fbpx
3 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

„Običan život“ vlasnika traktora Nenada Mitrovića: Opozicionar bez automobila

Odabrani članci

Dejana Cvetković
Dejana Cvetković
Freelance novinarka iz Vranja i bivša saradnica portala.

Da je u 13. sazivu Narodne skupštine, nakon parlamentarnih izbora održanih prošle godine, postao narodni poslanik, nije prenelo ijedno od sredstava informisanja u Vladičinom Hanu, kaže za portal Slobodna reč Nenad Mitrović, član Demokratske stranke, izabran sa liste Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Mitrović navodi da živi na selu gde ima bunar, voćnjak i svoje proizvode, te da u svojoj biografiji nema „ništa specijalno“ i da živi „jedan običan život“.

Za govornicom tražio više novca za Pčinjski okrug

Od konstituisanja Skupštine, do kraja 2022. godine, prema podacima sa sajta Otvoreni parlament, obratio se poslancima deset puta. Između ostalog, pobunio se protiv izmena i dopuna Zakona o ministarstvima kojim je izglasano 25 ministarstava, navodeći primere država koje su brojnije a imaju manje ministarstava.

Tom prilikom je tražio da se Ministarstvu za nerazvijene opštine, koje vodi Novica Tončev, prebaci osam milijardi dinara, uz predlog da se 15 miliona evra uloži u rekonstrukciju Bujanovačke banje, potom još 15 miliona evra ulaganja u centar Surdulice, uz žičaru do Vlasine, a još 15 miliona evra, naveo je, treba uložiti za poboljšanje turističkog kapaciteta planine Kukavica. Predložio je ulaganje od 20 miliona evra u smeštajne kapacitete u Niškoj banji.

Nije podržao predlog Zakona o budžetu za 2023. zato što smatra da postoji način da se to uradi „jeftinije i iz realnih izvora“.

Predložio je amandmanom da se 7 mlijardi dinara ili 61 milion evra preusmeri sa pozicije ostale subvencije i da se taj novac dodeli Ministarstvu poljoprivrede kako bi se, za početak, u Pčinjskom okrugu obezbedilo 15.000 junica i izgradila mlekara, a mleko izvozilo u susednim zemljama – Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

(O) poslaniku nema ko da piše

Na upit redakcije portala o njegovoj biografiji i aktivnostima, odgovorio je odmah. Iskoristio je priliku da poruči da su „građani Vladičinog Hana zabrinuti, gladni pravde i željni dece koja su ih napustila u potrazi za boljim životom“.

Nema kancelariju u kojoj mogu da ga potraže građani, ali je „uvek dostupan na bilo kom mestu“, kaže Mitrović. Dodaje da „niko od sredstava informisanja u Vladičinom Hanu nije preneo da je on postao narodni poslanik“.

Rođen je 1970. godine u Vranju, a živi u okolini Vladičinog Hana. Potpredsednik je Demokratske stranke, predsednik Okružnog odbora Demokratske stranke i predsednik opštinskog odbora Vladičin Han. Nakon školovanja u Vladičinom Hanu, Fakultet veterinarske medicine završio je u Beogradu, a vojsku u školi rezervnih oficira u Zadru.

Nakon lokalnih izbora 2005. godine Mitrović je bio izabran za zamenika predsednika opštine Vladičin Han, ali kako je tada naveo za medije, nije uspeo da izdrži neslaganje sa koalicionim partnerima iz redova socijalista, pa je zbog toga vrlo brzo podneo ostavku na tu funkciju. Bio je predsednik opštine u Vladičinom Hanu od 2008. do 2012. godine.

Za sebe tvrdi da je „bio opozicinar i dok je bio predsednik opštine“.

„Dva meseca nakon postavljanja na ovu funkciju bio je organizovan štrajk 300 radnika ispod prozora moje kancelarije i tom prilikom sam otišao među radnike da im se priduružim. Kao predsednik opštine sam sebi smanjio platu“ – voli da istakne Mitrović u medijima.

Imovinska karta

Mesečna plata u Narodnoj Skupštini Republike Srbije koju je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije iznosi 127.000 dinara. U Vladičinom Hanu poseduje porodičnu kuću od 150 m2 koju je nasledio, seosku kuću od 50 m2, stan od 49 m2 koji je kupio i poslovni prostor od 120 m2, a u nasledstvo je dobio i šumu od 3 hektara. Kupio je traktor, a automobil na svoje ime prema podacima sa ASK-a nema. Ima privatnu veterinarsku ambulantu „Neovet“ koju je otvorio 2000. godine, a kojа je 2004. godine evoluirala u prvu veterinаsku stаnicu u Vlаdičinom Hаnu.

Članstvo u odorima i poslaničkim grupama

Mitrović je član Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odbora za poljoprviredu šumarstvo i vodoprivredu, Odbora za pravosuđe, državnu pravu i lokalnu samoupravu i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbora za privredu regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energeniku.

Član je i pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije – područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Član je poslaničke grupe prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Slovenijom, Hrvatskom, Severnom Makedonijom.


Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran portal Slobodna reč i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci