fbpx
8.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

„Problem“ sa ordenom jer ga Pahomije primio

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – „Neumesno i nedolično“, „pranje biografije“, „Vučićeva koska za javnost“, „zaštita pedofila“, „pokušaj rehabilitacije“, „podsmevanje žrtvama“, „velika Sramota za Srbiju“, „komentar bi bio suvišan i trivijalan“, samo su neke od reakcija na uručenje Sretenjskog odreda prvog stepena, kojim je za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda, a povodom 950 godina postojanja, na Dan državnost predsednik Aleksandar Vučić odlikovao manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog. Razlog za ove burne reakcije i komentare je pogrešno preneta informacija u medijima da je odlikovan episkop vranjski Pahomije, koji je u ime manastira od predsednika primio orden, a protiv kog se početkom 2000-ih vodio sudski postupak zbog navoda o seksualnom zlostavljanju dece.

Na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu povodom dana Državnosti Republike Srbije, na Sretenje, 15. februara ove godine, za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda, a povodom 950 godina postojanja, manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog odlikovan je Sretenjskim odredom prvog stepena, obavestila je javnost Eparhija vranjska.

„U ime manastira, od strane Presdednika RS gospodina Aleksandra Vučića, orden je primio Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski gospodin Pahomije. U pratnji Njegovog Preosveštenstva bio je i iguman manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog arhimandrit Metodije (Marković)“ – stoji na zvaničnom sajtu Eparhije. 

Reagujući na vest o odlikovanju manastira, arhimandrit Metodije je za Danas rekao da je državni vrh prepoznao nacionalni i duhovni značaj za narod na ovim prostorima. Prema njegovim rečima, Bogoslovski fakultet i manastir Svetog Prohora Pčinjskog su jedine dve institucije koje su dobile Sretenjski odred prvog stepena.

Državni vrh je manastir prepoznao kao jedan nacionali stožer, rekao je iguman, osvrnuvši se na istorijski kontinuitet manastira od devet i po vekova i njegovu ulogu u oslobodilačkim ratovima, „što od Turaka, što posle od Bugara“.

„Zbog toga je i pokrovitelj centralne proslave devet i po vekova manastira bio i predsednik države“ – rekao je za Danas iguman Metodije.

Ipak, u ime manastira orden nije primio njegov iguman, već vladika Pahomije, čija je fotografija u društvu predsednika u medijima objavljena uz navode da je odlikovan vladika.

Na današnjim naslovnim stranama dnevnih listova NovaDanas, Pahomije i ovaj orden su glavna tema. Tako Danas u tekstu „Orden vladici Pahomiju – velika sramota za Srbiju“ piše o tome zbog čega je episkop vranjski, koji je bio osumnjičen za seksualno zlostavljanje maloletnika, primio državno odlikovanje, dok list Nova u tekstu „Vučić ordenom Pahomiju ponizio žrtve i državu“ prenosi izjavu osnivača nekadašnjeg nedeljnika Vranjske Vukašina Obradovića, da je ovo „podsmevanje žrtvama vladike“:

„To je šamar svima onima koji su na neki način imali veru da će taj slučaj zapravo poslužiti za jedan otklon od devijantnih ponašanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“ – rekao je Obradović, osnivač novina koje su aktivno izveštavale o navodima o silovanju.

Kako podseća N1, vladika Pahomije Gačić je 2002. godine osumnjičen za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnika – u dva slučaja je oslobođen, dok su dva slučaja zastarela u postupku koji je trajao godinama i u kome je suđenje odlagano zbog nepojavljivanja optuženog. Postoji i presuda Vrhovnog suda Srbije po kojoj su tokom suđenja Pahomiju učinjene mnoge nepravilnosti na štetu zlostavljanih dečaka, navodi N1.

Dečaci su u krivičnim prijavama, kako podseća Nova.rs, naveli da ih je pipkao, mazio, i terao da se „druže“.

 

Zbog zastarevanja predmeta, Pahomije je 2006. godine oslobođen optužbi, ali je u martu 2013. godine Osnovno javno tužilaštvo u Vranju pokrenulo protiv njega istragu jer ga je magacioner u Eparhiji optužio za napastvovanje, koje se desilo 2003. godine. Nakon godinu dana istrage, tužilaštvo je istaklo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Pahomija, navodi Danas.

Novinar Dejan Kožul koji se godinama bavi temama seksualnog zlostavljanja u SPC, u razgovoru za Danas kaže da „nije ništa čudno što je Pahomiju uručen orden“.

Kako kaže, „ratni zločinci, pedofili u crkvi, razni kriminalci su odavno ‘elita’ u ovoj državi, ljudi kojima se odaju počasti, koji dolaze na državne svečanosti, pa dobijaju ordenje“:

„Iznenađeni možemo biti kad bude suprotno. Apsolutno je nebitno da li je Pahomije orden primio kao predstavnik bilo koga ili čega. Mogli su poslati nekog drugog. Slanjem Pahomija i činom davanja ordena upravo njemu poslata je poruka da su crkveni predstavnici, ne samo zaštićeni od progona, već da su oni i država jedno, što ne treba da čudi jer ta ista država koja sebe naziva Srbijom jednako siluje porodice i decu, kao i crkva“ – ističe Kožul.

Na pitanje kakva je poruka poslata žrtvama seksualnog zlostavljanja u crkvi, kaže „potčinite se vašoj crkvi, vašoj državi, silovaće vas za vaše dobro, ako to ne učinite život će vam biti pakao“.

Država je poslala tu poruku onog momenta kad je Pahomije aboliran od svake odgovornosti, a tu su svoju ulogu imale sve vlasti u Srbiji, od Koštunice, Tadića, pa do Vučića“ – dodaje.

Advokat i građanski aktivista Aleksandar Olenik, rekao je za Danas da je Vojislav Koštunica, dok je bio na vlasti, preko svojih najbižih saradnika uticao na sudije da dođe do zastarevanja postupka protiv Pahomija, „iako smo svi čuli ispovesti dece koje je seksualno zlostavljao“.

Prema njegovim rečima, sama crkva se nikada nije ogradila od Pahomija a još manje ga je procesuirala, dok ga je država prvo žaštitila a sada ga i nagrađuje.

„Suštinski, za njihove žrtve, nema mesta u njihovom srpskom svetu“ – smatra Olenik.

Igor Jurić, rukovodilac Centra za nestalu i zlostavljanu decu i osnivač Fondacije Tijana Jurić, smatra da je „nedolično i neumesno“ to što je orden primio Pahomije, jer, kako ukazuje naš sagovornik, sigurno se zna za šta je optužen i koliko su to teške optužbe.

Sagovornik Danasa bio je i advokat Aleksandar Stojković iz Vranja, koji je u slučaju protiv vladike Pahomija zastupao oštećene. On je novinarima rekao da ništa ne bi mogao da kaže o ovoj temi, jer bi sve bilo „suvišno i trivijalno“.

„Koska za javnost“

Sa druge strane, kolumnista lista Nova Ivan Mrđen rekao je novinarima N1 da je Pahomije na dodeli odlikovanja „poslednja u nizu, pod znacima navoda, koski, koje je vešti Aleksandar Vučić bacio javnosti“.

„Staviću Pahomija, pa će svi da skoče da pričaju o Pahomiju, a možda će da mi prođe dosta tih nekih likova sa kojima ja treba da se namirim po raznim drugim osnovama. Treba pažljivo gledati ceo spisak“ – rekao je Mrđen.

Interesovanje medija za slučaj dodele ordena Pahomiju ne jenjava i nakon nekoliko dana, pa su ponovo u fokusu događaji sa početka 2000-ih godina, kada je kontroverzni vladika bio pod optužbom za seksualno zlostavljanje maloletnika, što se pročulo zemljom i regionom prvenstveno zbog izveštavanja nedeljnika Vranjske.

Ipak, zbog velikog interesovanja za lik i delo vladike Pahomija, u senci je ostala činjenica da je orden namenjen manastiru Sveti Prohor Pčinjski, a ne samom Pahomiju, te se mediji uglavnom i ne bave svetinjom.

Istovremeno, urednik kulturne rubrike u nedeljniku NIN Dragan Jovićević, izjavio je u Novom danu, govoreći o ovom slučaju, da „ne razume kakva je to odbrana da orden nije dobio on, nego manastir“.

Meni je to još gore“ – rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci