3.9 C
Vranje
nedelja, 28.02.2021

Poslanici EP: Srbija da povede računa o korupciji, kriminalu, ekstremistima, slobodi medija…

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BRISEL – Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta sutra će glasati o amandmanima i izveštaju o Srbiji, u kojima se vlasti Srbije pozivaju da reše afere Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija i konstatuje da je došlo do pogoršanja stanja kada je reč o slobodi medija.

Srbija se poziva da postigne uverljive rezultate… u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno kada je reč o slučajevima oko kojih postoji visok nivo interesovanja javnosti, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija” – navodi se u jednom od amandmana na izveštaj poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika o Srbiji u koji je N1 imao uvid.

U istom amandamnu se ponavlja poziv iz 2018. godine da se reši slučaj “nezakonitog uništavanja privatnog vlasništva u beogradskoj četvrti Savamala”.

U izveštaju se Srbija poziva i da postigne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kako bi rasformirala velike kriminalne grupe koje su se proširile van granica Srbije.

“Izražavamo zabrinutost zbog rastućeg nasilja ekstremističkih grupa i organizovanog kriminala i pozivamo vlasti da do kraja istraže i slučajeve koje su otkrili istraživački novinari ili uzbunjivači i da pozovu na odgovornost javne službenike koji su za to odgovorni” – navodi se u jednom od amandmana.

Evropski parlament osudio je javne napade i govor mržnje kojima su u Skupštini Srbije izloženi Tanja Fajon i drugi poslanici, ali njeno ime nije navedeno, već samo funkcija predsedavajuće u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravljaju promene uvedene radi boljeg funkcionisanja Skupštine Srbije, ali smatraju da su te promene samo kozmetičke. U usaglašenim amandmanima osuđeni su i napadi poslanika Skupštine Srbije sa skupštinske govornice na političke protivnike, nezavisne medije i novinare.

“To je kršenje demokratskih praksi i osnovnih demokratskih vrednosti, koji bi morali da budu predmet stroge osude i sankcionisani u skaldu sa pravilima” – prenosi N1 delove amandmana.

U tom tekstu pooštren je deo u kome se govori o medijima i više se ne navodi da nedostaje napredak na medijskim slobodama, već da je došlo do “pogoršanja stanja”, ali i da je primetan “agresivni rečnik, uznemiravanje, pa i govor mržnje prema poslanicima parlamentarne opozicije, nezavisnim intelektualcima, novinarima i uglednim pojedincima, koji dolaze i od članova vladajućih stranaka, čija obaveza da poštuju sve predstavnike medija je od ogromne važnosti”.

Od vlasti u Srbiji se i u prvobitnom tekstu tražilo da preduzme hitne korake i garantuje slobodu izražavanja i nezavisnost medija, ali se u kompromisnim amandmanima vlast poziva i da “osigura pravu istragu tih slučajeva”.

Osnovati Zajednicu srpskih opština bez odlaganja

Podsećajući da je dogovor Beograda i Prištine o budućim odnosima od suštinske važnosti za evrointegracije, u kompromisnim amandmanima pozdravlja se aktivno i konstruktivno učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom i primena obaveza preuzetih Briselskim sporazumem.

U tekstu se naglašava neophodnost primene dosadašnjih sporazuma, a posebno osnivanje Zajednice srpskih opština “bez daljeg odlaganja”.

Poslanici Evropskog parlamenta prvi put su u jedan dokument stavili formulaciju “dve države”, govoreći o kompromisnom dogovoru dve strane kao uslovu za evrointegracije, ukazuje N1.

Država finansira kampanju dezinformacija

Izražavamo žaljenje zbog nastavka dugoročnih trendova pritisaka na glasače, medijske pristrasnosti i nejasnih granica između aktivnosti svih državnih zvaničnika i političke kampanje. U tom smislu ukazujemo na ulogu kampanja dezinfomracijama koje finansira država, a čiji je cilj promena stava građana o izborima” – navodi se u jednom od amandmana.

Parlament izražava žaljenje zbog odluke opozicije da bojkotuje izbore, ali se dodaje da je odgovornost za poboljšanje izbornih uslova na svim političkim akterima, a pre svega na vlastima. Oni pozivaju opoziciju “da se vrati za pregovarački sto i obnovi svoje učešće u političkim i parlamentanim aktivnostima”.

Na izveštaj Vladimira Bilčika stiglo je skoro 400 amandmana članova Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, a kompromisom se došlo do 38 amandmana, za koje je neizvesno u kom će obliku i biti usvojeni. Evropski parlament bi o ovom izveštaju u celini, pošto Spoljnopolitčki odbor se izjasni o amandmanima, trebalo da glasa na plenarnoj sednici krajem marta.

Pročitajte više:

Srbija pripada Evropi, važno je doći do svih građana van ulica Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Klačar: Strah od bolesti građani zamenili strahom za egzistenciju

BEOGRAD - Predstavljajući rezultate istraživanja "Građani i mediji, navike konzumacija", sprovedenog krajem prošle godine, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan...

Još dva smrtna slučaja u Vranju, u Srbiji preminulo 15 ljudi

BEOGRAD / NIŠ / VRANJE - Od posledica zaražavanja virusom COVID-19 preminula su još dva pacijenta vranjske kovid bolnice, saopštila je Uprava Kliničkog centra...

Virus A-H1N1 i Vranje: “Svinja li je, ptica li je…”

Članak originalnog naslova Svinja li je, ptica li je... je izvorno objavljen 19. marta 2015. godine u političko-informativnom nedeljniku Vranjske. Nasuprot ovdašnjoj ustaljenoj mantri – "u...

Preminula još 2 pacijenta vranjske kovid bolnice

VRANJE - Među preminulima od posledica zaražavanja virusom COVID-19 u kovid objektima na jugu Srbije danas su i dva pacijenta vranjske kovid bolnice, saopšteno...

Obeležen “Dan političke i stručne neodgovornosti”, Đerlek ističe kovid bolnice i vakcine

BEOGRAD - Predstavnici Skupštine slobodne Srbije održali su danas ispred Ministarstva zdravlja skup kako bi obeležili "Dan političke i stručne neodgovornosti", a povodom godišnjice...