen kosturnice u okviru manastirskog kompleksa, u znak sećanja na žrtve bugarskog terora u Prvom svetskom ratu. Izgradnju je započeo mitropolit skopski Josif, daleke 1934. godine. Ovaj dragulj od neprocenjivog je značaja za nas Vranjance. Duhovna povezanost sa našom najvećom svetinjom, Hilandarom, ujedinjuje nas i obavezuje. Zato, moramo da živimo i čuvamo našu veru pravoslavnu“, rekao je Milenković.

On je pozvao državu i crkvu na ujedinjenje:

„Spomen kosturnice u Vranju, ova u manastiru, ona na Šapranačkom groblju, širom Srbije, Balkana… naše su zaveštanje onima, koji su živote položili za slobodu budućih generacija. Da sećanja na nevino prolivenu krv ne blede. Da ne zaboravljamo. Dolazile su i odlazile, vojske, monarhije, despotije i horde. Osvajači i ubice civilizacija. Svetinje svedoče o našoj veri pravoslavnoj, koja je uprkos svemu, opstala i ostala. Od praiskona. Vera u pravoslavlje je u genima svih nas. Zato, moramo da živimo i čuvamo našu veru pravoslavnu. Jer, i kada je država bila na kolenima, crkva je bila tu. Da je pridrži i pridigne. Od Nemanjića, Vizantije, od Osmanlija do svih svetskih ratova. Do Кosova i Metohije. Država je srpska onamo gde su joj koreni u veri. Naši su koreni satkani u zidine hiljade crkava i manastira na Кosovu i Metohiji. Odreknemo li se Svete srpske zemlje, odričemo se i vere“ – istakao je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije, dr Vladimir Orlić preneo je lične pozdrave i čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića povodom jubileja, 690 godina manastira Svetog Nikolaja i Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

„Velika je čast biti danas na ovom svetom mestu, biti sa vama. U prilici kada po dva veoma važna povoda vidimo da imamo zašto i imamo sa velikim razlogom da napravimo još jedno crkveno, državno i narodno okupljanje. Da ga provedemo u sećanju na slavnu i veliku istoriju koja srpski narod nije štedela, ali koja je takva da imamo na šta da se ponosimo. Ta je istorija neprikosnoveno obeležena i našom pravoslavnom verom i našim slobodarskim duhom i našom stalnom borbom za mir“ – rekao je između stalog Orlić.

Na svečanoj akademiji o značaju današnjeg dana besedio je Dejan Antić, istoričar, vanredni profesor Niškog univerziteta.

Svečanosti su prethodili Sveta arhijerejska liturgija u porti manastira Svetog Nikolaja Čudotvorca i osvećenje Spomen kosturnice, u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci svih stradalih tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Takođe, bila je ovo prilika da episkop vranjski Pahomije uruči ordenje i gramate zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Za negovanje čovekoljublja i pravoslavnih vrednosti, ordenom Surduličkih mučenika je odlikovan penzionisani general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armijske oblasti Vojske Jugoslavije u vreme NATO agresije.

Za zasluge u obnovi i očuvanju manastira Sveti Nikola, orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog dodeljen je Danijeli Кovačević iz Novog Sada i Sandri Dinčić iz Beograda, dok je za iste zasluge gramata dodeljena Udruženju građana „Žuti cvet“ iz Vranja.

Dešavanjima u manastiru Svetog Nikolaja Čudotvorca prisustvovalo je desetak episkopa Srpske pravoslavne crkve, predsednika Narodne Skupštine Republike Srbije i predstavnici republičke Vlade, predstavnici lokalnog rukovodstva, javnih preduzeća i ustanova i verni narod.

U umetničkom delu programa nastupili su Eparhijski hor Vera, Ivana Tasić, kao i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Vranju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci