fbpx
3 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Odbranjena Vlasina

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

VLASOTINCE – Odbornici Skupštine opštine Vlasotince zabranili su dalju izgradnju malih hidroelektrana na svojoj teritoriji, jer je Vlasina u zoni sanitarne zaštine i koristi se za vodosnabdevanje. Neformalno udruženje građana Bitka za Vlasinu, koje je letos iniciralo zabranu, zadovoljno je odlukom, javlja RTS.

Tom odlukom Skupštine opštine Vlasotince zaustavljena je dalja izgradnja, jer je katastrom mini hidroelektrana iz 1987. planirano da na teritoriji Opštine bude izgrađeno 13 mini hidroelektrana, ukupno na slivu Vlasine 55 na teritoriji Vlasotinca i Crne Trave.

Zabrana izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji Opštine Vlasotince odnosi se na derivacione, odnosno cevovodne. Mogućnost podizanja pribranske male elektrane ostavljena je vlasotinačkom Vodovodu na osnovu već postojećeg idejnog rešenja.

Imamo već vodozahvatnu građevinu i šteta je da ne iskoristimo taj pad u proizvodnji električne energije, jer nama su najveći troškovi u poslovanju u električnoj energiji“ – smatra Zvonko Ilić, direktor JKP „Vodovod“.

Predsednik Opštine Vlasotince kaže da jeste državni interes korišćenje obnovljivih izvora energije, ali da je svakako veći interes snabdevanje više od 20 000 stanovnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci