8 C
Vranje
petak, 22.01.2021

Plagijator zadužen za izradu Etičkog kodeksa poslanika Narodne skupštine

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je na sednici skupštinskog kolegijuma dogovoreno da se, u okviru Administrativnog odbora, nastave aktivnosti na izradi Etičkog kodeksa ponašanja poslanika, kao i da će predsednik ovog odbora, poslanik sa liste AV-ZND (SNS) Aleksandar Martinović, nastaviti sa koordinacijom rada na izradi Etičkog kodeksa, prenosi FoNet.

Dačić je za skupštinskom govornicom, odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe SPS Đorđa Milićevića, rekao da bi “bilo dobro da se etički kodeks donese za vreme ovog skupštinskog saziva”.

Sve lekcije iz etike koje smo naučili od Martinovića

Deo tima Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović postaje početkom jula 2012. godine, nezadovoljan rezultatom njegove prethodne stranke (Srpska radikalna stranka) na parlamentarnim izborima, kada nisu dobili mesto u Narodnoj skupštini. Obavljao je funkcije predsednika Upravnog odbora Agencije za privatizaciju i Nadzornog odbora Galenike, sa kojih se povukao maja 2014. godine.

Uskraćivanje prava opoziciji da govori

Kako stoji u profilu Aleksandra Martinovića na portalu Istinomer, u novembru 2016. godine je Administrativni odbor Skupštine Srbije razmatrao predlog o njegovoj smeni sa mesta predsednika odbora zbog kršenja poslovnika i zakona.

“Smena je zatražena nakon sporne sednice Administrativnog odbora na kojoj je Martinović, inače predsednik tog odbora, uskratio pravo opoziciji da govori, prvi put nakon uvođenja višestranačja” preneo je list Danas, 30. novembra 2016. godine.

Sukob interesa jer “mora od nečega da živi”

Martinović je istovremeno bio predsednik Skupštine opštine Ruma i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Međutim, isticao je da će podneti ostavku na mesto predsednika SO Ruma “ukoliko to stranka bude od njega tražila”.

Prema pisanju lista Danas u izdanju od 12. juna 2014. godine, Martinović je pored poslaničkog mandata takođe bio član još dva skupštinska odbora, istovremeno bio na funkciji predsednika SO Ruma, ali i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Uredništvo je razgovor sa Martinovićem i odgovor na pitanje novinarke “I dalje ste predsednik Skupštine Rume i predajete na Pravnom fakultetu u Novom Sadu?” doslovno prenelo:

“Gospođo, ne mogu da dam ostavku na fakultetu, jer sam tu zaposlen. To mi je radno mesto, a ne funkcija. Moram i ja od nečega da živim. Zar treba da živim u kartonskoj kutiji da biste vi bili zadovoljni? Šta je u pitanju, nemam pravo da budem u radnom odnosu? Napišite šta hoćete, šta da vam radim” – rekao je Martinović.

Nezakonito angažovanje na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji

Pre dve godine je “izbila” afera u vezi partijskog zapošljavanja na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Ćupriji zbog angažovanja funkcionera Srpske napredne stranke kao predavača, dok je u međuvremenu osam žena ostalo bez posla jer im ugovori nisu produženi, o čemu je pisao BIRN. Jednoj od njih je prvi dan po isteku porodiljskog bolovanja uručeno rešenje o prestanku ugovora iako je bila doktorant i stipendista VMŠ.

Ubrzo je prosvetna inspekcija saopštila da je angažovanje funkcionera SNS-a kao predavača na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Ćupriji nezakonito, ali iako je sa svima njima škola dužna da raskine ugovore i o tome rasporedi ministarstvo, oktobra 2018. godine su u rasporedu za novu školsku godinu i dalje bila imena funkcionera.

Na listi nastavnika bili su narodni poslanici Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić. Kao predavači su angažovani i Ivan Bošnjak, tadašnji državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i Milorad Jerkan, tadašnji direktor niškog Doma zdravlja i član SNS-a, čije je razrešenje sa te funkcije zbog sukoba interesa predložila Agencija za borbu protiv korupcije.

BIRN je objavio i zapisnik prosvetne inspekcije u kome je konstatovano da je VMŠ angažovala funkcionere SNS nezakonito, odnosno bez odluka o izboru u zvanje i bez ugovora o angažovanju.

Plagijator naučnih radova, ali ih falsifikovao “na vreme”

Sredinom septembra ove godine, N1 je preneo da su iz naučnog časopisa Zbornik radova, koje objavljuje Pravni fakultet u Novom Sadu, izbačeni tekstovi funkcionera SNS-a Aleksandra Martinovića. Bivši poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović je prethodno Etičkoj komisiji Pravnog fakulteta uputio više žalbi u kojima je naveo da je Martinović plagirao pet od šest radova, odnosno da je šest puta objavio “identičan naučni rad”.

Sporni radovi su “preko noći” nestali iz elektronskih izdanja Zbornika radova pravnog fakulteta a Božović je od uredništva dobio odgovor da je to učinjeno zbog toga što “nisu ispunjavali kriterijume Zbornika u kojima se govori da radovi moraju biti originalni i ranije neobjavljivani”, preneo je N1.

Božović je u pisanoj izjavi zaključio da je uredništvo časopisa tako zapravo priznalo da je Martinović plagirao svoje radove i negiralo zaključke Etičke komisije Fakulteta koja mi je ranije odgovorila da je sa radovima sve u redu jer ih je Matinović plagirao pre stupanja na snagu etičkog kodeksa. Za odgovor Etičke komisije naveo je da je “teško proceniti da li više vređa zdrav razum ili akademski integritet”. Komisija je zaključila je da je Martinović svoje radove “falsifikovao između 2005. do 2009. godine”, a da je Kodeks o akademskom ponašanju je donet 2010. godine, te zbog toga “nema osnova za pokretanje postupka protiv njega”

“Božović je zaključio da je Martinović svoje radove ‘falsifikovao na vreme'” – preneo je portal N1.

Božović: Gaženje Skupštine, da nije tužno bilo bi smešno

Redakcija portala Slobodna reč kontaktirala je Balšu Božovića, koji ističe da je Martinović “dokazani plagijator” te da je u toku drugostepeni postupak pred novosadskim Univerzitetom:

Sada plagijatora Martinovića koji je prekršio zakon i sve kodekse akademske čestitosti postavljaju za koordinatora za izradu etičkog kodeksa narodnih poslanika – kaže Božović i pita se da li to znači da će plagiranje biti u skladu sa etičkim kodeksom narodnih poslanika u Srbiji koji on priprema.

Prema rečima Božovića, “da nije tužno bilo bi smešno”, a ovo je još jedna u nizu aktivnosti “gaženja Skupštine Srbije, zakonodavne vlasti i njenog značaja u društvu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Preminulo još 19 osoba, u Vranju stabilno

U Srbiji je u protekla 24 sata od kovid-19 umrlo 19 osoba, dok je registrovano novih 1.709 slučajeva, od 10.638 testiranih osoba, izjavio je...

Vakcinu protiv COVID-19 primilo 1.200 Vranjanaca

VRANJE - Kako je za regionalnu RTV Vranje izjavila v.d. direktorka Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) dr Svetlana Stojanović, od početka vakcinacije u Pčinjskom okrugu je...

Tiodorović: Sve mere ostaju na snazi

VRANJE - Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da sve postojeće restriktivne mere za sprečavanje korona virusa ostaju na snazi. Tiodorović je, na konferenciji...

Srbija bez članstva u EU nakon 7 godina pregovora

BEOGRAD - Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je da je Srbija krenula "relativno dobro" i dostigla određeni nivo u pristupnim pregovorima...

Preko 80 odsto otpada u Srbiji se ne tretira i zagađuje sredinu

BEOGRAD - U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojeg se 10 miliona ne tretira i zagađuje životnu sredinu, saopštila je...