fbpx
2.8 C
Vranje
četvrtak, 22.02.2024

Privremena vlast menja nazive spomenika u Vranju, saopštenje nejasno

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Na zvaničnom gradskom sajtu objavljen je zaključak sa današnje sednice Komisije za očuvanje i zaštitu spomenika, naziva ulica i kulturno-istorijskih i tradicionalnih vrednosti Grada Vranja, koja je odlučila da se „imena naziva spomenika“, kako stoji u saopštenju, na teritoriji grada – skrate.

Kako je objašnjeno, ovo se radi po „Predlogu za skraćenje naziva spomenika po projektu saobraćaja i saobraćajne signalizacije za postavljanje turističke signalizacije na teritoriji Grada Vranja i Gradske opštine Vranjska Banja“.

„Naime, nazivi ovih spomenika ostaju isti, s tim što će na turističkoj signalizaciji godina biti ispisana samo brojem“ – navodi se u pomalo nejasnom saopštenju.

Dodaje se da je „predlog usvojen samo za potrebe izrade turističke signalizacije“, a u skladu sa „registrom spomenika Odeljenja za društvene delatnosti Grada Vranja“.

U dokumentu uz objavljenu vest, koji potpisuje članica privremenog organa Zorica Jović, stoji takođe pomalo nejasna odluka:

„Daje se saglasnost na Predlog za skraćenje imena naziva da glase i to:“…

Potom su nabrojani „skraćeni“ nazivi spomenika:

1. Spomenik oslobodiocima Vranja iz 1878 – „Čika Mita“;
2. Spomenik žrtvama bugarskog terora 1915 – 1918;
3. Spomenik „Ruski put“;
4. Spomenik „Ruski spomenik“;
5. Spomenik oslobodiocima Vranja u II svetskom ratu;
6. Spomenik poginulim 1990 – 2003;
7. Spomen soba garnizona u kasarni;
8. Muzej kuća Bore Stankovića;
9. Spomenik Borislavu Stankoviću;
10. Spomenik Bakiju Bakuću;
11. Spomenik Staniši Stošiću;

Nije precizirano koji su originalni nazivi spomenika te nije poznato da li je peti po redu na spisku, „Spomenik oslobodiocima Vranja u II svetskom ratu“, zapravo svima poznat „Spomenik revoluciji“ kod Pedagoškog fakulteta.

Borisav Stanković je „nazvan“ malo drugačije – „Borislav“, a Bakija Bakić – „Bakij Bakuć“, ali se očigledno radi o tehničkim greškama.

Zanimljivo, „Spomenik žrtvama bugarskog terora“ je nakon rušenja tokom Drugog svetskog rata, ponovo podignut baš 22. decembra 1951. godine, kao „Spomenik žrtvama fašističkog terora“, a izradio ga je vranjski kamenorezac Velimir Dimitrijević. Na jednu od stranica spomenika je 2003. godine postavljena spomen ploča vojvodi Petru Bojoviću, koji je sa svojim jedinicama oslobodio Vranje 1918. godine. Iz nekog razloga, naziv spomenika iz 1951. godine se ne koristi.

Pročitajte više:

Misteriozna sudbina obeliska – Svedok dva rata, neplanirani kružni tok i „saobraćajna žrtva“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci