fbpx
2.3 C
Vranje
četvrtak, 07.12.2023

Ovako zapošljava albanska koalicija: Troje Srba, 18 Albanaca, nema Roma

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BUJANOVAC – Za nešto više od tri godine „svealbanske“ vlasti u Bujanovcu, u pet javnih ustanova pod ingerencijom Opštine Bujanovac, posao je dobio 21 građanin, među kojima je samo troje Srba, a 18 zapošljavanih u tom periodu su Albanci. I od to troje zaposlenih iz srpske zajednice, dvoje je bilo angažovano na po svega mesec dana. Za sve to vreme, niko od Roma nije dobio posao. Ustanove su uglavnom zapošljavale na određeno vreme, a samo je jedan radnik, i to Albanac, primljen za stalno, pišu Bujanovačke.

Do podataka iz Apoteke, Kulturno-sportskog centra „Mladost“, Turističke organizacije Bujanovac, Biblioteke i Doma kulture „Vuk Karadžić“, o etničkoj strukturi zapošljavanih od 27. jula 2020. godine, kada je Nagip Arifi preuzeo funkciju predsednika Opštine uz podršku albanske većine u lokalnoj skupštini, do 30. oktobra ove godine, Bujanovačke su došle po zahtevu na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Podaci nedvosmisleno pokazuju da vlast Nagipa Arifija i koalicionih partnera Šaipa Kamberija i Šćiprima Muslijua, najblaže rečeno, zapostavlja srpsku i romsku zajednicu, koje čine oko 35 odsto stanovništva ove opštine.

Njihovi direktori, koji su javne ustanove preuzeli početkom novembra 2020, dosledno sprovode ovu politiku.

Najbolji primer je Dom kulture, koji je, po koalicionom sporazumu iz 2020, ostao feud Pokreta za demokratski progres (PDP). U ovoj ustanovi je, od uspostavljanja „svealbanske“ vlasti pre tri godine, na određeno vreme angažovano sedmoro radnika – svih sedmoro su Albanci.

U Biblioteci „14. novembar“, koju vodi kadar Kamberijeve Partije za demokratsko delovanje (PDD), od 27. jula 2020. angažovano je petoro radnika, među kojima su dve Srpkinje, ali je njihovo angažovanje početkom ove godine trajalo svega mesec dana. Troje radnika iz albanske zajednice i dalje radi u biblioteci po ugovorima na određeno vreme.

KSC „Mladost“, takođe, pod vođstvom direktora iz PDD, jedina je ustanova koja je za prethodne tri godine zaposlila nekog na neodređeno vreme. Posao za stalno je dobio pripadnik albanske zajednice, a još jedan Albanac je angažovan na određeno vreme. I ovde nije bilo mesta ni za jednog Srbina ili Roma.

Naznaka multietničnosti u zapošljavanju ima u Apoteci, pod Demokratskom partijom Nagipa Arifija. Jedan Srbin je dobio ugovor na određeno vreme, uz pet Albanaca.

Turistička organizacija Bujanovac je angažovala samo jednu radnicu iz albanske zajednice i to na svega par meseci.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci