fbpx
4 C
Vranje
utorak, 28.11.2023

Novogodišnja noć uz završnicu „Nečiste krvi“ i Koštana u potpuno drugačijem izdanju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Za razliku od dosadašnjih prikazivanja u udarnom terminu od 20 sati vikendom na RTS-u, poslednje dve epizode hit serije Nečista krv biće prikazane 31. decembra i 1. januara, najavljeno je iz produkcijske kuće This and That koja stoji iza projekta. Dok autori i RTS otkrivaju poneki detalj epizoda „Sofka“ i „Mrtva ptica“, fanovima najnovije ekranizacije Stankovićevih dela predstavljena je još jedna numera iz serije koju, kao i ceo originalni soundtrack, potpisuje Aleksandar Ranđelović, a izvodi nova Koštana Marina Stanković.

Nakon epizode „Vreme ratno“, gde su u fokusu bili sada već sredovečni prijatelji iz mladosti Saroš (Aleksandar Ristoski/Bane Trifunović) i efendi Mita (Marko Grabež/Dragan Mićanović), sledi završnica u kojoj Sofka (Sara Sandeva) ima ključnu ulogu u jednoj od najemotivnijih i najtragičnijih epizoda.

Kako je za portal CityMagazine (Danas) otkrio Đorđe Bajić, epizoda „Sofka“ sadrži jednu od najboljih scena u čitavoj seriji: konfrontaciju Mite i Sofke, „zaista sjajno postavljenu, režiranu i odglumljenu“, sa Sandevom i Mićanovićem koji „briljiraju u poverenim im ulogama“.

„Iako donekle ‘sabijena’ u odnosu na roman, Sofka je esencija proze Bore Stankovića pretočena u pokretne slike“ – navodi Bajić.

Ističe da mlada Sandeva odlično glumi između iskusnih Mićanovića i Ljube Bandovića (Gazda Marko), te da „nudi drugačiju Sofku u odnosu na dosadašnje interpretacije“. Ona je manje „stamena i rasna“, ali je istovremeno Sofka koja je „od svih dosadašnjih filmskih inkarnacija najvernija prozi iz koje proističe i koja veoma uspešno oličava duh Stankovićevog dela“:

„Sve to uz dodatni sloj savremenog čitanja klasičnog teksta, uz eksplicitniju erotičnost (scena iz sedme epizode u kojoj se Sofka ogleda i uživa i svojoj lepoti je izvanredna) i emancipatorsku crtu koja proističe iz načina na koji je Borisav Stanković koncipirao lik ove prkosne i ponosne mlade žene“ – navodi Bajić.

Koštana kakvu do sada nismo videli

Nakon epizode „Sofka“ koja će biti prikazana 31. decembra, sledi epizoda „Mrtva ptica“, a autori gledaocima najavljuju Koštanu kakvu do sada nismo videli. Koštanu igra šesnaestogodišnja pevačica Marina Stanković, a Bajić podseća da ona ima iskustvo na muzičkoj sceni ali istovremeno i mladost neophodnu da se podvuče ranjivost ovog lika.

„Stiče se utisak nakon odgledanog, takva je oduvek i trebalo da bude. Nanović varira priču Koštane, menja neke momente baš kao što je to urađeno i 1953. godine u njegovom filmu Ciganka, s tim da te promene deluju prirodno i ne štrče“ – piše Bajić.

Posebno izdvaja jednu scenu, kada Stojan zatraži od Koštane da peva samo njemu i nikom drugom, na šta ona svom „najupornijem udvaraču“ kaže: „E, moj Stojane, tada bih kao ptica u kavezu umrla od tuge. Šta bi radio sa mrtvom pticom?„.

Koštana (Marina Stanković); Foto: This and That

Dok autori i RTS otkrivaju tek poneke detalje poslednje dve epizode i dok ne saznamo kako se, prema adaptiranom scenariju Vojislava Nanovića razrešila sudbina ove porodice i tragične junakinje Bore Stankovića, fanovima najnovije ekranizacije Stankovićevih dela predstavljena je još jedna numera iz serije koju, kao i ceo originalni soundtrack, potpisuje Aleksandar Ranđelović, a izvodi upravno nova Koštana mlada Marina Stanković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci