fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Preporuke zbog afričke svinjske kuge: Odstrel, dezinfekcija i pojačana kontrola

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu preporučio je resornom ministarstvu da uz podršku lovačkih saveza Srbije i Vojvodine pod kontrolu stavi divlje svinje i mangulice i druge vrste. Kako je preporučio Odbor, to bi trebalo učiniti „odstrelom i zatvaranjem u određene rezervate, a da vlasnici autohtonih vrsta kontrolu nad životinjama uspostave na svojim imanjima“, prenosi portal 021.rs.

Odbor je, kako se navodi u saopštenju, razmatrao situaciju u vezi sa afričkom kugom svinja, a da bi se izbegle još veće ekonomske štete, preporučio je pojačanu kontrolu zaraženih područja koja uključuje sabraćajnice, kontrolu i dezinfekciju prevoznih sredstava i ljudi koji su u prevoznim sredstvima ili se kreću po zaraženim i kontaktnim područjima.

Preporuka je i da vlasnici životinja sa pojačanom pažnjom prate zdravstveno stanje svojih životinja i da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru.

Odbor smatra i da treba razmisliti o ideji Privredne komore u vezi sa ovom i drugom štetom o kompenzacionom fondu, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci