fbpx
29.9 C
Vranje
ponedeljak, 04.07.2022

Preminuli u Srbiji i zvanična statistika – Lekari tvrde da je 2. jula preminulo 52 ljudi

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Prošlo je više od dve nedelje otkad je na sajtu Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN) objavljeno istraživanje o mnogo većem broju umrlih od posledica zaraze virusom COVID-19 nego što je zvanično saopštavano, na osnovu podataka iz informacionog sistema Batuta. Urednik BIRN-a Milorad Ivanović je pre dva dana gostujući u Utisku nedelje upitao Krizni štab da objasni kako se od 38 preminulih od korona virusa koje je ovaj sistem pokazao za jedan dan, 12. april, došlo do zvaničnog broja 6. U međuvremenu epidemiolog Zoran Radovanović tvrdi da je umesto zvaničnih šestoro, 2. jula preminulo čak 52 ljudi.

Prema podacima iz Informacionog sistema Batuta (covid19.rs) u koji su novinari imali uvid, broj preminulih je mnogo veći od zvaničnog saopštavanog i objavljivanog na sajtu. U tekstu zbog kog su 22. juna rezultati izbora ostali u senci, stoji da se pomenuti podaci o broju zaraženih nalaze u tabeli pod nazivom „Izveštaj za Vladu„, koja se pravi na osnovu pomenutog informacionog sistema.

„Tabela sadrži tri podatka – broj testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava Ministarstvo zdravlja, kao i zauzetost kreveta po bolnicama.“ – stoji u tekstu BIRN-a.

Podaci prikazani u tekstu kažu da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna preminula 632 pacijenta zaražena virusom COVID-19, što je za 388 lica više od saopštenih 244 preminulih za taj period. Navodi se i da je broj zaraženih u nedelji neposredno pred izbore (15-21. juna) bio između 300 i 340 zaraženih dnevno, dok su zvanični podaci bili da je oko 95 obolelih dnevno.

Radovanović: Lekari tvrde da je 2. jula preminulo 52 ljudi, a ne šestoro

Govoreći na tribini Naučna stručnost i javne politike: Između autoriteta i zloupotrebe u Dorćol Platzu, epidemiolog Zoran Radovanović je rekao da je mnogo više pozitivnih na virus COVID-19 svakog dana i da se zna da je broj umrlih i broj obolelih višestruko umanjen, da ima mnogo „muvanja“ i sve ocenio kao „moralni pad njegovih kolega“, prenosi Nova S.

Prema njegovim rečima, određeni i jasni kriterijumi se krše, a naveo je primer broja umrlih 2. jula koji je zvanično objavljen a ne slaže se sa „stvarnim“ brojem umrlih tog dana od posledica zaraze virusom COVID-19.

„Ako bih ja vama rekao da je 2. jula bilo zvanično šestoro umrlih u Srbiji, a da je stvarni broj bio 52 onda ćete me pitati kako ja to znam i onda moram da otkrijem identitet kolege sa Infektivne klinike koji se osam sati borio sa više umrlih, zna koliko je u drugim bolnicama i odjednom vidi izveštaj – samo šest i onda mu prekipi“ – rekao je Radovanović.

Radovanović je podelio utisak da mnogim kolegama on predstavlja „rame za plakanje“, jer ga zovu telefonom i stalno javljaju o većem broju preminulih nego što se objavljivalo. Pomenuo je poziv „koleginice sa juga Srbije“:

„Kaže noćas je kod nas na grudnom umrlo petoro, ja sam popunila formulare, znači to je sve kovid, a to se ne pojavi u izveštajima“ – dodaje.

Prema njegovim rečima, svakog dana ima mnogo više pozitivnih nego oko 300 koliko se objavljuje, kao i da u tih 7.000 ili 9.000 testiranih treba uključiti i serološke testove, a ne samo rezultate PCR-a.

BIRN: Krizni štab da objasni kako se od 38 preminulih došlo do zvaničnih 6

Pre dva dana je gostujući u emisiji Utisak nedelje na Novoj S, urednik BIRN-a Milorad Ivanović objasnio broj umrlih koje je portal ove mreže objavio navodeći primer 13. aprila. Istakao je da epidemiolozi moraju da imaju prave podatke da bi donosili prave odluke, i pokazao je uporedni grafikon koji je nastao na osnovu baze Informacionog sistema i zvaničnih podataka. Prema njegovim rečima Informacioni sistem Batuta kaže da je 13. aprila umrlo 38 osoba, a javnosti je tog dana saopšteno da je umrlo šes

„Mi samo tražimo objašnjenje zašto je to urađeno i da da nam Krizni štab objasni kako se od broja 38 dolazi do broja 6“ – rekao je Ivanović.

Dodao je da grafika pokazuje kako je javnost u Srbiji više od mesec dana dobijala lažne podatke na osnovu kojih su pravljene neke epidemiološke mere.

Šta kažu nadležni

Pored ograđivanja, ove navode su nadležni uglavnom komentarisali izjavama da se ne evidentiraju svi preminuli koji su imali pozitivan nalaz na COVID-19, kao preminuli zbog virusa. Tako je i predsednica Vlade Ana Brnabić, u sada već kultnoj izjavi na RTV PINK navela kao primer situaciju u kojoj ona lično ima simptome i nakon testiranja u kovid ambulanti stigne pozitivni rezultat te biva upisana u bazu podataka.

„Imam komplikacije, krenem na Infektivnu i udari me autobus. Poginem. I ja sam naravno preminula u toj bazi podataka.“ – rekla je tada Brnabić.

Navela je da ovakvih slučajeva ima „X, Y..“. Sličan, ali daleko stručniji komentar na situaciju dao je i član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon kome je pomenuti tekst zaličio na „teoriju zavere“. Za N1 je izjavio da „nema ništa protiv ako neko priča o tome da neko zavarava narod“ ali i da to treba da istražuje i objašnjava onaj ko je to izneo.

„Neko ko umre od apopleksije recimo, ima 85 godina i imao je nalaz pozitivnog kovida, koji nema nikave veze s tim“ – naveo je tada kao primer.

Tada je i dodao da je prijava zaraznih bolesti preminulog po zakonu obavezna, ali da su to zvanični podaci, kao i da se revizija podataka ne može raditi pre nego što se epidemija završi.

U prethodne dve nedelje su nadležni iz Kriznog štaba gostujući u emisijama ili dajući izjave za medije i dalje stajali iza zvaničnih podataka koje su dobijali od institucija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

OIK Bujanovac: Nema prigovora na glasanje

BEOGRAD - Na sednici Opštinske izborne komisije u Bujanovcu danas će biti usvojen zbirni izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike, pošto na izborni...

Nagrade za ŠAF na Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine u Beogradu

VRANJE / BEOGRAD - Na 51. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine u Beogradu, filmovi vranjske Škole animiranog filma (ŠAF) nagrađeni su prvom nagradom,...

Vranje domaćin prvenstva Balkana u odbojci za kadetkinje

VRANJE - Reprezentativke Bosne i Hercegovine, Bugarske, Moldavije, Rumunije, Severne Makedonije, Srbije i Turske nadmetaće se od 6. do 10. jula u Sportskoj hali...

Europrajd u Beogradu od 12. do 18. septembra

BEOGRAD - Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad izjavio je danas na predstavljanju kampanje evropske parade ponosa - Europrajda, koji će u septembru...

Od kovida u Srbiji prošle godine umrlo skoro 28.000 ljudi

BEOGRAD - U 2021. godini od bolesti koje mogu da se dovedu u vezu sa kovidom 19 preminule su 27.742 osobe, pokazuje izveštaj Republičkog...