fbpx
12.7 C
Vranje
ponedeljak, 02.10.2023

Od januara u Srbiji 16,5 odsto više turista

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Srbija postaje sve popularnija turistička destinacija, beležeći značajan rast broja turista u prvih pet meseci ove godine kada su registrovane 1.477.194 posete, što je povećanje od 16,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju poslednji rezultati Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Domaći turizam je, bez obzira na lošije vremenske uslove, zabeležio rast od 4,9 odsto, što ukazuje na „trend povećanog interesovanja za putovanja i posete atraktivnim destinacijama u Srbiji“. Istovremeno, broj stranih turista porastao je za trećinu – 33 odsto, što potvrđuje da se „Srbija uspešno vraća na međunarodnu turističku scenu“.

Ukupan broj registrovanih noćenja je 4.432.841, što je povećanje od 132 odsto u odnosu na isti period prošle godine, od toga je 4,3 odsto povećanje u domaćem turizmu, a 26 odsto odsto su stranci. Najveći broj dolazaka turista zabeležen je u Beogradu – 472.289, što je povećanje od 28 odsto, a sledi Zlatibor (123.771) uz rast od 68,6 odsto. U banjskom turizmu dominira Vrnjačka Banja sa 66.826 dolazaka.

Najveći porast stranih gostiju registrovan je iz Rusije, Bosne i Hercegovine (BiH), Severne Makedonije, Turske, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Nemačke, Slovenije, Rumunije, Kine – uključujući Hong Kong, Grčku, Mađarsku, Italiju i Austriju. U pogledu broja noćenja, rastu su najviše doprineli boravci turista iz Rusije, Turske, BiH, Severne Makedonije i Kine – uključujući Hong Kong, Crnu Goru, Rumuniju, Nemačku, Hrvatsku, Bugarsku, Sloveniju, Grčku, Italiju, Sjedinje Američke Države (SAD) i Mađarsku.

Uz prosečno tri noćenja po dolasku, strani turisti ostvaruju u proseku 2,91 noćenje, a domaći turisti 3,08. Među strancima se najduže zadržavaju gosti iz SAD i Kine, koji ostvaruju veći broj noćenja u odnosu na dolaske, prosečno provodeći 3,2, odnosno 3.81 noći u Srbiji.

Primetan je porast boja gostiju iz Bugarske, Rumunije, Rusije i Kine. Bugari su ostvarili povećanje od 100 odsto, Rumuni 95,4 odsto, a Rusi 86,3 odsto. Rekord drže turisti iz Kine kojih je 168,4 odsto više, čemu je doprinelai činjenica da je Kina, nakon ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu na kome je bila zemlja-partner, uvrstila Srbiju na svoju listu preporučenih turističkih destinacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci