fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Požari haraju Mediteranom, živote izgubili civili i vojnici u Grčkoj, Italiji i Alžiru

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Celi Mediteran ovog leta se bori sa ogromnim požarima, koji su, uz pustoš koju ostavljaju za sobom, odneli više od 40 života u Alžiru, Grčkoj i Italiji.

Šumski požari koji haraju Grčkom već sedam dana oslabili su, ali vatrogasci i dalje nastoje da stave pod kontrolu plamenu stihiju. Teška situacija je u gradiću Genadi na Rodosu. Vetar je usmerio plamenu stihiju prema naselju i vatrogasci su, uz pomoć helikoptera i kanadera, učinili sve da bi odbranili kuće, a u obranu svojih domova stali su i lokalni stanovnici.

„Život kakav sam znao sada staje. Moj restoran i sve ostalo je izgorelo. Požar je zahvatio i moju kuću i kuću moje majke“, rekao je Dimitris Hajifotis, stanovnik Genadija, prenosi HRT.

Grčko Ministarstvo civilne zaštite na tom ostrvu je proglasilo vanredno stanje, jer je vatra zahvatila više od 10 odsto površine Rodosa. U požarima u Grčkoj život je izgubilo troje ljudi, a više od 20.000 stanovnika i turista je evakuisano. Gori i na Krfu, na severu Peloponeza, u Beotiji severno od Atine i u blizini Karistosa na jugu ostrva Eubeje. Požar na Krfu je, kako je rekao lokalni funkcioner, „najverovatnije namerno izazvan“.

U Alžiru je, napokon, ugašena većina šumskih požara koji su prouzrokovali veliku štetu, a usmrtili su 24 civila i 10 vojnika. Vatra nošena vetrom zahvatila je naseljena područja, a dosad je evakuisano više od 1.500 ljudi.

Nastavlja se borba sa velikim šumskim požarima i na Siciliji, gde se beleži rekordna temperatura koja je u utorak dostigla čak 47,6 stepeni. Najmanje 1.500 ljudi evakuisano je sa područja Palerma, a stanje je i dalje kritično na pet lokacija oko tog grada, ali i oko Mesine, gde je vatra zahvatila nekoliko kuća i poginule su dve osobe.

Šumski požari uništili su tokom noći više od dva kvadratna kilometra šume i rastinja na francuskom ostrvu Korzici.

Požari su počeli da haraju i u Turskoj, gde više od 600 vatrogasaca, uz pomoć 40 protivpožarnih aviona i helikoptera, pokušava da obuzda vatru koja se širi područjem Kemera na jugu Turske. Vatra je zahvatila više od 180 hektara šume, ali zasad ne preti naseljima.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci