10 C
Vranje
nedelja, 31.05.2020

Polupani lončići – Protest zbog zarobljene države, a ne zbog mera Vlade

Odabrani članci

Mostovi Vranja: Legende naspram činjenica

Ne postoji Vranjanac koji ne zna za Beli most - jednu od prvih asocijacija na Vranje i po mišljenju mnogih prvi simbol. Stilizovan kao...

Polupani lončići – Protest zbog zarobljene države, a ne zbog mera Vlade

BEOGRAD - Već nekoliko dana tačno u 20:05 časova u gradovima širom Srbije građani izlaze na terase da zvižde i lupaju u lonce i...

Fridom haus: Srbija više nije demokratska zemlja

BEOGRAD / VAŠINGTON - Organizacija Fridom haus (Freedom House) objavila je izveštaj Nacije u Tranziciji 2020 u kojem su analizirani stanje i način upravljanja...

Mercedes, cveće i okićen grad – Četiri sata Titove posete Vranju

VRANJE - Na današnji dan pre 40 godina, u 87. godini preminuo je predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josip Broz Tito. Povodom ovog jubileja...
Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Već nekoliko dana tačno u 20:05 časova u gradovima širom Srbije građani izlaze na terase da zvižde i lupaju u lonce i šerpe u znak protesta protiv vlasti. Iako je narativ vlasti takav da javnosti ove proteste predstavljaju kao da su usmereni protiv mera Vlade vezanih za vanredno stanje i borbu protiv pandemije COVID-19, ne radi se o tome.

Pre par dana, predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić je, gostujući u emisiji Oko na RTS, rekao da je on politički veteran i da je na “šerpe i lonce navikao”. Iako je proteste delimično okarakteristao kao političke, u svom jednom trenutku pokušao je da proteste prikaže kao proteste protiv mera koje je Vlada Srbije uvela u borbi protiv COVID-19 virusa.

“Rekao mi je čovek za kog znam da glasa za nas [SNS]: ‘ej ja lupam u šerpe samo hoću da me pustiš da idem u prirodu ili ne znam gde’, a ja njemu kažem, ‘Al’ ne puštam te ja. Ja moram o tome da razgovaram sa lekarima. Ja moram da poštujem struku. Ja moram da čuvam život i tebi i tvojim roditeljima”, rekao Vučić na RTS-u.

Pored toga, predsednik Vučić je takođe izjavio da mu je žao što navodno “protesti počinju u 20:02”, čime se aplauz za medicinske radnike skraćuje i time organizatori pokazuju nezanimanje, a opozicija neodgovornost. Na taj način stvara sliku da oni koji protestuju upropašćavaju podršku medicinskim radnicima.

U istom periodu, na sličan način je predsednica Vlade Ana Brnabić okarakterisala proteste građana u javnosti. Najpre je na prvoj sednici Narodne skupštine od uvođenja vanrednog stanja, kritikujućoi izveštavanje pojedinih medija i nazivajući ih “tajkunskim”, indirektno povezala medije i proteste sa merama koje je Vlada Srbije donela.

“To su isti ljudi koji sada pozivaju na lupanje u šerpe i kažu da su mere bile prejake”, rekla je Brnabić, prenosi Novi magazin.

Nekoliko dana dana kasnije, predsednica Vlade je organizatore protesta (Inicijativa Ne davimo Beograd i Građanski front), baš kao i predsednik, optužila da su zloupotrebili aplauz medicinskim radnicima u političke svrhe.

“Oni su se nakačili na aplauz lekarima i medicinskom osoblju, da bi iskoristili to da bi pravili buku. Sada više ni nemate aplauz za lekare. Vi ste politički zloupotrebili aplauz za one ljude koji su na prvoj liniji borbe”, poručila je Brnabić, prenosi N1.

Na osnovu izjava premijerke i predsednika Srbije, prosečan građanin može steći utisak da organizatori i protestanti imaju nešto protiv mera protiv COVID-19 i medicinske struke, a da veći deo građana protestuje zbog toga što su zarobljeni u kućama. Međutim, ovaj protest nije protiv toga.

Šerpe i zarobljena država

Inicijator protesta je zapravo inicijativa Ne davimo Beograd, pokret koji je nastao nakon serije masovnih protesta protiv rušenja u beogradskom naselju Savamala za potrebe državnog projekta Beograd na vodi.

U svom saopštenju za javnost od 23. aprila, inicijativa je pozvala građane Srbije da u nedelju 26. aprila pet minuta nakon aplauza podrške medicinskim radnicima izađu na prozore i balkone u 20:05 i naprave buku puštajući muziku, duvajući u pištaljke ili trube, udarajući u šerpe ili na bilo koji drugi način, s ciljem slanja poruke o borbi “za demokratsku, slobodnu i solidarnu Srbiju”.

“U nedelju 26. aprila u Srbiji je trebalo da budu održani izbori čiji rezultat se unapred znao. Pretnjama, pritiscima i nasiljem prema neistomišljenicima, skoro potpunom kontrolom i zloupotrebom medija, partijskim preuzimanjem pravosuđa, kao i ucenama i ekonomskim ugnjetavanjem velikog broja građana, režim je Srbiju doveo korak do doktature”, stoji u saopštenju.

Ne davimo Beograd u saopštenju optužuje vladajuću stranku (SNS) da je nastavila predizbornu kampanju, pri tom “tretirajući opasnost od pandemije kao borbu za rejting u kojoj po svaku cenu treba da ispadnu spasioci”, dok su se medicinski radnici borili sa zarazom i rizikovali svoje živote. Takođe, inicijativa je ukazala i na to da su se svi novinari koji su kritički pisali o merama i postupcima vlade, našli na udaru.

“Posledice ovakvog otimanja države od građana, uništavanja institucija i centralizovanja moći u rukama kriminalne elite, su enormo bogaćenje ekipe bliske vlasti i sve teži uslovi života i rada za veliku većinu naših građana i građanki”, stoji u saopštenju.

Evropska komisija je još u Kredibilnoj strategiji proširenja Evropske unije iz 2018. godine okarakterisala sve zemlje Zapadnog Balkana, pa i Srbiju, kao “zarobljene države”.

“Vladavina prava se mora znatno ojačati. Danas ove zemlje [Zapadnog Balkana] pokazuju jasne elemente “zarobljenih država”, uključujući veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom na svim nivoima vlasti i uprave, kao i veliku isprepletanost javnih i privatnih interesa. Sve ovo pothranjujeosećaj nekažnjivostii nejednakosti. Postoji i veliki političkiuticaj na medije i kontrola medija. Vidljivo osnaženo i nezavisno sudstvo i odgovorne vlade i uprave od suštinskog su značaja za sprovođenje trajnih društvenih promenakoje su potrebne”, stoji u Strategiji iz 2018. godine.

O stanju zarobljene države i ponašanje njenih političkih elita je još 2014. godine pisala uticajna Savetodavna grupa za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG). Stručnjaci iz te grupe istakli su da u zarobljenoj državi domaće elite pokazuju otpor prema ključnim reformama koje bi izazvale njihovu kontrolu vlasti. Ovo se vidi kroz stagnaciju u reformama koje se tiču vladavine prava, rasprostranjenoj korupciji, pravosuđu u službi politike, slabim državnim institucijama, kao i malo poverenje građana u njih.

Stoga je tvrdnja predsednice Vlade i predsednika Srbije da su protesti usmereni protiv mera vlade i medicinskih radnika zapravo netačna. Protesti Digni glas: Bukom protiv diktature su usmereni protiv zarobljene države u kojoj se Srbija nalazi poslednjih nekoliko godina. Inače, evidentno je da je Evropska unija svesna ovog stanja u zemlji, a svesna je i načina na koji SNS u namerama za očuvanje vlasti pokušava da spinuje realnost uoči predstojećih izbora.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

U Srbiji 27 novih zaraženih, danas bez preminulih

BEOGRAD / VRANJE - Od 3.548 testiranih lica u poslednjih 24 časa u Srbiji, 27 je sa pozitivnim testom na virus COVID-19. Do 15:00...

Vranjska srednjovekovna vlastela [1] – Porodica Bagaš

Srpska država u srednjem veku je za vreme dinastije Nemanjića doživela veliku ekspanziju. Kako je rasla moć srpske države i dinastije Nemanjića, tako je...

Izbori za početnike [2]: Moć i uloga medija

Uloga medija dobija još više na značaju u toku izbornog procesa, omogućavajući fer uslove u kojima adekvatno informisan građanin treba da racionalno donese odluku...

Siniša Mali: Isplata 100 evra ne zavisi od datuma prijave

BEOGRAD / VRANJE - Ministar finansija Siniša Mali je juče medijima saopštio da redosled isplate 100 evra, pomoći države svim punoletnim građanima, ne zavisi...

100 evra i za one koji zahtev za ličnu kartu podnesu do 5. juna, isplata sa zakašnjenjem

BEOGRAD / VRANJE - Na osnovu Uredbe o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Srbije u cilju smanjivanja...

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ 2020

Proglašene liste kandidata za odbornike za Skupštinu grada Vranja:

  1. Aleksandar Vučić – Za našu decu
  2. Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija
  3. Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije
  4. GG Srpska desnica Vranje – Od naroda za narod
  5. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka