fbpx
14.3 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Počela naplata kazni za zimske gume, RHMZ upozorava na ledenu kišu

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je danas vozače da je počela naplata kazni za sve koji nisu stavili zimske gume, a Nevena Damjanović iz AMSS-a za N1 navodi da su sva četiri zimska pneumatika neophodna, kao i da dubina šare mora da bude minimum četiri milimetra.

Za vozače koji nemaju svu opremu potrebnu kako bi spremni dočekali zavejane puteve, propisane su kazne – za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara, za pravna od 100.000 do 800.000 dinara, a za preduzetnike od 50.000 do 100.000 dinara, podsećaju iz AMSS-a.

Rok za zamenu starih zimskih guma odavno je istekao, a, kako su u prethodnom periodu temperture bile iznad proseka, mnogi su odložili tu obavezu.

Za sve koji putuju van naseljenih mesta, obavezno je i posedovanje lanaca, ali i druga standardna oprema za vozače, kao što je trougao.

Damjanović savetuje vozače da provere stanje rezervnog točka i da je neophodno da i on bude ispravan.

Potrebno je proveriti i svu signalizaciju, zameniti metlice na brisačima ako su dotrajale, proveriti tečnost i stanje akumulatora.

Među opremom koja je potrebna vozačima van grada su i lopate, ali to se, dodaje Damjanović, više odnosi na teretna vozila.

Lanci u gradu, prema njenim rečima, nisu neophodni, ali jesu van naseljenog mesta, a postoje mesta gde je znakom određeno da je potrebno i montiranje lanaca.

Policijski službenici su ti koji obaveštavaju građane, pogotovo na prilazima zimskim centrima, da je neophodno da stave lance.

U toku je naplata kazni za sve koji nisu stavili zimske gume i Damjanović ih upućuje da što pre posete radionice i to učine. Ona kaže da mogu da se koriste i gume sa oznakom M plus S koje su za sve sezone, a potrebno je proveriti i stanje akumulatora.

Budući da se mnogi nisu susretali sa montiranjem lanaca, iz AMSS-a kažu da bi trebalo da probaju da ih montiraju na svoja vozila.

Republički hodrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je danas upozorenje na ledenu kiši u noći između ponedeljka i utorka u nižim predelima.

U noći ponedeljak na utorak, kao i u utorak tokom dana oblačno i malo toplije, u nižim predelima mestimično sa kišom koja će se na zapadu i jugozapadu, kao i u centralnoj Srbiji i Timočkoj Krajini, ponegde lokalno, i lediti pri tlu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci