fbpx
9.8 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

Promenjen Ustav Republike Srbije

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Skupština Srbije proglasila je danas Akt o promeni Ustava Srbije i Ustavni zakon za sprovođenje Akta o promeni Ustava Srbije, čime je Akt o kojem su se građani izjasnili na referendumu stupio na snagu.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u promeni Ustava i ocenio da je Srbija napravila iskorak u vladavini prava i nezavisnosti pravosuđa i da je siguran da je to na korist države i njenih građana.

Dačić je pojasnio da nema rasprave na ovoj sednici, već da je samo reč o svečanom proglašenju Akta o promeni Ustava.

On je istakao da će promena Ustava ostati kao „amanet ovog skupštinskog saziva“ i redak primer da se aktuelna vlast odrekla dela svojih ovlašćenja, naročito kada je reč o kadrovskoj problematici.

O promeni ustava Srbije građani su se izjasnili na referendumu 16. februara.

Na referendum je izlašlo 1.995.215 birača, od 6.510.323 koji su upisani u birački spisak, za promenu Ustava glasalo je 59,62, a protiv promene 39,35 odsto izašlih birača.

Ustavne promene odnosile su se na deo o pravosuđu, na izbor sudija i tužilaca, koje više neće birati Skupština Srbije, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva, ali i preimenovanje Vrhovnog kasacionog suda u Vrhovni sud.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri, predstavnici sudija, tužilačke profesije i predstavnici diplomatskog kora.

Na kraju sednice intonirana je himna Srbije.

Dačić je rekao da je moguće organizovanje još jedne sednice Skupštine Srbije, da bi se donele odluke važne za funkcionisanje dok se naredni saziv ne osposobi za rad.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci