fbpx
8.7 C
Vranje
sreda, 21.02.2024

Održana konferencija o zapošljavanju izbeglica: „Potrebna im je podrška čitavog društva“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U velikoj sali Skupštine grada Vranja održana je konferencija na temu „Zapošljavanje izbeglica – prilika za vranjsku privredu“, sa ciljem da se pokrene dijalog o poboljšanju mogućnosti zapošljavanja izbeglica u Vranju i okolini, kao i o prilikama koje u tom pogledu postoje za kompanije. U Centru za azil Vranje više od godinu i po dana borave izbeglice iz Ukrajine, kojima je dobrodošla podrška i u oblasti zapošljavanja, saopštila je Služba za odnose sa javnošću.

Konferenciji su prisustvovali poslodavci iz Vranja, predstavnici lokalne samouprave i izbegla i raseljena lica kojima je Vranje trenutno mesto u kojem žive.

Ivana Jelić iz Predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji pozvala je sve privredne aktere u Vranju da budu otvoreni za zapošljavanje izbeglica, „jedne od najranjivijih grupa u našem društvu“, a da je UNHCR na raspolaganju za „povezivanje poslodavaca sa potencijalnim kandidatima, kao i svaku vrstu podrške u procesu zaposlenja“.

„Drago nam je što su Vranje i njegovi građani i građanke otvorenog srca primili izbeglice iz Ukrajine. Ljudima koji su ostavili sve za sobom potrebna je podrška čitavog društva.  Smatramo i da privreda može da pruži veliki doprinos izgradnji boljih života izbeglica, kao i da izbeglice mogu da pruže mnogo kompanijama, zahvaljujući svojim raznovrsnim veštinama, znanjima i iskustvima“, istakla je Jelić.

Prisutnima se obratila i Ljudmila Mitko iz Ukrajine koja je u Vranju pokrenula sopstveni biznis, otvorivši krojačku radnju.

O svojim iskustvima u procesu integrisanja i zapošljavanja izbeglica na konferenciji govorili su i koordinator Komeserijata za izbeglice i migracije za jug Srbije Slobodan Savović, i biznis partner za održivost IKEA Jugoistočna Evropa Nikola Simonović.

Članica Privremenog organa Grada Vranja, Zorica Jović, kazala je da su „vrata Vranja bila uvek otvorena za sve koji su silom prilika morali da napuste svoje domove“.

„Nekada nije bilo lako prihvatiti sve te ljude koji su spas od ratova potražili u Vranju. Podsetiću da su nedostajali smeštajni kapaciteti, ali nije nedostajala empatija prema ljudima koji su bili u velikoj nevolji. Bilo je mnogo mera koje su, u proteklom periodu, sprovedene kako bismo pomogli tim ljudima da se zaposle, počnu svoj samostalni biznis i integrišu se u našu zajednicu. Pozivam sve privrednike i preduzetnike da otvore svoja vrata za izbegla lica“, apelovala je Jović.

Konferenciju je organizovala UNHCR u Srbiji, uz podršku Grada Vranja. Sve kompanije, koje su zainteresovane za zapošljavanje i pružanje drugih vrsta podrške izbeglicama, mogu se obratiti UNHCR-u u Srbiji putem kontakta na zvaničnom sajtu www.unhcr.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci