fbpx
8.7 C
Vranje
sreda, 21.02.2024

Porast cene struje u Evropi, u Srbiji snabdevanje „stabilno“

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Hladan talas pogurao je potrošnju struje i cene u Evropi, pa je, u odnosu na decembar, megavat-sat na evropskim berzama poskupeo 50 odsto i sada dostiže 120 evra, prenosi danas Radio-televizija Srbije (RTS).

Zbog hladnoće čitava Evropa beleži rast potražnje, a berze struje reaguju. Veleprodajna cena megavat-sata u decembru bila je između 70 i 80 evra, a sada dostiže i 120 evra, pa je najviše ovih dana uvoze Nemačka, Italija i Mađarska.

„Vreme je, nekako, najvidljiviji faktor koji, u roku od dva-tri dana, utiče na porast konzuma, potražnju i, samim tim, porast cena. Zatim je tu i mnogo drugih faktora, poput popunjenosti skladišta gasa, a imamo i neke makroekonomske i globalne političke faktore. Tako da ne možemo sa sigurnošću reći, ali, ukoliko se nastavi ovaj hladan talas, sličan trend cena će se nastavi do kraja januara“, navodi za RTS izvršni direktor srpske berze struje „SEPEKS“, Miloš Mladenović.

U Srbiji je snabdevnje „stabilno“, a samo od srede protrošnja struje porasla je za petinu.

„Proizvodnja je stabilna. U prvih 10 dana januara izvezeno je i prodato električne energije u iznosu od 78.000 megavat-sati i ostvaren prihod od oko 6,7 miliona evra“, rekao je za RTS izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u Elektroprivredi Srbije (EPS), David Žarković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci