fbpx
4.2 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Pogledajte program festivala koji je „pospanom“ Vranju doneo priznanje Uneska

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Festival Piano Summer koji je, između ostalog, doneo priznanje Uneska „pospanom južno-srpskom provincijskom gradu daleko od prestonice“, te je Vranje sada deo svetske mreže koju čini 20 kreativnih gradova iz oblasti muzike, svečano je otvoren sinoć nastupom samog osnivača i umetničkog direktora pijaniste Zorana Imširovića.

Imširović se publici festivala „klavirskog leta“ koji se održava po osmi put predstavio izvođenjem kompozicija Johana Sebastijana Baha, Franca Lista i Isaka Albeniza. Pored Vranja, ovaj festival se od naredne godine održava u Nemačkoj, Italiji, Južnoafričkoj republici, ali i u srpskoj prestonici.

Uz Vranjsku gradsku pesmu, urbani muzički festival Factory Fest kojeg je grad iz nekog razloga prestao da podržava i prepoznatljiv zvuk trube, Piano Summer je doprineo da Vranje postane deo Uneskove mreže kreativnih gradova (Creative Cities Network).

Kako je na otvaranju poručila pijanistkinja i predsednica Udruženja umetnika Piano Summer Marija Dinov, temelji festivala su entuzijazam, posvećenost i volja mnogih umetnika:

„Pre svega pijanista, ali i drugih aktivista i promotera kulture. Umetnici su ti koji predstavljaju dušu svakog festivala. Pored umetnika dušu festivala čini i publika, kojoj se zahvaljujem na dugogodišnjoj toploj recepciji“ – rekla je ona.

Ljubiteljima klasične muzike i klavirskih kompozicija večeras će se u sali Pozorišta Bora Stanković od 20 časova predstaviti poznati portugalski pijanista Adrijano Žordao (Adriano Jordão). Kako je najavljeno, izvešće dela Johana Sebastijana Baha, Franca Lista, Karlosa Seiksasa, Jozefa Hajdna, Ludviga van Betovena i Kloda Debisija.

Besplatan ulaz za sve koncerte
U četvrtak, 5. avgusta, najpre će se od 20 časova predstaviti klavirski duo Tiago Nuneš (Portugal) i Maja Stojanovska (Severna Makedonija), izvođenjem Franca Šuberta, Evdarda Griga, Antonjina Dvoržaka, Kristofa Vilibalda Gluka i Astora Pijacole.

Nakon njih će od 21 sat nastupiti pijanistkinja Marija Dinov, koja će izvesti Prelide Kloda Debisija, 12 minijatura iz „prve sveske“.

Naposletku, 6. avgusta nastupa Biljana Gorunović, koja će izvesti varijaciju pesme Što se bore misli moje (Kornelije Stanković), potom minijature Miloja Milojevića, Brankovo kolo Ljubice Marić i dela Frederika Šopena.

Biografije izvođača i ceo spisak kompozicija koje će izvesti možete pogledati ovde >>>

O festivalu

Kako navode organizatori, Piano Summer je tokom osam godina održavanja privukao preko 8.000 posetioca, kojima su „svetske zvezde i osvežavajuće vesti sa umetničke scene“ konačno bile blizu. Neki od poznatijih izvođača bili su Natalia Gutmann, Gülsin Onay, Klaus Schilde, Miku Nishimoto i Goran Jurić. U Vranju se održava po šesti put.

„Festival je uspavanom južno-srpskom provincijskom gradu doneo Uneskovo priznanje, te je saad deo svetske mreže 20 kreativnih gradova u oblasti muzike“ – stoji na sajtu festivala.

Osnivač i umetnički direktor Imširović je prethodno izjavio da je Vranje postalo sinonim za ovaj festival koji je izrastao u projekat evropskih razmera, sa ciljem da poveže poveže zemlje i narode Evrope kroz razmenu kultura. Takođe, od naredne godine će pored Nemačke, južne Italije i Južnoafričke republike biti održavan u Narodnom pozorištu u Beogradu „u znatno većem obimu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci