fbpx
16.7 C
Vranje
četvrtak, 28.09.2023

NUNS: Žene dominiraju u medijima, ali na uredničkim pozicijama je samo 18 odsto njih

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je povodom Međunarodnog dana žena saopštilo da su novinarke u Srbiji i dalje u nezavidnom položaju. Prema istraživanju „Rodna struktura direktorskih i uredničkih funkcija u informativnim medijima“, žene čine 63 odsto zaposlenih u redakcijama u Srbiji, ali samo 18 odsto njih nalazi se na poziciji glavnih i odgovornih urednika/urednica.

Ni u jednim dnevnim novinama žena nije glavna urednica, a najveći broj ih obavlja ovu funkciju u digitalnim medijima, naveo je NUNS i dodao da sve ključne pozicije na RTS drže muškarci, iako žene dominiraju u sektoru produkcije, gde čine 71 odsto.

Razlika između procenata žena kao medijskih radnica i žena na rukovodećim pozicijama jasno i glasno govori o njihovoj poziciji u novinarstvu, istakao je NUNS i čestitao novinarkama 8. mart, dan kada je načinjen veliki korak napred ka ravnopravnosti polova.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci