fbpx
21 C
Vranje
četvrtak, 21.09.2023

Novi Protokol Srbije i Severne Makedonije o proverama na prelazu kod Preševa

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / SKOPLJE – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali su danas u Beogradu Protokol o načinu obavljanja graničnih provera na zajedničkom graničnom prelazu „Lojane – Miratovac“ kod Preševa, saopšteno je na sajtu MUP-a.

Ministri Gašić i Spasovski istakli su da srpske i makedonske granične službe tradicionalno dobro sarađuju i da će potpisani Protokol doprineti detaljnijem uređenju načina obavljanja graničnih provera na ovom zajedničkom graničnom prelazu, a saradnju učiniti snažnijom i efikasnijom.

Ministar Gašić je istakao da je saradnja dva ministarstva unutrašnjih poslova tradicionalno dobra i da će taj trend biti nastavljen.

Ukazao je da Republika Srbija i Republika Severna Makedonija stoje na istom putu sprečavanja iregularnih migracija i naglasio da je ključ rešenja ovog problema čvrsta saradnja i zajednički rad, koji je u interesu građana obe zemlje.

„Naša policija je pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju iregularnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala“ – kazao je ministar Gašić.

Ministar je istakao i važnost saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i naglasio da je za njenu uspešnost neophodna brza razmena informacija i zajednički rad dve policije.

Ministar Spasovski istakao je prijateljske odnose i partnerstvo dve države i ukazao da te odnose prati i intenzivna saradnja dva ministarstva unutrašnjih poslova.

Naglasio je da je bezbednosna situacija na makedonskim državnim granicama stabilna i bez značajnijih promena i precizirao da je tokom 2022. godine zabeležen trend povećanja pokušaja ilegalnih prelazaka od 31,22 odsto, kao i da je sprečen 27.391 pokušaj ilegalnog prelaska granice.

Prema njegovim rečima, taj trend nastavljen je i u januaru ove godine. Izrazio je veliku zahvalnost za doprinos MUP-a Republike Srbije upućivanjem policijskih službenika koji učestvuju u zajedničkoj operaciji pojačanog nadzora južne granice, „koja značajno doprinosi jačanje kapaciteta u borbi protiv ilegalnih migracija, što je od neprocenjivog značaja za Severnu Makedoniju s obzirom na pritisak sa kojim se suočava“.

„Mogu samo da izrazim reči hvale za saradnju sa srpskim kolegama, koji su prisutni na našoj južnoj granici i koji svojim iskustvom, znanjem i ustaljenom radnom praksom doprinose razvoju kapaciteta makedonske granične policije“ – rekao je ministar Spasovski.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Званични захтеви грађанских протеста „Србија против насиља“

#01 Сазивање ванредне седнице Народне скупштине на којој ће се расправљати о стању после две трагедије у којима је убијено 18 људи, махом деце и младих;

#02 Институционална одговорност и смена министара Ружића и Гашића и шефа БИА Вулина, јер су директно одговорни за урушени систем и неадекватно реаговање надлежних;

#03 Оставке чланова Регулаторног тела за електронске медије, који се сматрају одговорним за промовисање насиља, агресије и неморала на телевизијама са националном фреквенцијом;

#04 Гашење штампаних медија и таблоида који објављују лажне вести и континуирано крше новинарски кодекс;

#05 Одузимање националних фреквенција телевизијама које слуђују грађане, трују и промовишу насиље, као што су ТВ Пинк и ТВ Хепи;

#06 Хитно укидање програма који промовишу насиље, неморал и агресију на телевизијама са националном фреквенцијом, попут ријалити програма и

#07 Смена руководства Радио-телевизије Србије.