fbpx
1.8 C
Vranje
sreda, 29.11.2023

Potraga za ostavkom gradonačelnika Vranja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – „Prvo će odbornici da razmatraju dokument, kasnije možemo da se čujemo i dogovaramo“, odgovorio je predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković novinarima portala Slobodna reč nakon nekoliko pokušaja da putem zvaničnih kanala dobijemo zvanični i javni dokument – ostavku gradonačelnika Slobodana Milenkovića, koju je, kako propisi nalažu, trebalo da dostavi Skupštini. Tako već šesti dan od vesti o ostavci, tekst iste niko nije objavio, nije objavljen ni na sajtu Grada, a građanke i građani ostali su uskraćeni razloga koji su u tekstu ostavke navedeni. Da stvar bude gora, ni predstavnici građana – odbornici lokalne skupštine, nisu još uvek dobili tekst ostavke koju će danas, prema najavama predsednika lokalne Skupštine, konstatovati.

U ponoć je, prema kalendaru rokova za održavanje lokalnih, odnosno izbora za odbornike lokalnih skupštine, istekao rok za podnošenje ostavki gradonačelnika i predsednika opština, u slučaju da se izbori održavaju 17. decembra, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je, kako je sam predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković potvrdio za naš

portal, gradonačelnik Vranja učinio još u petak, 29. septembra, ali od tada ni građani, ni odbornici Skupštine nisu upoznati sa tekstom ostavke niti su videli kako ona izgleda, kao što je to slučaj sa, na primer, predsednikom opštine Vladičin Han.

Foto: Opština Vladičin Han

Danas, nakon protokolarnih aktivnosti povodom obeležavanja 4. oktobra, Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu, u podne počinje prva radna sednica lokalne Skupštine.

„Da, biće konstatovana ostavka gradonačelnika“ – odgovorio je Tričković u ponedeljak, 2. oktobra, na upit o tome hoće li na sednici zakazanoj za danas ostavka biti ozvaničena, a na pitanje da li možemo dobiti dokument koji je gradonačelnik dostavio Skupštini, dobili smo sledeći odgovor:

„Prvo će odbornici da razmatraju dokument. Kasnije možemo da se čujemo i dogovaramo“ – rekao je Tričković.

Nekoliko odbornika Skupštine grada Vranja potvrdilo je redakciji portala Slobodna reč da su dobili materijal za sednicu koja počinje u podne, ali da među dokumentima nije tekst ostavke gradonačelnika Milenkovića.

Odbornici će razmatrati Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima i zahtev Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR, za davanje saglasnosti na upotrebu Velikog grba grada Vranja.

Neki od naših sagovornika kažu da postoji „nezvanična informacija da se iz nekih razloga ostavka krije od medija“.

Osim izjave Tričkovića da je ostavka stigla Skupštini i navoda iz lokalnih medija, nema zvaničnih informacija o tekstu ostavke Milenkovića i datumu koji stoji na dokumentu.

Rok istekao 2. oktobra

Kako je objašnjeno na sajtu CRTA, ako ne dođe do izbora novog gradonačelnika ili predsednika opštine, nakon što je on razrešen ili je podneo ostavku, opštinski ili gradski parlament se raspušta, a predsednik Narodne skupštine raspisuje nove lokalne izbore.

U slučaju da se vanrednim parlamentarnim i beogradskim izborima,  pridruži i održavanje vanrednih lokalnih, potrebno je da predsednici opština i gradonačelnici 170 jedinica lokalne samouprave u Srbiji (uključujući i beogradske gradske opštine) podnesu ostavke minimum 75 dana pre izbornog dana.

Stoga, ukoliko bi izborni dan bio 17. decembra, predsednici opština i gradonačelnici morali bi da podnesu ostavke pre 2. oktobra.

Po izbornom kalendaru, redovni lokalni izbori bi trebalo da budu održani u junu 2024. godine. Zajedno sa lokalnim, sledeće godine trebalo bi da se održe i redovni pokrajinski izbori.

Ukoliko bi i oni dobili svoju vanrednu opciju, za sve rokove mora da se u obzir uzme činjenica da od njihovog raspisivanja do izbornog dana ne može da prođe manje od 30, niti više od 60 dana.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković će svakako, do izbora novog gradonačelnika, ostati na dužnosti i vršiti tekuće poslove, što važi i za zamenicu Zoricu Jović, kao i za članove Gradskog veća.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci