fbpx
14 C
Vranje
sreda, 27.09.2023

Novi roman najpopularnije vranjske književnice Aleksandre Jovanović

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – U Kulturnom centru „Grad“ sinoć je premijerno čitaocima predstavljen novi roman autorke i dramaturškinje iz Vranja koja živi i radi u Beogradu, Aleksandre Jovanović. Roman „Petra je stvarno otišla“ u izdanju Kreativnog centra, namenjen je tinejdž publici, a stiže nakon višestruko nagrađenog romana za decu „Crna ptica“. Kroz četrnaest uzbudljivih i turbulentnih dana u životu dve tinejdžerke, čitaoci se upuštaju u dirljivu priču o prijateljstvu koje se odjednom nađe u krizi.

Na promociji romana sve stolice su bile popunjene, a pored Jovanović, o romanu su govorile novinarka Hristina Vasilijević i urednica u „Kreativnom centru“ Irena Jovanović, nakon čega su ova mlada književnica i autor ilustracija Jakša Lakićević potpisivali primerke.

Foto: Miroslav Milić;

Roman „Petra je stvarno otišla“ Jovanović je napisala iz perspektiva dveju junakinja. Svako poglavlje opisuje jedan dan u njihovim životima nakon rastanka, a upečatljiva dinamika pripovedanja zasniva se na smenama Miličinog i Petrinog pogleda na sasvim novu svakodnevicu u kojoj su se našle.

Iako nerazdvojne, Petra i Milica su sasvim različite. Imaju drugačije hobije, odnos prema roditeljima i simpatijama, a razlikuju se i strahovi i prepreke sa kojima se one u odrastanju suočavaju.

„Ove razlike preslikavaju se i na stil pripovedanja. Bogate i autentične slike njihovih unutrašnjih svetova – punih uspona, padova, razočaranja, ali i borbi sa strahovima, nežnosti, ljubavi i podrške – sinhronizovano se smenjuju, što čini ovaj roman posebno uzbudljivim i zanimljivim“ – čulo se na promociji.

Književnica Jasminka Petrović roman Aleksandre Jovanović nazvala je „hrabrim“ i dodala da autorka čitaoce vodi kroz „snežnu oluju jednog prijateljstva“.

Promocija romana u KC Grad; Foto: Miroslav Milić

Tokom četrnaest uzburkanih dana pred Novu godinu junakinje traže odgovore na pitanja s kojima se često suočavamo tokom odrastanja:

„Kako disati kad se upadne u paniku, kako se izboriti za sopstvene odluke, kako prihvatiti sebe i razumeti druge, i ono najvažnije – da li nas oni koji odlaze stvarno napuštaju? Roman koji se pročita u dahu, ali o kome se dugo razmišlja“ – navodi Petrović.

Prvo polugodište je skoro gotovo. Osmakinje Milica i Petra su najbolje drugarice još od prvog razreda. Nerazdvojne i uglavnom izolovane od ostatka odeljenja i sveta, podršku i oslonac uvek nalaze u svom dugo građenom prijateljstvu. Ali, sve će se promeniti kada Petrina porodica odluči da se preseli u drugi grad. I kao da to već nije dovoljno, dve nedelje pre selidbe Petra odlazi sa roditeljima i bratom na zimovanje, umesto da vreme koje je ostalo do zimskog raspusta provede sa najboljom drugaricom. Milica i Petra se neočekivano brzo rastaju, uz dogovor da se sretnu uoči Nove godine. Međitim, i taj dogovor biće doveden u pitanje.

„Kako preživeti kućnu žurku kada si stidljiv, nesiguran i ne poznaješ skoro nikoga? Kako u romantičnim vezama odlučiti da ne prihvatamo ništa manje od onog što zaslužujemo? Da li se možemo suprotstaviti roditeljima kada znamo da treba da se zauzmemo za sebe? Kako se izboriti sa napadima panike? I pre svega – kako se izboriti za ljubav i prijateljstvo?
Zajedno sa uzbuđenjem, napetošću i neizvesnošću, priča o Milici i Petri je ujedno puna nežnosti i stabilnosti“ – stoji u opisu.

Aleksandra Jovanović

Mlada dramaturškinja i književnica poreklom iz Vranja ima 27 godina. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama. Živi i radi u Beogradu.

Radila je na pozorišnim predstavama „Dečko iz poslednje klupe“, „Okamenjeno more“, „Crna ptica“, „Četiri zida ili tragikomedija o karantinu“, a kao scenaristkinja na kratkometražnom filmu „Krotki“ i nekolicini televizijskih serija. Trenutno u svojstvu scenaristkinje priprema više filmskih i TV projekata. Autorka je višestruko nagrađivanog romana za mlade „Crna ptica“ u izdanju „Kreativnog centra“ i zbirki pesama „Jagma“ (Nagrada „Mladi Dis“, 2020) i „Prsti u psećem krznu“.

Jedna je od autora Beleški na portalu Slobodna reč.

Pročitajte više:

Vranju je dosta blamova, vreme je za ljude po kojima će se zvati ulice

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Званични захтеви грађанских протеста „Србија против насиља“

#01 Сазивање ванредне седнице Народне скупштине на којој ће се расправљати о стању после две трагедије у којима је убијено 18 људи, махом деце и младих;

#02 Институционална одговорност и смена министара Ружића и Гашића и шефа БИА Вулина, јер су директно одговорни за урушени систем и неадекватно реаговање надлежних;

#03 Оставке чланова Регулаторног тела за електронске медије, који се сматрају одговорним за промовисање насиља, агресије и неморала на телевизијама са националном фреквенцијом;

#04 Гашење штампаних медија и таблоида који објављују лажне вести и континуирано крше новинарски кодекс;

#05 Одузимање националних фреквенција телевизијама које слуђују грађане, трују и промовишу насиље, као што су ТВ Пинк и ТВ Хепи;

#06 Хитно укидање програма који промовишу насиље, неморал и агресију на телевизијама са националном фреквенцијом, попут ријалити програма и

#07 Смена руководства Радио-телевизије Србије.