fbpx
3 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Od oktobra poskupljuje i kafa

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Kesicu od 200 grama plaćaćemo i do 300 dinara, jer se očekuje da od oktobra poskupi i kafa, javlja Radio-televizija Srbije. Kako su naveli u Jutarnjem programu, svaki stanovnik Srbije godišnje popije četiri i po kilograma kafe, te je naša zemlja u evropskom vrhu ljubitelja ovog napitka.

Međutim, trenutno pijemo kafu koja je „na zalihama“, a sa novom nabavkom se očekuje da u prodavnice stignu i nove cene, jer je ovogodišnji rod u Brazilu desetkovan zbog mraza, a cena na berzi je skočila za 100 odsto.

Za Jutarnji program govorio je Aleksandar Bogunović iz Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije, koji je izneo podatak da Srbija godišnje uveze oko 30.000 tona kafe, uglavnom iz Brazila, koji je najveći proizvođač arabike na svetu i snabdeva trećinu svetskog tržišta.

Arabustu nabavljamo iz Vijetnama, a uvozimo i iz Ugande, Kostarike, Kolumbije, Jamajke, Indonezije.

Prema rečima Bogunovića, ove godine se desila situacija „kao davne ’78-e godine koju stariji sugrađani pamte po velikoj nestašici kafe“, ali je bila drugačija logistička situacija nego danas.

Brazil je 20. jula ove godine imao specifičnu situaciju, temperatura je pala ispod nule i to je uslovilo veliki gubitak prinosa. Godina je bila i dosta sušna, tako da je rod dosta smanjen. Dobro je da je prethodna godina bila jako dobra, tako da su bile neke zalihe, što je u neku ruku ublažilo pad roda ove godine“ – rekao je on.

Dodao je da se situacija iz Brazila odrazila na cenu na berzi, odnosno da je kafa poskupela za više od 100 odsto, a da je poskupljenje arabike dovelo do toga da zbog veće potražnje, skoči i cena arabuste.

Rekao je da je transport „sa nekih 1.000 otišao na 10.000 dolara“, i istakao da se u poslednje četiri godine cena kafe u prodavnicama nije menjana, ali da je akciza na kafu porasla 8,4 odsto.

„Proizvođači su primili na sebe taj udar i nisu uopšte menjali cene“ – dodao je.

Naveo je da nove cene treba očekivati od oktobra, te da bi 200 grama kafe u prodavnicama moglo da košta od 270 do 300 dinara, za razliku od trenutne cene koja je od 220 do 240 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci