fbpx
9.8 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

Obradović: Pahomije „patriotizmom“ prekriva aferu o pedofiliji

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Novinar i urednik u Danasu Vukašin Obradović, koji je kao nekadašnji urednik Vranjskih novina pratio „slučaj Pahomije“, u izjavi za portal Danas prokomentarisao je Pahomijevu dodelu ordena haškom osuđeniku Vladimiru Lazareviću.

Prema njegovim rečima, Pahomije je „očigledno želeo da ‘patriotizmom’ prekrije aferu o pedofiliji koja ga prati poslednjih desetak godina“:

„Sa druge strane, vladika vranjski pokazuje da pomno prati svetovni i duhovni put kojim se već poodavno kreću srpska država i Srpska pravoslavna crkva. Ovaj čin je očigledan dokaz da u ovom trenutku država i crkva imaju gotovo identične stavove prema ratnim zločinima. Iz tog ugla gledano, Pahomije nije uradio ništa što iskače iz opšteg društvenog konteksta – navodi Obradović.

Kako podseća ovaj portal, vest da je vladika Pahomije nekadašnjem generalu Vojske Jugoslavije uručio orden Surduličkih mučenika, nakon prethodnog blagoslova Svetog arhijerejskog Sinoda na predlog Saveta Eparhije vranjske, a za ‘negovanje čovekoljublja i pravoslavnih vrednosti’, izazvala je negodovanje u široj javnosti, jer su „sporne“ ličnosti i vladika vranjski ali i činjenica da je visoko crkveno priznanje dobio haški osuđenik.

Protiv Pahomija je godinama vođen postupak zbog pedofilije, odnosno navodnog seksualnog zlostavljanja četvorice dečaka, a slučaj nije dobio sudski epilog zbog zastarelosti. Vladika nikada nije odgovarao pred crkvenim sudom.

Sa druge strane, Lazarević je penzionisani general nekadašnje Vojske Jugoslavije, u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora za komandnu odgovornost, pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premeštanje civila kosovskih Albanaca. Nakon što je u zatvoru odležao dve trećine kazne, odlučeno je da bude pušten na slobodu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci