fbpx
6.2 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Pismo poslanika EP vlasti u Srbiji: Zabrana prajda nije rešenje

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BRISEL / BEOGRAD – Poslanici Evropskog parlamenta uputili su danas pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje Evroprajda u Beogradu, jer je Parada ponosa „mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja“.

Pismo koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava potpisalo je 145 poslanika EP, među kojima je šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa, kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija, preneo je Juropian Vestern Balkan (European Western Balkans).

Poslanici EP smatraju da bez obzira na to što postoje pretnje po bezbednost učesnika šetnje, „potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje“.

Poslanici podsećaju i na obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope koje podrazumevaju da države članice treba da obezbede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava.

Vučić, Brnabić ali i ministarka za evropske integracije u tehničkom mandatu Jadranka Joksimović u pismu se podsećaju i na obaveze posvećenosti Srbije ljudskim pravima u Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, gde se Srbija i EU pozivaju da prepoznaju značaj vladavine prava i poštovanje ljudskih prava.

Zbog svega toga poslanici apeluju na rukovodstvo Vlade Srbije da omogući da se Evroprajd održi po planu, dodatno obaveže na angažovanje dovoljno organa za sprovođenje zakona kako bi se osigurala bezbednost skupa, i da pokrenu dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

U pismu se kaže i da je odluka da Beograd bude domaćin Europrajda 2022. godine došla sa mnogo očekivanja, s obzirom na dugogodišnju borbu za ravnopravnost LGBTQ+ populacije ne samo u Srbiji nego i u regionu.

„Ovo bi Beograd učinilo prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van Evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ+ zajednicu. Održaće se tačno 21 godinu nakon prvog Prajda organizovanog u Beogradu 2001. godine i na tridesetu godišnjicu prvog Evroprajda“ – stoji u pismu evroparlamentaraca.

Ocenjuje se da je manifestacija značajna i zbog činjenice da se LGBTQ+ populacija i dalje suočava sa diskriminacijom kako na Balkanu, tako i u drugim delovima Evrope.

„Nijedna evropska država nije uspela da eliminiše diskriminaciju, što potvrđuje zašto je borbi za okončanje nejednakosti i diskriminacije potrebna sva politička podrška koju može da prikupi. Dodeljivanje Evroprajda Beogradu bila je i ostala ispravna odluka“, navodi se u pismu.

Pošto su se poslanici Evropskog parlamenta obavezali da se bore za ravnopravnost u svim njenim oblicima, a posebno LGBTQ+ ravnopravnost kroz rad grupe za LGBTQ+ prava, poslanici su naveli da duboko cene političku volju koja je odigrala ulogu u saradnji sa organizatorima Evroprajda.

„Danas vas molimo da nastavite ovu pozitivnu saradnju i da podržite organizatore u održavanju bezbednog i afirmativnog marša Evroprajda“ – stoji u pismu koje su poslanici EP uputili vlastima u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da Evroprajda neće biti, te da mogu da ga zovu „Bajden, Putin i Zelenski“, da država svoju odluku neće promeniti.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci