fbpx
4.2 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

„Pisac u fokusu“: Književnici Zoran Paunović i Bojan Savić Ostojić u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U okviru ciklusa „Pisac u fokusu“, u utorak i sredu,  5. i 6. septembra, u dvorištu Muzej kuće „Bore Stankovića“, vranjskoj publici predstaviće se književnici Zoran Paunović i Bojan Savić Ostojić.

U utorak, 5. septembra, od 19 sati, gost Javne biblioteke „Bora Stanković“ biće Zoran Paunović, a razgovaraće se o književnosti, odnosu vrhunske književnosti i popularne kulture, o muzičarima-pesnicima, najznačajnim domaćim i anglofonim piscima i njihovim delima.

Zoran Paunović rođen je 1962. godine u Boru, diplomirao 1985. godine na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, magistrirao 1989. na istoj katedri, i doktorirao 1995. u Novom Sadu. Sa zvanjem redovnog profesora predaje englesku književnost 19. i 20. veka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Filološkom fakultetu u Beogradu.

U oblasti interesovanja i istraživanja Zorana Paunovića ubrajaju se britanska književnost, američka savremena proza, prevođenje, kao i popularna kultura i kulturološke studije.

Paunović je vrstan predavač, esejista, autor studije o Nabokovu („Gutači blede vatre“), zbirki eseja „Istorija, fikcija, mit“, „Prozor u dvorište“ i „Doba heroja“, kao i većeg broja naučnih radova, članaka, predgovora i pogovora, i prevodilac čiji su prevodi sa engleskog jezika nagrađeni značajnim nacionalnim nagradama za prevod (uključujući i onu za monumentalni prevod Džojsovog „Uliksa“).

Preveo je više desetina proznih dela novijih i savremenih američkih, britanskih, irskih i južnoafričkih pisaca, među kojima su Nabokov, Vonegat, Oster, Delilo, Barns, Trevor, ali i popularni muzičari Bob Dilan („Tarantula“) i Peti Smit („Sakupljači vune“). Prevodi i studije u vezi sa popularnom kulturom, odnosno muzikom.

Bio je predsednik srpskog PEN-a, kolumnista Vremena, član žirija za dodelu NIN-ove nagrade. Na izbornoj skupštini SANU, novembra 2018. godine, izabran je za dopisnog člana odeljenja jezika i književnosti.

U sredu, 6. septembra, vranjskoj publici će se, u istom terminu, od 19 časova, predstaviti Bojan Savić Ostojić.

Bojan Savić Ostojić rođen je 1983, a diplomirao u Beogradu (francuski jezik) i Nici (komparativna književnost). Pesnik je, romanopisac, prevodilac sa francuskog i pevač u bendu „Klot“.

Pored tri zbirke poezije i dve zbirke fragmenata, objavio je i tri romana: „Punkt“, „Nema oaze“ i „Ništa nije ničije“, sa kojim se našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

„Varvarin u Evropi“ nova je knjiga Bojana Savića Ostojića koja ima hibridnu formu, koristi elemente dnevnika, putopisa, memoara, romana. Sam autor kaže da je to „hibridna knjiga koja koristi neke elemente beležaka koje je pravio na licu mesta, ali ih kombinuje na način koji podseća na dnevničke i romaneskne strategije“.

Razgovore sa  gostima moderiraće i voditi publicista i filozof, Ivan Milenković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci