fbpx
12.7 C
Vranje
ponedeljak, 02.10.2023

NSZ: Žene ranjiva grupa na tržištu rada, donete mere za povećanje njihove ekonomske samostalnosti

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – U strateškim dokumentima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) žene su svrstane u grupu teže zapošljivih osoba, što je uticalo na kreiranje mera koje će doprineti unapređenju položaja žena i povećanju njihove ekonomske samostalnosti i nezavisnosti, piše današnja Politika.

Imajući u vidu da „učešće na tržištu rada i zaposlenje najviše doprinose ekonomskoj nezavisnosti“, žene su okarakterisane kao „ranjiva grupa na tržištu rada“.

Kako se navodi, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS, za prvi kvartal 2023. godine u Srbiji 51,3 odsto stanovništva čine žene, a stopa zaposlenosti žena na republičkom nivou je 57,8 odsto, dok je u beogradskom regionu 65,2 odsto.

Pružanje integrisane usluge žrtvama nasilja i žrtvama trgovine ljudima podrazumeva pružanje podrške, rad na oporavku i ponovnom uspostavljanju samopouzdanja, samopoštovanja i socijalnih relacija, što je kompletna podrška ženama žrtvama porodičnog nasilja i trgovine ljudima u zapošljavanju.

Da bi se mogle primeniti mere NSZ, neophodno je biti na evidenciji nezaposlenih osoba, a prijavljuje se lično u organizacionim jedinicama NSZ prema mestu prebivališta, mestu rada ili prema mestu prestanka radnog odnosa, ukoliko osoba u tom mestu ima prijavu boravišta.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci