fbpx
11.1 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Novi slučaj akušerskog nasilja, Vranjanka prijavila lekare policiji

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Porodilja S.J. (36) iz Vranja prijavila je Policijskoj upravi u Vranju deo medicinskog osoblja Službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice u Vranju, zbog nehumanog i nesavesnog porođaja koji je, kako tvrdi, ostavio ozbiljne posledice po zdravlje njene bebe.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva potvrđeno je medijima da je porodilja dala izjavu policiji i da je naloženo prikupljanje dokaza, te da će, „ukoliko ima elemenata krivičnog dela, pokrenuti postupak“.

U međuvremenu su se oglasili i iz Zdravstvenog centra:

„U vezi sa slučajem porodilje S.J. rukovodstvo Zdravstvenog centra Vranje je u skladu sa postojećim pravilnicima Zdravstvenog centra Vranje pokrenulo postupak sprovođenja unutrašnje provere kvaliteta rada u Službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Vranje, Zdravstvenog centra Vranje. Javnost će biti blagovremeno obaveštena o nalazu Komisije za unutrašnju proveru kvaliteta rada“ – navodi se u saopštenju koje je prosleđeno medijima.

Ispovest Vranjanke, kojoj je ovo bio treći porađaj, objavio je najpre portal Novosti, a kako je ispričala medijima, svih devet meseci je trudnoća bila uredna i vodio je doktor D.V. koji je načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo.

Kako je ispričala, porodila se 16. januara, a u Porodilište je došla oko pola pet ujutru, kada je njen ginekolog i dalje bio u smeni.

„Konstatovao je da je beba još visoko i da neće porođaj brzo. On je otišao iz noćne smene i zamenio ga je doktor Z.A. kome je asistirala njegova ćerka, koja je na specijalizaciji“ – rekla je S.J.

Potom je ispričala detalje porođaja koji je usledio, tokom kojeg su „gurali bebu, skakali po stomaku i na kraju pozvali u pomoć doktorku I.Č.“.

„Molila sam ih da urade carski rez, nisu hteli. Bebu su izvukli vakuumom iz drugog pokušaja. Beba nije plakala i sestra mi je rekla da se molim i da to jedino može da pomogne“ – kaže ona.

Dodala je da je potom začula plač, kao i da je anesteziju dobila nakon „vađenja posteljice u najvećim mukama“.

Međutim, agoniji tu nije bio kraj, jer je pedijatar pre otpusta majke i bebe utvrdio na ultrazvuku da „jedna strana bebinog mozga nije u redu“.

Podsećamo, tema akušerskog nasilja u Srbiji aktuelna je ponovo od pre nekoliko dana, nakon svedočenja porodilje Marice Mihajlović koja je optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt svog novorođenčeta zbog, kako je rekla, nesavesnog i nasilnog postupanja prilikom porođaja.

Nakon toga je održan protest, a sve više žena deli svoja negativna iskustva.

Ginekolog je nakon burne reakcije javnosti uhapšen i za sada mu je određen pritvor od 30 dana.

Zbog ovog slučaja, pokret „Kreni-Promeni“ je pokrenuo peticiju kojom od Ministarstva zdravlja traži da se omogući pratnja mamama u porođajnoj sali, po uzoru na pozitivne prakse iz regiona i sveta.

Iz Ministarstva zdravlja su se oglasili i rekli da će biti obavljena kontrola i ovog, kao i drugih porodilišta.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci