fbpx
6.8 C
Vranje
utorak, 06.12.2022

Premijerka odbila zahtev Šapca za otvaranje privremene bolnice

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

ŠABAC – Nakon devet dana, predsednica Vlade Ana Branbić odgovorila je negativno na zvanične zahteve Kriznog štaba Grada Šapca o otvranju privremene bolnice. U pismu koje je premijerka Srbije poslala gradonaelniku Šapca Nebojši Zelenoviću navedeno ja da “nije pametno niti efikasno da svaka lokalna samouprava otvara sopstvenu privremenu bolnicu”, prenosi Danas. 

Ona je pozvala Zelenovića da prestane da obmanjuje javnost o postojanjui privremene bolnice u Kraljevu i istakla da to jednostavno nije tačno i da može lako da se proveri. Na  početku borbe protiv virusa COVID-19 vladin Krizni štab je doneo odluku o otvaranju tri privremene bolnice, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Situacija se pažljivo pratila iz dana u dan i kada je uočeno da je neophodno, otvorene su privremene bolnice u Novom Pazaru, Kruševcu i Čačku, piše Danas. 

Permijerka navodi i to da su za svaku privremenu bolnicu potrebni zdravstveni radnici, puna zaštitna oprema za sve koji rade u ovim bolnicama, da je potrebno organizovati privremene apoteke i lekove, rentgen aparate, stalnu dezinfekciju prostora, rigorozne mere obezbeđenja i slično.

Kako piše Danas, komandant Kriznog štaba i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je na redovnoj konferenciji za novinare rekao je da je odluku o otvaranju ove bolnice doneo zdravstveni tim, da je uslove propisao Zavod za javno zdravlje, i da  je siguno mnogo bolje za pacijente iz Šapca da su u hali Ekonomske škole u tom gradu nego u hali beogradskog Sajma.

Zelenović je dalje naglasio da nije zadovoljan argumentacijom i tonom koji je pratio odgovor premijerke Brnabić i dodaje da to ozbiljno pokazuje defekt u sistemu s obzirom da se na odgovor čekalo devet dana.

Građani imaju odbojnost za boravak na Sajmu, gde, pored ostalog, nema tople vode. Što se tiče zdravstvenih radnika to Šabac može da obezbedi za ovu privremenu bolnicu”, rekao je Zelenović, prenosi Danas.

Danas navodi da čak ni Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okriga i komandant Kriznog štaba za okrug kome Šabac pripada nije uspeo da komunicira sa ministrom zdravlja i predsednicom Vlade, iako su okruzi svojevrsne ispostave republičke Vlade na lokalu.

Na zvanični odgovor Vlade Šabac je čekao devet dana, ali se u javnosti već nekoliko nedelja između gradskih vlasti u Šapcu i republičkih vlasti vodi polemika oko otvaranja privremene bolnice za lakše slučajeve oboljenja od virusa COVID-19.

Problem kapaciteta, infektologa, politike ili nečeg četvrtog?

Sve je počelo 26. marta, kada je grad Šabac uputio molbu Vojsci Srbije da ustupi 300 kreveta za formiranje privremene bolnice za alternativni smeštaj obolelih od virusa COVID-19. Međutim, nakon 5 dana stigao je odgovor iz Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije da vojska to nije u mogućstvu da učini zbog ograničenih kapaciteta, jer su već dali na korišćenje navedena pokretna sredstva, radi opremanja privremenih centara za smeštaj osoba sa simptomom korone, preneo je tada portal Nova.rs.

Nakon ovakvog odgovora gradu Šapcu, iz gradskog Kriznog štaba stgla je odluka da se oprema sportska hala Ekonomsko-trgovinske škole, za koju su epidemiolozi odredili da je najbolja za potencijalni smeštaj pacijenata sa lakšim simptomima koronavirusa jer ima mogućnost grejanja od 24 časa i toplu vodu za tuširanje, kao i odvojene ulaze.

Mi ćemo se potruditi da taj objekat bude spreman. Pošto nismo dobili pozitivan odgovor iz Ministarstva odbrane i nisu bili u mogućnosti da pozitivno odgovore na naš zahtev da nam obezbede krevete i kasete, mi smo se snašli sami. Nabavili smo krevete i posteljinu. Iz rezervi smo izvukli dušeke i opremili natkasnama i ormarićima sa Gradskog bazena. Očekujem tokom sledeće nedelje da će objekat biti spreman“, dodao je Zelenović, a preneo Insajder.

Ministarstvo odbrane je tada u saopštenju 4. aprila poručilo da Vojska Srbije krevete raspodeljuje tamo gde naredi vladin Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 i da su zato odbili zahteve za krevetima Zrenjaninu, Prokuplju, Čačku i Šapcu. Ministarstvo je tom prilikom i izjave Nebojše Zelenovića označio kao tendenciozne.

Nakon završetka opremanja škole, gradska vlast se 13. aprila opet obratila nadležnim državnim organima, ovaj put premijerki Ani Brnabić, kao predsednici republičkog Kriznog štaba i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru kako bi dobio dozvolu za rad tog objekta. Dva dana kasnije, na konferenciji za medije u Vladi republike Srbije, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, na pitanje novinara Glasa Podrinja zbog čega nije još uvek odgovorio na zahtev Šapca, rekao da je to iz razloga što ta bolnica nema infektologa.

Moramo da imamo infektologa koji bi tu radio. Trenutno nemamo infektologa na raspolaganju i to je razlog. Molio bih sve da znaju da sve pažljivo razmatramo i da ne pretvaraju stručna pitanja i ono što može da ugrozi nekoga, da se prebacuje na neko drugo polje, posebno ne na političko”, odgovorio je ministar Lončar.

Međutim, ovakav odgovor nije baš naišao na pozitivnu reakciju javnosti, niti gradonačelnika Šapca:

Činjenica da vi nešto uradite, a onda deset dana nemate odgovor premijerke pokazuje nebrigu i zanemarivanje 120.000 Šapčana u situaciji u kojoj smo mi uradili nešto što se inače radi po Srbiji i želeli da obezbedimo najbolje uslove obolelima iz Šapca, a ima ih 16 smeštenih na Beogradskom sajmu i 21 u bolnicama u Beogradu, koji će takođe završiti na Sajmu. Ali njima se to ne dozvoljava. – rekao je Zelenović za Al Jazeera.

U Šapcu trenutno ima ukupno 62 pozitivnih na COVID-19 virus, a 434 osobe se nalazi u samoizolaciji prema rešenju sanitarne inspekcije. U Šapcu se na vlasti nalazi kolaicija oko stranke Zajedno za Srbiju (ZZS) čiji je lider Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca biran u dva navrata – 2014. i 2016. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

„Dolazak kući košta me kao mesec dana u domu“: Autobus preskup, studenti sve ređe u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Studenti, zaposleni, oni koji putuju zbog porodice ili zdravstvenih usluga, na relaciji Vranje - Beograd - Vranje u poslednje vreme...

Ilić: Srušili smo predrasude da dijalog u društvu nije moguć

VRANJE - Članovi Gradskog veća čiji su resori omladina, sport, privreda i preduzetništvo, zbog "drugih obaveza" nisu u aprilu ove godine prisustvovali predstavljanju 13...

Niže cene rominga između zemalja Zapadnog Balkana i EU od 2023.

BEOGRAD - Od oktobra sledeće godine počinje sniženje cena rominga između zemalja Zapadnog Balkana i članica Evropske unije (EU), navodi se u deklaraciji potpisanoj...

Školarci okosnica programa Svetosavske nedelje 2023.

VRANJE - Učenici osnovnih i srednjih škola uz lokalne kulturno-obrazovne ustanove činiće okosnicu programa 33. Svetosavske nedelje, koja će se u Vranju održati u...

Javna rasprava o programu RTS-a u Vranju

VRANJE - Radio-televizija Srbije organizovaće 15. decembra u sali Skupštine grada Vranja Javnu raspravu o programskom sadržaju te javne medijske kuće i pozivaju sve zainteresovane...