fbpx
13.3 C
Vranje
nedelja, 01.10.2023

Predstava „4 zida ili tragikomedija o karantinu“ premijerno u petak u PBS-u

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Predstava „4 zida ili tragikomedija o karantinu“ biće premijerno izvedana u petak, 10. februara u 20 časova pred vranjskom publikom u pozorištu „Bora Stanković“, a ovaj pozorišni komad je kako su naveli presek jednog društva u četiri priče, u četiri stana i četiri porodice.

Stevan Bodroža, reditelj kaže da je vreme radnje doba karantina, ali je priča o tome šta porodice jesu, ili bi trebalo da budu.

„Mene interesuje istina o čoveku, zaranjanje u dubinu ljudske psihologije i nešto što je u njoj mračno. Biće onih kojima će se ova predstava dopadati, i oni kojima neće ali mislim da ova predstava nikog neće ostaviti ravnodušnim. To jeste opšte mesto ali je zbilja tako“ – navodi Bodroža.

Bodroža navodi da predstava govori o pokušaju osvajanja slobode, „u svoja četiri zida, gde te niko neće ugroziti, na mestu koje ti omogućava iskrenost.“ Pitajući se „Šta ako sve ove slabosti i vrline izađu napolje? Hoćemo li ih osuditi?“ Kako navodi pravo pitanje jeste: „Hoćemo li isto tako osuditi sebe?“

Kristina Janjić Stojanović, glumica vranjskog pozorišta navodi da je ova predstava „nešto novo i drugačije za igranje“ i da smatra da je lepo da pozorište osim klasičnih dela i drama ima i nešto savremeno gde „mogu da briljiraju i na tom planu“.

Dramaturg Bojan Tasić navodi  da su predstvljene četiri različite priče, kojima ako se oduzme zajednički imenitelj karantina mogu podjednako intrigantno da zaokupe publiku.

„Mislim da će publika moći da se prepozna u tim različitostima. Sve strukture društva su prožete kroz te četiri priče koje su u jednoj zgradi, koja nama služi za taj presek društva“ – kaže Tasić.

O samoj predstavi nisu želeli da otkrivaju previše, navodeći da „ćemo o tome razgovarati nakon premijere“.

U predstavi igraju glumice i glumci vranjskog pozorišta Radmila Kocevska, Bojan Jovanović, Jelena Filipović, Tamara Stošić, Nenad Nedeljković,Marko Nikolić, Kristina Janjić Stojanović, Milena Stošić, Žetica Dejanović, Dragan Živković i Anđela Vlajković.

Predstava je nastala postavkom omnibusa kratkih dramskih tekstova Bojana Tasića, Aleksandre Jovanović i Nine Plavanjac, čiju režiju potpisuje beogradski reditelj Stevan Bodroža.

Repriza premijere je u utorak, 14. februara.

Predstava je rađena u koprodukciji sa međunarodnim festivalom kvir filma „Merlinka“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci